Sprogimas

Jaunieji profsąjungiečiai – metinėje konferencijoje

 

Lapkričio 24–25 d. Mažeikiuose vyko Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos jaunimo metinė konferencija. Joje dalyvavo 15 jaunų asmenų, atstovaujančių tokių įmonių kaip AB „Achema“, AB „Panevėžio energija“ , AB „Raseinių šilumos tinklai“ bei AB „ORLEN Lietuva“ profesinėms sąjungoms.

Tikslas – gerosios patirties sklaida

Konferencijos dalyviai, susirinkę  AB „ORLEN Lietuva“, susitiko su personalo direktore Dalia Vitkuviene, kuri kalbėjo apie darbuotojus ir jų padėtį bendrovėje. Profsąjungiečiams organizuota pažintinė ekskursija po įmonės teritoriją.

„Mūsų tikslas – pasidalinti patirtimi su jumis, ką esame pasiekę, ką dar norėtume nuveikti. Žinoma, tą praktiką jūs įvilksite į savo drabužį, gal įžvelgsite, kad problemas reikia spręsti kitaip“, – Žemaitijos regiono Mažeikių rajono profesinių sąjungų centre pradėdama konferenciją kalbėjo Naftininkų profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė.

Federacija – daugelio organizacijų narė

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF), jungiančios 45 profesines sąjungas, pirmininkas Juozas Neverauskas didžiuojasi, kad federacija yra EPSU (Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų) ir IndustriAll Europe (Europos pramonės profesinių sąjungų), ETUC (Europos profesinių sąjungų konfederacijoje) narė. Taip pat priklauso Pasaulinei profesinių sąjungų konfederacijai, bendradarbiauja su Latvijos, Estijos, Danijos, Baltarusijos ir kitų šalių profesinėmis sąjungomis. Paminėjęs pagrindines veiklos sritis, pasiekimus, pasidžiaugė gausėjančiomis gretomis ir jaunųjų profsąjungiečių pripažinimu bei pasiekimais.

Ilgametė patirtis jaunimui

Didelę patirtį turinti Naftininkų profesinės sąjungos pirmininkė V. Vilimienė pasidalino prisiminimais, kaip nuo 1990 m., kada bendrovėje buvo įkurta profesinė sąjunga, keitėsi jos veikla, prioritetai bei narių skaičius. Dabar ji vienija 628 profsąjungos narius – mažėjant darbuotojų skaičiui (šiuo metu įmonėje dirba – apie 1360) retėjo ir narių gretos. Kalbėjo apie tai, kaip vyksta bendradarbiavimas su įmonės vadovybe, profesinės sąjungos nariais. Pasidalijo patirtimi, kaip buvo deramasi dėl ankstesnių kolektyvinių sutarčių, pabrėždama, jog dabar artėja sunkus laikotarpis, kai prasidės derybos dėl naujosios Kolektyvinės sutarties, išreikšdama viltį, kad pavyks iškovoti bent vieną kitą išskirtinę naudą profsąjungos nariui.

Beje, V. Vilimienė yra ir Žemaitijos regiono Mažeikių rajono profesinių sąjungų centro pirmininkė, tad ji trumpai supažindino ir su jo veikla, darbo rezultatais, apgailestaudama, kad jaunimas labai nenoriai įsilieja į profsąjungos gretas.

Praktiniai užsiėmimai

Praktinių užsiėmimų metu Lietuvos pramonės profesinių sąjungų jaunimo sektoriaus pirmininkas Tomas Jakutavičius pristatė konferencijos uždavinius: aptarti realią jaunimo sektoriaus padėtį, kaip svarbu bendradarbiauti ir būti pastebėtiems. Vyko komandinės dirbtuvės, tarybos rinkimai, sektoriaus veiklos strategijų planavimas. Metinio susitikimo metu virė aktyvios diskusijos. Po susitikimo su socialdemokratinio jaunimo sąjunga sutarta dėl tolesnio jaunimiečių tarpusavio bendradarbiavimo, moksleivių švietimo, savanorystės, renginių organizavimo. Buvo renkama informacija aktualių mokymų bei informacinių renginių temomis, neužmirštant betarpiško bendradarbiavimo bei įgytos praktikos renginio metu naudos.

Aktyvūs jaunimiečiai

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos jaunimo sektorius gali pasidžiaugti aktyviausių narių – Deivido Činiko ir T. Jakutavičiaus – pripažinimu. Tomas ne tik Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos jaunimo sektoriaus pirmininkas, Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos jaunimo sektoriaus pirmininkas, bet ir aktyvus EPSU jaunimo tinklo valdybos narys, atstovaujantis šiaurės rytų regionui rengiant kongreso medžiagą, įstatus, rezoliuciją. Taip pat yra ETUC jaunimo komiteto narys.

„Dalyvauju 2 m. trukmės projekte, kuriame esu iniciatyvinės (darbo) grupės narys, atstovaujantis EPSU. Projekto tikslas – sukurti gaires ir rekomendacijas Europos elektros energetikos įmonėms diegiant tinkamas darbo sąlygas, tobulinimosi bei karjeros galimybes, siekiant, kad jauniems darbuotojams elektros energetikos sektorius taptų patrauklia ir saugia darbo vieta“, – apie svarbią atsakomybę kalbėjo D. Činikas.  

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode