Parama dėkojame




Tautinis kostiumas iš arti

 

2017 metai paskelbti Tautinio kostiumo metais, todėl neatsitiktinai Mažeikių muziejuje lapkričio mėnesį atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus parengta paroda  „Tautinis kostiumas – graži ir nesenstanti mada“. 

Pateikiami eksponatai puikiai iliustruoja, kad tautinis kostiumas yra išbaigtas aprangos ir papuošalų ansamblis, atskleidžiantis regionų savitumus ir laikotarpio mados tendencijas. Tai šventinė apranga. Juo vilkima norint pabrėžti tautiškumą, perteikti protėvių išsiugdytą aprangos grožio sampratą, išreikšti pagarbą jo kultūriniam palikimui. Demonstruojamas tautinis kostiumas apima XIX–XX amžiaus sandūrą. Nuotraukose taip pat demonstruojami išeiginiais rūbais pasipuošę valstiečiai ir jų šeimos, įvairiomis progomis tautiniais rūbais pasipuošę inteligentai.

Lietuvos nacionalinio muziejaus muziejininkės, ilgą laiką kaupusios valstiečių aprangos pavyzdžius, tyrinėjusios tautinį kostiumą, 1992–1996 metais parengusios parodų ciklą „Lietuvių tautinis kostiumas“ ir ieškojusios galimybių jį paįvairinti ir praturtinti, ėmėsi kopijų gaminimo. Išmokusios tradicinių audimo technikų, susipažinusios su drabužių siuvimu ir puošyba iš nenaudoto audinių pavyzdžių rinkinio atkūrė ir sukomplektavo 22 vyriškus ir moteriškus XVIII–XX amžiaus pradžios kostiumus. Jie pasiūti iš rankinėmis audimo staklėmis pačių muziejininkių išaustų lininių, vilnonių, pusvilnonių audinių, puošti tradicinėmis siuvinėjimo technikomis, nėriniais, mezginiais. Greta audinių, dažytų ir austų tradiciniais būdais, atskiroms kostiumo dalims parinkti ir fabrikiniai aksominiai, šilkiniai audiniai. Parodą papildo liaudies meno kūriniais tapę autentiški tautinio kostiumo elementai, originali medžiaga iš muziejaus rinkinių ir katalogas „Tradicinės aprangos priedai“.

Paroda veiks iki 2018 m. sausio 6 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode