Sprogimas

Būsimas kino teatras korupcijos pinklėse? Mes verti geriausio!

 

Kino teatras Mažeikiams būtinas. Esame aštuntas miestas Lietuvoje, todėl galime turėti jį geriausią. Bet ar norime jo bet kokio – sena įranga, moraliai pasenusia garso sistema?

Dar rugsėjo mėnesį Savivaldybės taryba savo sprendimu nutaria leisti Mažeikių kultūros centrui nuomoti mažąją salę ir rengti būsimo nuomos konkurso sąlygas kino teatro įrengimui. Planuojama, kad gali ateiti kino verslas, kuris įrengtų kino teatrą ir demonstruotų filmus mažeikiškiams.

Švietimo, kultūros ir sporto komitetas iš anksto prašo pateikti konkurso sutarties projektą ir konkurso sąlygas suderinimui.

Tarybos posėdžio metu meras A. Tenys patvirtina, kad būsimos sutarties su kino nuomininkais bei konkurso sąlygas svarstysime atskirai, jos bus pateiktos Tarybos nariams, Ekonomikos ir Švietimo komitetams.

Lapkričio 8 d. Kontrolės komitetas ir Antikorupcijos komisija gauna mažeikiškio Virginijaus Sungailos pranešimą apie tai, kad buvo išankstinis susirašinėjimas dėl būsimos kino salės nuomos ir tai gali būti susiję su mero patarėjo Algimanto Čepio šeimos interesais. Perduodamas A. Čepio susirašinėjimas su „Vilniaus kino klasteriu“. Elektroniniame laiške pastarasis išdėsto „sąlygas ir reikalavimus“ būsimam nuomos konkursui! Nepamirštama paminėti, kad klasteris pasirengęs investuoti per penkerius metus 100 000 eurų.

Vietos spaudoje nuskamba A. Čepio žento, žinomo režisieriaus Arūno Matelio pavardė, suabejojama – galbūt jis ir turi interesą steigiant kino teatrą Mažeikiuose. Žento pavardę A. Čepys mini ir vizituodamas kino teatrą „Minija“ Gargžduose.

Viskas būtų tarsi„normalu“ – esame pratę prie korupcinių ryšių, nepotizmo ir kitų skandalų ir skandaliukų mūsų Savivaldybėje, bet tą pačią dieną, kai perduodama medžiaga – lapkričio 8 – iš spaudos atstovų Kontrolės komitetas ir Antikorupcijos komisija sužino... kad konkursas jau vyksta?!

Konkurso sąlygoms ir sutarties projektui nepritarė Švietimo, kultūros ir sporto komitetas, pastabos buvo išsakytos Kultūros centro direktoriui Raimundui Radavičiui. Sutartis parengta atmestinai, reikalavimai kino teatro įrangai minimalūs, pasibaigus tokiai sutarčiai turėsime tik skylėtas sienas.

R. Radavičius vėliau Antikorupcijos komisijai aiškins, kad ne visai suprato, ko iš jo nori, nesuprato, kad komitetui netinka sąlygos, nesuprato, kad komiteto nariai laukia pataisytų konkurso sąlygų, nematė elektroninio „Vilniaus kino klasterio“ susirašinėjimo su A. Čepiu ir tikslios nuomos laiko valandos, išvardintos jo parengtoje sutartyje, yra visiškas atsitiktinumas.

Įdomi detalė, kad R. Radavičius teigė vedantis derybas su mistiniais kino verslininkais iš Latvijos, kurių neva negalįs atskleisti ir prisiimantis visą atsakomybę už bet kaip, bet kokiomis sąlygomis vykdomą konkursą.

100 000 eurų „Vilniaus kino klasterio“ siūloma investicija konkurso sąlygose ir sutartyje, žinoma, neatsispindėjo.

Apie skaidrų konkurso organizavimą ir atvirą bendravimą su Tarybos nariais ir komitetais nelabai ką galėjo pasakyti ir pagrindinis korupcijos skandalo dalyvis A. Čepys. Jo žodžiais tariant, joks žentas neturi jokių interesų, o jis... tik vykdė mero nurodymus.

Jau lapkričio 8 d. Kontrolės komitetas rekomendavo stabdyti konkurso procedūras, siūlymą turėjo įvykdyti R. Radavičius. To nepadaręs, jis teigė prisiimąs visą atsakomybę. Antikorupcijos komisijos posėdis baigėsi netikėtu konkurso skaidrumo vertinimu – vienas narys matė korupcijos apraiškas, vienas jų neįžvelgė, penki nariai susilaikė balsuodami.

Konkursas dėl Kultūros centro patalpų nuomos kino salei įrengti baigėsi lapkričio 22 d. 15 val. Nė vienas vokas nebuvo gautas.

Įdomu, kaip pasielgs Savivaldybės meras ir jo patarėjas kino teatrui įrengti A. Čepys. Ar užteks politinės valios skaidriai peržiūrėti konkurso sąlygas, suderinti jas komitetuose? Ar reikalaus iš savo statytinio R. Radavičiaus įtraukti į nuomos sutartį pačią geriausią įrangą ir kėdes būsimam kino teatrui, reikalauti pačios naujausios garso įrangos ir sidabruoto vaizdo ekrano?

Tokį kino teatrą jau prieš dvejus metus įsirengė Gargždai. Ar mes tokio neverti?   

Lina RIMKIENĖ

Mažeikių r. savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode