Sprogimas

Jaunimo konferencija – kaip užauginti save

 

 

Daug laimingų vienuoliktukų – 11 mėnesio 11 dieną 11.00 val. – šiemet jau trečius metus iš eilės sukvietė jaunimą tiek iš Mažeikių, tiek iš kaimyninio Plungės rajono į konferenciją „Jungtinės pajėgos Mažeikių miestui“. Sėkmingos jaunų mažeikiškių istorijos – tai įrodymas, kad diskusija „Kodėl Mažeikiai, o ne Londonas?“ reikalinga.

Savo srities žinovai pasidalino patirtimi, kuri, manoma, įkvėps jaunimą motyvuotai veikti ir siekti savo tikslų. Ypatingas dėmesys renginio metu buvo skiriamas pilietiškumo, verslumo, inovacijų, savęs ieškojimo ir atradimo temoms. Pagrindinis šūkis, lydėjęs konferencijos metu –  „Mes ne darbo vietų ieškotojai, mes darbo vietų kūrėjai. Kaip užauginti save“.

Pilietiškumas prasideda namuose

 

Bene labiausiai dėmesį prikaustė viekšniškio Gabrieliaus Liaudansko (Svaro, „G&G Sindikatas“ grupės nario) pranešimas. Vien jo gyvenimo būdas daug ką apie jį pasako – jis patriotas,  pilietiškumo ugdytojas, visuomenės veikėjas, todėl ir jo tema – „Jauno žmogaus pilietiškumas“ – perteikta ne kaip pamokymas, o kaip pokalbis, ėjimas per save. Teigdamas, kad pilietiškumas prasideda jau namuose, su namiškiais, pabrėžė, kad reikia pamatyti pasaulį – svarbu, kas bus toliau, ar grįšime į Lietuvą, ar tuo, kuo praturėjome, pasidalinsime grįžę. Tapti gerais žmonėmis – to labiausiai Lietuvai reikia. Mintys, darbai, svajonės, ką nuveikiame – tai svarbu, bet pats didžiausias bagažas – tai, kas širdyje ir galvoje. Paprastai liejosi žodžiai apie aplinkybes, galinčias pakeisti žmogaus likimą, kai tau padeda, o to paskatintas tu bandai pakelti suklupusį. Patriotizmas – jam ne tik žodžiai, bet ir darbai, todėl jis krašto savanoris, metų žmogaus titulo ir Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ nešiotojas. Kaip teigė G. Liaudanskas, svarbiausia turėti savo vertybes, jausti motyvaciją tam, ką darai. Jei vienu keliu nepraeini – eik šalia jo ieškodamas kitų kelių į tikslą. Svaras akcentavo, kad visada reikia ieškoti alternatyvių pajamų šaltinių, štai ir jis (gal nedaugelis ir žino) turi dar vieną pragyvenimo šaltinį bei malonumą, kuriuo užsiima jau ne vienus metus – tai rankų darbo piešiniai ant marškinėlių, bliuzonų, kavos puodelių ir pan. (jo pseudonimas „Sielakoolka“).

 

Vertingos gyvenimo pamokos

 

Ar įmanoma per 5 mėnesius realiai uždirbti 500 tūkst. eurų? Tokį iššūkį priėmė „RAYnimation LTD“ direktorius Ramūnas Karpuška – medijos ir socialinių tinklų bei reklamos marketingo guru, klientų bei pardavimų psichologijos asas. Kasdien darydamas vaizdo įrašus, jis išmoko vertingas gyvenimo pamokas, 28 jų pateikė jauniesiems klausytojams. Pirmiausia, prieš siekiant tikslo, būtina atsikratyti baimės – o jeigu nepavyks. Taip pat atskleidė 3 paslaptis: 1 – niekada neieškau klientų, priverčiu juos pas mane  ateiti; 2 – visada slepiu savo produktą / paslaugą ir jos niekur neskelbiu; 3 – kiekvieną dieną iš manęs klientas gauna žinutę – nepertraukiamai. Gvildendamas temą „Savęs ieškojimas ir atradimas“, akcentavo, kad reikia tiksliai žinoti, ko norite ir kaip tai pasiekti. Pasak R. Karpuškos, reikia užsibrėžti didžiulių tikslų, kad visam gyvenimui turėtumėte darbo.

 

Inovacija, alsuojanti revoliucija švietime

 

Benas Šidlauskas – pelno nesiekiančios tarptautinės švietimo organizacijos „Turing Society“ bendraįkūrėjas – pristatė organizacijos veiklą, kurios tikslas yra padėti žmonėms spręsti problemas naudojantis naujausiomis technologijomis. Jų tikslas – suteikti žinias, kurios pritaikomos šiuolaikinei rinkai.Dėstytojas tik nukreipia, o visa atsakomybė išmokti tenka jums. Tai, vadinasi, yra komanda, vienas kitam padeda, vienas iš kito mokosi“, teigė pranešėjas.  

Vyriškumo mokykla

 

Savo sėkmės istoriją pateikė ir konferencijos vedėjas Remigijus Žiogas – renginių organizavimo įmonės UAB „Trys karaliai“ direktorius. Prisimindamas, kad reikėjo suvokti, kas tu esi ir kur eini, suvaldyti ego bei priimti ir išmokti Dievo siųstas pamokas.

Kaip atrodo „tikras vyriškumas“, kaip „skamba vyriška prigimtis“ arba kuo žavi vyriška jėga? Tai trumpai stengėsi apibūdinti Donatas Kantakevičius, pabrėždamas, kad svarbu ne žodžiai, o kas už jų, ir veiksmai, kurie lydi šiuos žodžius! Pasaulį vyras kuria savimi, kurdamas save. Kuo labiau įsitempi gyvenime, tuo daugiau problemų pritrauki, kuo labiau priešiniesi, tuo labiau skauda, o kuo labiau atsipalaiduoji, problemos pačios išeina ir tuo gyvenimas tampa lengvesnis.

Konferencijai besibaigiant savo sėkme pasidalino UAB „Hotrema“ komercijos direktorius Marius Lazdauskas ir UAB „Medienos profesionalai“ direktorius Linas Satkūnas. Jaunimas domėjosi, kaip pradėjo verslą, kas turėjo įtakos, ar pravertė pažintys, kiek sėkmė turi įtakos verslui. Pasak M. Lazdausko, žmogus, turintis viziją, ir yra sėkmingas.

Geriausios idėjos

Kiekvienas, atėjęs į konferenciją, galėjo pateikti savo idėją. Buvo siūloma Mažeikiuose įrengti batutų parką, skersinius patalpoje, darbo vietas paaugliams, atvirų durų dienas paaugliams, kino teatrą, menų centrą, nemokamų renginių kavinę. Renginio pabaigoje paskelbta, kuri pateikta idėja reali ir aktuali Mažeikiams. Šiemet nugalėjo net dvi idėjos – tai Irmanto ir Rimgailės siūlymas sukurti virtualųjį („online“) kalendorių, informuojantį, kas vyksta Mažeikiuose. Antroji idėja priklauso tiems patiems autoriams – praplėsti Mažeikių parko teritoriją, prijungiant durpyną ir jame įrengti apžvalgos takus.

Pilnutėlė salė ir tiesioginės transliacijos peržiūrų skaičius įrodo, kad Mažeikių jaunimui rūpi jų, miesto ir Lietuvos ateitis.

 

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotrauka

 



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode