Sprogimas

Vis didėjanti problema – atsparumas antibiotikams

 

Dažnai norime kuo greičiau išgydyti savo vaiką. Bet kas už to slepiasi? Dažnas ir savavališkas antibiotikų vartojimas, vos tik vaikui susirgus. Tėvai dažnai vaikams duoda antibiotikų tikėdamiesi, kad vaikas greičiau pasveiks, nebus komplikacijų. Toks neatsakingas tėvų elgesys žalingas vaiko sveikatai, nes tokiu būdu didinamas atsparumas antibiotikams.

Vaikai dažniausiai serga ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, artėjant žiemai šių infekcijų, kaip ir gripo, daugėja. Virusinės infekcijos antibiotikais nėra gydomos, kadangi antibiotikai neveikia virusų.

Antibiotikus vaikams turėtų skirti tik gydytojai, įvertinę vyraujančius simptomus, atlikę kraujo ir šlapimo tyrimus. Įtariant bakterinę infekciją, remiantis dažniausiu infekcijos sukėlėju, skiriamas gydymas antibiotiku. Stengiamasi skirti kuo siauresnio veikimo spektro antibiotikus.

Kvėpavimo takų infekcijoms gydyti rekomenduojami penicilino grupės antibiotikai. Tik esant sunkiai bakterinei kvėpavimo takų infekcijai, atsižvelgiant į tyrimus, anksčiau vartotus antibiotikus ir alergijas, rekomenduojami cefalosporinų ar makrolidų grupės antibiotikai.

Antibiotikai yra vaistai, kuriuos reikia vartoti tam tikrą laiką, nes jie naikina bakterijas, sukėlusias infekciją. Tam, kad visiškai būtų sunaikinta infekcija, gydytojas paskiria tinkamą antibiotiko dozę ir rekomenduoja gydymo kursą. Antibiotiko dozė skaičiuojama pagal vaiko svorį. Jei antibiotiko vartojimas bus nutrauktas vos tik vaikui pasijutus geriau, bakterijos bus nesunaikintos ir taps atsparios antibiotikui.

Bakterijų atsparumo antibiotikams padariniai:

  • Didėjantis sergamumas – ilgesnė gydymo trukmė, didesnė tikimybė, jog atspariomis bakterijomis bus užkrėsti ir kiti žmonės.
  • Didėjantis mirštamumas – atsparios infekcijos dažnai būna mirtinos.
  • Ribotos galimybės – sukurti naujiems antibiotikams reikia kelių dešimtmečių, o atsparios bakterijos vystosi žymiai greičiau.

Būtina žinoti:

  • Negydyti vaikų antibiotikais sergant virusinėmis infekcijomis (gripu ar kitomis kvėpavimo takų infekcijomis).
  • Prieš gydymą antibiotikais rekomenduojama atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus, streptokoko testą arba pasėlį (pagal aplinkybes).
  • Gydyti rekomenduojama kuo siauresnio spektro antibiotikais.  
  • Gerti gydytojo skirtą antibiotiko dozę (jos jokiu būdu nemažinti) nurodytu dažnumu visą gydymo kursą.

Telšių regioninė antimikrobinio atsparumo valdymo grupė

Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyrius

Užsakymo nr. 17-675

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode