Sprogimas

Pasikėsinta į dar vieną mokyklą

 

Nuo kitų metų rugsėjo 1 d. dėl mokinių stygiaus numatoma uždaryti dar vieną ugdymo įstaigą. Šįsyk tokia lemtis ištiko Mažeikių rajono Krakių pagrindinę mokyklą. Tiek mokytojai, tiek tėvai sunerimę, mat mokykloje pritapo ne tik krakiškiai, bet ir keletas specialiųjų poreikių turinčių vaikų iš kitur, o pati mokykla – vienintelis bendruomenės židinys.

Trūksta mokinių

Kaip informavo Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, susidarė tokia situacija, kad dėl mažo mokinių skaičiaus Krakių pagrindinė mokykla nebegali išsilaikyti, mat netgi šiais metais mokyklai trūksta 257000 eurų mokinio krepšelio lėšų mokytojų darbo užmokesčiui išmokėti, o 2018 metais trūktų 27000 Eur. Turimais duomenimis, šioje mokykloje mokinių skaičiaus padidėjimo per trejus ateinančius metus nenumatoma. „Šiais metais dar leidome formuoti klases, bet mokykla jau gyvena iš Savivaldybės papildomos dotacijos mokinio krepšeliui, nes jie neturi pinigų rugsėjo–gruodžio mėnesio atlyginimams. Lygiai tokia pati situacija būtų ir kitais metais, todėl siūlome nuo kitų metų rugsėjo 1 d. ją likviduoti, o likvidavimo procesą oficialiai pradėti liepos mėnesį“, – kalbėjo A. Stonkus.

Šiuo metu Krakių pagrindinėje mokykloje mokosi 36 mokiniai, iš jų pirmoje klasėje – 4 mokiniai, dar tiek pat – septintoje. Antroje klasėje vienas mokinys, trečioje, penktoje ir aštuntoje – po šešis, ketvirtoje ir šeštoje – po penkis mokinius. Pasak A. Stonkaus, suformuoti klasių komplektus nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų (10 mokinių klasės komplekte arba jungtinės klasės komplekte) 2018 m. jau bus nebeįmanoma: „Turimais duomenimis, tik 19 mokinių, besimokančių Krakių pagrindinėje mokykloje, gyvena šiai mokyklai paskirtoje teritorijoje. Formuoti klases tik iš atvykstančių mokinių ekonomiškai nenaudinga, nes šie vaikai gali mokytis mokyklose pagal savo gyvenamąją vietą, o Krakių kaime gyvenančius vaikus bus galima pavėžėti į Mažeikiuose esančias mokyklas.“

Siūlė įkurti daugiafunkcinį centrą

Krakių pagrindinės mokyklos l. e. p. direktorė Ingrida Mažeikienė kreipėsi į Švietimo, kultūros ir sporto komitetą prašydama išsaugoti mokyklą, kaip vieną iš variantų siūlė ją reorganizuoti į daugiafunkcinį centrą. „Esame surinkę gyventojų parašų, jie tą mintį palaiko. Tokį variantą siūlome todėl, kad Krakiai teturi vieną pastatą – Krakių pagrindinę mokyklą. Mūsų pastate jau yra VšĮ Mažeikių senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro medicinos punktas, Mažeikių r. visuomenės sveikatos biuro kabinetas, Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Krakių filialas, veikia 10-ies valandų darželis, kuriame ugdomi 11 vaikų, bendruomenės patalpos. Taip pat seniūnija čia rengia susitikimus su bendruomene, vyksta rinkimai“, – kalbėjo I. Mažeikienė.

Ji taip pat informavo apie tai, kad nuolatinė darbo grupė Mažeikių rajono savivaldybės švietimo įstaigų finansavimo klausimams nagrinėti, kurią sudaro direktoriai ir profsąjungos nariai, pavasarį sutarė rekomenduoti spec. poreikio mokiniams lankyti Krakių pagrindinę mokyklą, nes mokykla turi visus pagalbos mokiniui specialistus: logopedą, spec. pedagogą, psichologą ir soc. pedagogą. Dėl to į mokyklą atvyko keturi mokiniai. Vienas vaikas autistas. „Kadangi buvome neparuošti mokyti tokių vaikų, mūsų mokytoja dalyvavo projekte ir vienintelė iš apskrities pateko į stažuotę Varšuvoje bei parvežė didžiulį bagažą žinių, kaip mokyti tokį vaiką. Tai reiškia, jog mes, kaip mokykla, darome viską, kad tie vaikai išsilaikytų. Jei būtų pagalvota apie daugiafunkcinį centrą, be esamų ir teikiamų paslaugų, mes dar turime pasiūlymų: daugėjant vaikų su raidos sutrikimais, kaip klasikinis autizmas, autizmo spektro sutrikimas, Aspergerio sindromas – siūlome įkurti pritaikyto ugdymo klases su struktūruota aplinka. Taip pat esant dideliam poreikiui įkurti pailgintos dienos grupę vaikams, sergantiems autizmu. Tokiu būdu sudarytume galimybę tėvams dirbti. Šiuo metu Mažeikių rajone yra 728 spec. poreikių vaikai, kurių kasmet daugėja. Krakių daugiafunkciniame centre galėtų ugdytis apie 100 spec. poreikių turinčių mokinių, nes tokie vaikai negali mokytis didelėse klasėse“, – aiškino I. Mažeikienė.

Viskas priklauso nuo lėšų

Švietimo skyriaus vedėjas tikino, kad niekas neprieštarauja daugiafunkcinio centro steigimui, bet jis nebus išlaikomas iš mokinio krepšelio lėšų: „Iš krepšelio dėl tokio mažo vaikų skaičiaus negalime išlaikyti, o mokyklos pavadinimą pakeisti į daugiafunkcinį centrą su minus 30000 Eur nėra logikos. Be to, pagrindinė švietimo koncepsija – integracija ir niekas mums neleis 100 vaikų vežti į Krakius ir juos atskirai ugdyti. Už kokius pinigus? Visų pirma, ne mokykla renka vaikui vietą, o tėvai. Jei kaime klasėje pusė vaikų vietinių, kitą pusę atsivežti leidžiame ir niekas nieko nesako, bet jei išvis nėra vietinių ir reikia atsivežti iš kitur, tai pinigų taškymas. Pavyzdžiui, priešmokyklinukų yra trys, o reikia mažiausiai devynių. Vaikų skaičius nustatytas teisės aktais ir aš, kaip tarnautojas, privalau jų laikytis. Jei daugiagfunkcinis centras bus steigiamas iš Savivaldybės biudžeto, viskas labai gerai. Būtų galima net įsteigti Kultūros centrą, kurio Krakiai neturi, ir prie jo viską prijungti, bet tai turi būti finansuojama iš Savivaldybės.“

Savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė liūdna gaida patikino, kad lėšų atlyginimams nebeužtenka ir Krakių mokyklos jau nebėra: „Antrasis etapas – daugiafunkcinis centras. Reikia kreiptis į Ekonomikos komitetą, kad būtų paskaičiuota, ar atlyginimams skiriamų lėšų pakaktų centro steigimui, ar Savivaldybė bus pajėgi sukurti dar vieną biudžetinę organizaciją, kuri išsilaikytų tik iš savivaldybės biudžeto. Viskas priklauso nuo ekonomistų paskaičiavimų ir visų politikų sprendimo. Viziją turite neblogą.“

Tėvai nepatenkinti

Švietimo komiteto posėdyje dalyvavę tėvai nenorėjo sutikti su mokyklos uždarymu. „Prieš 13 metų gyvavo tėvų iniciatyvinė grupė prieš švietimo reformą ir mokyklų gryninimą. Vykome pas ministrą ir buvo labai gražiai pasakyta: tėvai turi teisę rinktis mokyklą, kokią nori, todėl klausytis Švietimo skyriaus vedėjo pareiškimų – vietiniai, nevietiniai – tikras absurdas. Mes visi vietiniai, visi lietuviai ir turime teisę mokytis, kur norime. Mūsų siekis – kad vaikai būtų ugdomi tinkamiausiomis sąlygomis. Jei tėvai patys atveža vaikus, mato, kad ši mokykla gera, tai gal reikėtų pabandyti sukurti išlikimo strategiją? Nelikviduokime, sustabdykime tai metams, pažiūrėkime, kokius žingsnius galime padaryti, kad ši puiki mokykla, vienintelis Savivaldybės pastatas šioje bendruomenėje, galėtų puikiai funkcionuoti. Likviduoti labai lengva, bet ką padaryti, kad mokykla išliktų? Tebūnie bent daugiafunkcinis centras, bet kad išliktų vaikams palanki  aplinka“, – kalbėjo mama.

Kitas tėvelis taip pat nerimo: „Negi pinigais skaičiuojama vaikų laimė?“

Pasak S. Bernotienės, apie šios mokyklos likimą kalbėta ne kartą ir siūlyta susigalvoti ateities viziją: „Rajone daug mokyklų, kodėl, kad Krakių mokykla išgyventų, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos vaikai ir mokytojai turi kentėti atiduodami 20–30 tūkst. nerentabiliai mokyklai?Dabar reikia, kad jūsų nuostabūs vaikai pakliūtų į tas mokyklas, kurios irgi puikios. Jei vaikui netinka didelė mokykla kaip Kalnėnų pagrindinė, „Ventos“ progimnazija, kur didelis vaikų skaičius, yra Senamiesčio, Pavasario pagrindinės mokyklos ir kt.“

Mama, auginanti vaiką autistą, teigė, kad, nors mokyklos ir mažesnės, bet klasėse yra po 20–24 vaikus, tad mokyklos dydis nepriklauso nuo klasių dydžio. „Kodėl pernai, matydami tą patį mažą kiekį vaikų, leidote mano vaikui ateiti į šią mokyklą? Kaip galima rinktis mokyklą, jeigu nėra pasiūlos, mes neturime nė vienos mokyklos Mažeikiuose, kurioje būtų mažos klasės. Į „Jievaro“ pagrindinę mokyklą eiti negalime, nes vaiko aukštas intelektas ir jo tiesiog nepriims. Aiškinausi, ar būtų galima sukurti mažą klasę, bet buvo pasakyta, kad tokio kaip mano vaiko amžiaus vaikų nėra ir dirbtinai sukurti mažą klasę nepavyks. Tai ką man daryti? Sutinku, kad reikia padaryti daugiafuncinį centrą, bet jei mokyklą uždarote rugsėjo 1 d. ir tik po kažkiek laiko atidarysite centrą, kas ten beis, juk vaikai jau bus kitose mokyklose“, – kalbėjo susirūpinusi savo vaiku mama.

„Siūlyčiau Švietimo skyriaus vedėjui organizuoti susitikimą ir išsiaiškinti, koks yra spec. poreikių vaikų skaičius. Dabar galbūt yra vienas–du, po metų gal jau bus 6–7, todėl reikėtų žinoti, kaip būsime tam pasiruošę, ir sudaryti jiems tinkamas sąlygas“, – siūlė S. Bernotienė.

Pateikė pasiūlymus

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė Lina Rimkienė pasvarstymui pateikė dar vieną pasiūlymą: „Galbūt reikėtų kalbėti apie integruotą sanatorinę mokyklą, iškeliant „Jievaro“ pagrindinę mokyklą į renovuotas Krakių pagrindinės mokyklos patalpas. Man labiausiai gaila būtų tos sanatorinės aplinkos, pušyno, pastato su fontanu, jį tinkami renovavus galima įsteigti galbūt vienintelę regione sanatorinę mokyklą.“

Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnas Mantas Badaukis „Būdui žemaičių“ sakė, kad mokyklą likviduoti galima bet kada, bet susigrąžinti sudėtinga. „Manau, Krakių pagrindinė mokykla galėtų būti ta mokykla, kurioje būtų užtikrinta saugi aplinka spec. poreikių turintiems vaikams, jiems čia ideali vieta. Vaikų, manau, atsirastų, nes tėvai net nežino, kad tokia galimybė būtų įmanoma. Reikėtų bent pabandyti ir tik tuomet priimti sprendimus, skaudžius visai bendruomenei“, – sakė M. Badaukis.

Vaida GALDIKĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode