Sprogimas

Net 80 Lietuvos piliečių dalyvauja EKA astronautų atrankoje

pilieciuNet 80 Lietuvos piliečių pateikė paraiškas dalyvauti Europos kosmoso agentūros (EKA) astronautų atrankoje – tai paaiškėjo birželio 18 d. užbaigus pirmąjį astronautų paraiškų teikimo etapą. Ekonomikos ir inovacijos ministerijos prašymu, EKA trims savaitėms buvo pratęsusi astronautų atrankos terminus tam, kad kandidatai iš Lietuvos turėtų daugiau laiko parengti reikalingus dokumentus ir daugiau mūsų šalies piliečių galėtų dalyvauti atrankoje.

Lietuvos piliečiai įgijo teisę dalyvauti atrankoje po to, kai mūsų šalis balandžio pabaigoje pasirašė asocijuotos narystės sutartį su EKA, kurią gegužės 20 dieną ratifikavo Seimas. 

„Dėjome visas pastangas, kad Lietuvos piliečiai taip pat suspėtų pateikti paraiškas ir dalyvautų astronautų atrankoje. Esame dėkingi Europos kosmoso agentūrai, kad atsižvelgė į mūsų prašymą. Tai, kad Lietuvos žmonės yra tarp kitų maždaug 22 tūkstančių pretendentų skristi į kosmosą, yra ir politinis, ir ekonominis šalies prestižas. Turime išnaudoti sparčiai augantį pasaulinį kosmoso sektorių, kurio vertė pernai siekė 317 mlrd. eurų. Nereikėtų pamiršti, kad vienas čia investuotas euras duoda maždaug keturis eurus grąžos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Iš Lietuvos astronautų atrankoje pareiškė norą dalyvauti 62 vyrai ir 18 moterų – tai panaši proporcija kaip ir visų šalių pareiškėjų. Apie 24 proc. jų yra moterys.

Iš visų EKA valstybių narių ir asocijuotų valstybių narių į kosmosą norėtų skristi daugiau nei 22 000 žmonių. Paskutinio kvietimo, kuris vyko 2008 metais, pareiškėjų, pateikusių sveikatos pažymą ir užpildžiusių internetinę paraiškos formą, buvo 8413. Moterys tuo metu sudarė 15,5 proc.

Šiemet pirmą kartą vykstant astronautų atrankai EKA paskelbė apie laisvą vietą fizinę negalią turinčiam astronautui. Tikimasi, kad atrinktasis kandidatas bendradarbiaus su EKA, norint nustatyti, kokia adaptacija būtina tokiam astronautui, kuris galėtų būti profesionalus įgulos narys būsimoje kosmoso misijoje. Tokių žmonių kreipėsi daugiau nei 200. 

Paskelbti apie atrinktus astronautus numatoma 2022 metų viduryje arba pabaigoje. EKA astronautų atranką  sudaro šeši pagrindiniai etapai.

1975 metais įkurtai EKA priklauso 22 narės: Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Vengrija, Italija, Airija, Liuksemburgas, Olandija, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Jungtinė Karalystė. Asocijuotų narių statusą turi Slovėnija, Latvija ir Lietuva, o Bulgarija, Kroatija, Kipras, Malta, Slovakija kol kas turi bendradarbiaujančių valstybių statusą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode