Sprogimas

Balėnų biblioteka – 50 metų kelias

 

Lapkričio 10 d. Balėnų biblioteka minėjo savo veiklos 50-metį. Pasveikinti atvyko gausus būrys svečių.Balėnų pagrindinės mokyklos mokiniai parodė meninę programą.

Tarp sveikintojų ir Kakė Makė

                     

Dabar balėniškiai nebeįsivaizduoja savo kaimelio be bibliotekos ir joje verdančio gyvenimo, todėl į šventę susirinko gausus jų būrys. Atvyko ir garbių svečių – LR Seimo nario Valiaus Ąžuolo pavaduotoja-sekretorė Reda Šiaulienė, Tirkšlių seniūnijos seniūnas Juozas Kungys su pavaduotoja Asta Kesminiene, Mažeikių r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Alina Bernotienė, Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė, Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Rupkutė. Nepamiršo ir mažųjų džiaugsmas – Kakė Makė.

 

Pradžia nedideliame kambarėlyje

                     

Per 50 metų būta visko, apie tai savo prisiminimais dalijosi buvusios bibliotekininkės Jovita Benediktavičienė  (1970–1993), Regina Pučinskienė (1993–2007). Prisiminta ir pradžių pradžia, kai rudenėjant, rugpjūčio 1 d., 1967 m. Vladislovo Gintausko sodyboje, atokiau nuo centro, duris atidarė Balėnų biblioteka. Pirmoji jos vedėja – Nijolė Steponavičiūtė – per pirmuosius bibliotekos gyvavimo metus sulaukė vos 27 skaitytojų, o ir spaudinių tebuvo apie vieną tūkstantį, tačiau biblioteka nenusileido ir pati ėjo pas skaitytoją – 1968 m. persikėlė į gyvenvietę (dabartinę Eugenijos Grigutienės sodybą), keliavo iš patalpų į patalpas, kol rado nuolatinę vietą.

Kompiuterinis raštingumas bendruomenei

                     

Šis kultūros židinys tapo įvairiapusės kultūros puoselėtoja – vyksta teminiai vakarai, popietės, garsiniai skaitymai, susitikimai su leidėjais, tautodailininkais. Daug dėmesio sulaukia edukaciniai užsiėmimai, įgavę pagreitį šiemet – „Knyga ar kompiuteris“, „Varnelės užduotys“, „Bitutė pataria“, „Vilna yra gyva“.

Vadovaujant Zitai Tamoševičiūtei (2007–2014) atkeliavo ir šiuolaikinės technologijos – 2008 m. biblioteka kompiuterizuota. Dabar čia vyksta gyventojų kompiuterinio raštingumo mokymai.

Projektinė veikla

Nuo 2014 m. perėmus vadovavimą Virginijai Galdikienei aktyviai dalyvaujama projektinėje veikloje, net du kartus dalyvauta nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuotame projekte „Bibliotekos pažangai 2“ „Bibliomūšis“. Mažeikių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Balėnų filialo vyresnioji bibliotekininkė kupina naujų idėjų, kartu su pagalbininkais tikisi kaimo bendruomenei pasiūlyti dar daug įsimintinų renginių.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Jurgitos Jokubauskienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode