Parama dėkojame




Sprogimas

Įteikta Krašto kultūros premija

Penktadienį Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje vyko iškilminga Krašto kultūros premijos įteikimo ceremonija. Šiemet šios premijos laureatu tapo šios gimnazijos mokytojas metodininkas, saviveiklininkas ir kraštotyrininkas Algirdas Vilkas.

Džiaugėsi pasiekimais

A. Vilką sveikino Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys, Mažeikių muziejaus, Savivaldybės kultūros centro, Merkelio Račkausko gimnazijos, Mažeikių švietimo centro vadovai, ankstesnių metų Krašto kultūros premijos laureatai, švietimo įstaigų atstovai ir kiti svečiai.

Mero A. Tenio teigimu, laureatu pasirinkus A. Vilką neapsirikta, nes jis to tikrai nusipelnė: „Į savo gyvenimo knygą įrašėte pačius gražiausius žodžius. Jūs dirbote ir dabar dirbate Mažeikių krašto labui. Esate ne tik pedagogas, folkloro ansamblio „Alksna“ įkūrėjas, vadovas ir dalyvis, bet ir unikalios internetinės Mažeikių krašto enciklopedijos kūrėjas bei administratorius, taip pat Krakių enciklopedinio žodyno sudarytojas ir dar daugybės kitų veiklų, paliekančių krašto istorijoje ryškią žymą, iniciatorius ir vykdytojas.“

Gražių žodžių laureatui negailėjo ir gimnazijos direktorė Asta Žukauskienė: „Mokykloje dirba daug šviesių ir iškilių žmonių, kurie palieka išskirtinį pėdsaką Mažeikių krašto istorijoje. Ypatingai gilų pėdsaką palieka mūsų brangus mokytojas A. Vilkas. Išskirtinės pamokos, puikiai išmokyti vaikai, kurių žinios įvertintos ne tik rajone, respublikoje, bet ir Europoje. Labai didžiuojamės, kad jis yra mūsų mokyklos istorijos puoselėtojas, vaikuose sugeba ugdyti gailestingumą, atsakomybę, pareigą. Jo dėka mūsų vaikai sužinojo, kas yra donorystė. Jis puikus kolega, kolektyvo narys.“ Pasak A. Žukauskienės, išskirtinis A. Vilko bruožas – nepaprastas kuklumas, kuriame telpa didelė vidinė dvasinė kultūra, inteligentiškumas, talentas ir neapsakoma pareiga žmogui.

Apie laureatą

Vilniaus dailės akademijos lektorius ir leidyklos redaktorius Povilas Šverebas apie mažeikiškį A. Vilką rašo: „Mano, kaip istoriko, manymu, reikšmingiausi A. Vilko darbai nuveikti kraštotyros baruose, į kuriuos įsitraukė dar mokydamasis Mažeikių 2-oje vidurinėje mokykloje. Jis vienas paruošė „Krakių, Maigų ir Naikių kaimų istoriją“. Su šiuo darbu 1995 m. dalyvavo Lietuvos istorikų draugijos organizuotame konkurse, kuriame užėmė III vietą, kai pirmoji niekam nebuvo skirta. 1976–1984 m. jis parengė „Krakių enciklopedinį žodyną“. Bet kaip reikšmingiausią darbą išskirčiau „Mažeikių krašto enciklopediją“. Ji apima daugiau nei 4000 straipsnių, kurių medžiaga papildyta 3500 iliustracijų. Ne tik tekstų, bet ir daugelio dabartinių nuotraukų autorius yra A. Vilkas. Šis elektroninis leidinys ne tik prieinamas visuomenei, bet ir neturi analogų Lietuvoje, kadangi remiasi ne tik publikacijomis, bet ir pirminiais šaltiniais, su konkrečiomis nuorodomis, kompleksiškai pristato Mažeikių rajoną visam pasauliui. Enciklopedijos reikalingumą ir pripažinimą rodo apsilankiusiųjų gausa ne tik iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio. Ja naudojasi ir mokslininkai, bet ne visi drįsta nurodyti tai savo publikacijų išnašose. Įdomu, kad šis unikalus darbas buvo atliktas aukojant laiką ir asmenines lėšas, kurios reikalingos keliauti po rajoną, medžiagai ieškoti archyvuose, kopijoms užsakyti. Ši medžiaga lėmė, kad „Mažeikių krašto enciklopedijos“ daugelis pozicijų yra profesionalesnės ir pateikiančios išsamesnę medžiagą nei lietuviškoji „Vikipedija“ ar naujai leidžiama „Visuotinė lietuvių enciklopedija“. A. Vilkas tikrai nusipelno būtent Mažeikių krašto kultūros premijos, nes išimtinai šiam rajonui skirti jo darbai.“

A. Vilkas yra folkloro ansamblio „Alksna“ įkūrėjas ir ilgametis vadovas, kasmetinių kraštotyrininkų konferencijų iniciatorius ir rengėjas, įvairių mokslinių ir leidybinių darbų autorius, projekto „Gyvoji gamtos enciklopedija“ bendraautorius, kompetentingas pedagogas, meistriškai siejantis edukacinę veiklą su modernėjančio gyvenimo realijomis.

Apdovanotas pinigine premija

     Mažeikių krašto kultūros premija teikiama nuo 2002 metų. Pirmąja jos laureate buvo Krista Kinčienė, buvusi Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro direktorė. Taip pat ši premija įteikta Ričardui Grušui, Jolantai Tendienei, Povilui Šverebui, Jonui Strazdauskui, Gintautui Aleknai, Aleksandrui Novak, Česlovui Pečetauskui, Algirdui Grinkevičiui, Antanui Dargiui, Martynui Januškai, Jelenai Legenzovienei.

        Premija įsteigta siekiant skatinti žmones ugdyti Mažeikių krašto kultūrą – išsaugoti ir puoselėti senas tradicijas, remti bei skatinti naujus kūrybos ir kultūros procesus, įvertinti ir skatinti krašto kultūrai atsidavusius žmones.

A. Vilkas apdovanotas 1448 Eur pinigine premija, Mažeikių rajono savivaldybės padėkos raštu bei įrašytas į Krašto kultūros premijos laureatų knygą.

Šventėje laureatą gražiomis dainomis sveikino ir nuoširdžiais prisiminimais dalinosi folkloro ansamblio „Alksna“ kolektyvas, grojo „Alksniukaa“ bei dainavo Merkelio Račkausko gimnazijos vaikinų ansamblis „Bros“.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode