Sprogimas

Administratoriai – lygesni už lygius?

 

Dauguma Mažeikių daugiabučių namų butų savininkų turi pasirinkę namą aministruojančią įmonę. Mažeikiuose jų dvi – UAB „Admituras“ ir UAB „Tavo pastogė“ – tarp kurių, normalu, vyksta konkurencija, tačiau, galimai, nesąžininga. Kai kurių daugiabučių gyventojai  tikina dėl administratoriaus pasirinkimo pajutę spaudimą. Jaučiamas vienai bendrovei ir galimas Savivaldybės protegavimas.

Sprendžia savininkai

Daugiabučių namų butų savininkai turi teisę pusės ir vieno balso pritarimu rinktis administratorių, steigti namo bendriją ar sudaryti jungtinės veiklos sutartį. Pastaroji dėl mažesnių administravimo sąnaudų aktualesnė mažų namų patalpų savininkams. Civilinis kodeksas numato, kad, jeigu butų ir kitų patalpų savininkai neįsteigia gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos arba nesudaro jungtinės veiklos sutarties, taip pat jei bendrija likviduota arba nutraukta jungtinės veiklos sutartis, skiriamas bendrojo naudojimo objektų administratorius.

Sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo priima butų ir kitų patalpų savininkai, o jų pasirinktą administratorių skiria savivaldybės vykdomoji institucija. Jeigu butų ir kitų patalpų savininkai nepasirenka administratoriaus, sprendimą dėl administratoriaus skyrimo priima savivaldybės vykdomoji institucija. Bendrojo naudojimo objektų administratoriaus atrankos ir skyrimo tvarką nustato Vyriausybė.

Butų ir kitų patalpų savininkų balsavimą raštu rengia ar susirinkimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo šaukia savivaldybės vykdomoji institucija šio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka.

Savivaldybės vykdomoji institucija bendrojo naudojimo objektų administratorių skiria penkeriems metams. Likus šešiems mėnesiams iki šio termino pabaigos, pradedama šio straipsnio 3 dalyje numatyta procedūra, jeigu bent 1/5 daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų raštu pareiškia pageidavimą spręsti bendrojo naudojimo objektų administratoriaus paskyrimo klausimą iš naujo arba savivaldybė gauna šio namo gyventojų pagrįstų nusiskundimų dėl administratoriaus veiklos. Nesant tokio pageidavimo ir nusiskundimų, administratoriaus paskyrimas šiam daugiabučiam namui pratęsiamas kitų penkerių metų laikotarpiui. Visais atvejais butų ir kitų patalpų savininkai balsų dauguma turi teisę priimti sprendimą pakeisti bendrojo naudojimo objektų administratorių ir nesuėjus penkerių metų terminui.

Kartą per metus

Šiemet, gruodžio 31-ąją, baigiasi penkerų  metų laikotarpis, kai Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius įsakymu buvo paskyręs daugiabučių gyvenamųjų patalpų savininkų bendrosios nuosvybės objektų administratorius, turinčius tokiai veiklai licencijas – UAB „Admituras“ bei UAB „Tavo pastogė“. Nuo sausio, skiriant dar 5 metams daugiabučių administratorius, jei per praėjusį 5 metų laikotarpį negauta iš butų savininkų nusiskundimų, tas pats administratorius automatiškai parenkamas dar 5 metams.

Gyventojai turi galimybę prašyti Savivaldybės, kad būtų pakeistas administratorius ne tik dabar, prieš skiriant juos iš naujo, bet, pasak Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjos Rimos Podelienės, administratorius gali būti pakeistas vieną kartą per metus, nereikia net motyvų. Žmonių pageidavimas gali būti išreikštas bet kada. „Savininkai gali steigti bendriją, keisti administratorių ar sudaryti jungtinės veiklos sutartį. Prašymą su parašais  pristatyti į Savivaldybę. Tuo tikslu galima naudoti specialią formą arba baltą lapą, – aiškino R. Podelienė. – Jei yra pagrįstų nusiskundimų, Savivaldybė rengia viešą balsavimą ar įpareigoja tai atlikti esamą administratorių.“

Nusiskundžia administratoriumi

Mažeikiuose nedidelė dalis daugiabučių namų turi savo bendrijas, 52 namus administruoja „Tavo pastogė“ ir per penkiskart daugiau  – 278 – „Admituras“. Pastaruoju metu dėl pastarosios bendrovės, pasak į redakciją besikreipusiųjų gyventojų, netinkamų veiksmų kyla nesutarimai.

Kreipęsi į redakciją keli skirtingų daugiabučių namų patalpų savininkai išreiškė nepasitenkinimą „Admituru“. Jie jaučiasi administratoriaus ignoruojami: ne tik negaunantys atsakymų į laiškus su prašymais paaiškinti dėl namo kaupiamojo fondo lėšų panaudojimo, laiptinių remonto ar kitų darbų, bet šios bendrovės darbuotojai renkantys gyventojų parašus vienu ar kitu klausimu galimai pažeisdami įstatymus, šaukia neteisėtus namo savininkų susirinkimus.

Paskambinusi į redakciją Ventos g. 35-ojo namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) „Admituro“ veiksmus įvardijo pasityčiojimu: „Tyčiojasi jau 4 mėnesiai. Darbuotoja elgiasi įžūliai, nepagarbiai. Nesuprasi, į ką kreiptis: ar į „Mažeikių butų ūkį“, ar į „Admiturą“. Kaupiamajame fonde yra 12 tūkst. eurų, norėjome susidėti kodines spynas, vandens skaitiklius, nes vagiamas vanduo, nevedama kontrolė, kai kurių butų nuostolius galimai padengia pats „Admituras“. Dėl darbų iškilo konfliktai, nerodo mums sąmatos, mes esame patys pasiskaičiavę.“ Gyventoja vardijo ir daugiau nusiskundimų administratoriaus elgesiu: dėl neteisėtai, jos manymu, reikiamų parašų, dėl neatsakymo į laiškus ir kt.

Abejoja dėl prašymo patenkinimo

Ventos g. 35-ajame name yra 50 butų: 28 savininkai nori keisti administratorių, t. y. būti administruojami „Tavo pastogės“, kurios per 78 proc. akcijų valdo Savivaldybė. Prašymas su parašais užregistruotas Savivaldybėje, tačiau gyventojai abejoja, ar jis bus patenkintas. Mat, pasak jų, akivaizdžiai jaučiamas Savivaldybės palaikymas privačiai bendrovei – „Admiturui“.

„Admituras“, gyventojos manymu, galimai pajutęs namo gyventojų norą pereiti pas kitą administratorių, nesilaikydamas Civilinio kodekso 4.85 straipsnio 4 dalies, sušaukė gyventojų susirinkimą: paskelbta lapkričio 23, o susirinkimas įvyko lapkričio 29 d. Civilinio kodekso minėta dalis numato: „Butų ir kitų patalpų savininkų sprendimai priimami butų ir kitų patalpų savininkų susirinkime, prieš dvi savaites Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka paskelbus apie susirinkimo sušaukimą ir jo darbotvarkę.“ Pasak gyventojos, žmonės tarpusavyje kiršinami.

Dėl einamųjų klausimų?

Pakalbintas UAB „Admituras“ direktorius Antanas Barvydis „Būdui žemaičių“ tvirtino, jog susirinkimas sukviestas ne bendrovės iniciatyva: „Name du kartus vyko balsavimas raštu dėl pageidaujamų atlikti darbų. Vieną kartą nesurinkus balsų, po dviejų savaičių skelbtas antras balsavimas. Priimtas sprendimas aptarti, iš kokio tiekėjo pirkti duris. Tartasi, jog reikėtų padaryti apklausą skubos tvarka, tam ir inicijuotas užvakarykštis susirinkimas. Trumpai tariant, dėl einamųjų klausimų.“ Apie gyventojų sprendimą keisti administratorių teigia nežinojęs

A. Barvydis paneigė ir priekaištus dėl gyventojų agitavimo pasirinkti administratoriumi jų bendrovę, taip pat patikino, jog į laiškus atsakinėjama, tik gal ne tuoj pat: „Ne visada esu prie kompiuterio.“ Paneigė ir galimą gyventojų ignoravimą bei tai, jog dengia kai kurių butų įsiskolinimus už vandenį.

Neskelbia konkursų

„Būdo žemaičių“ paklausti pasirinktinai kelių Mažeikių daugiabučių namų butų savininkai patvirtino, jog, norint atlikti anksčiau minėtus ar kitokius darbus, „Admituras“ neskelbia rangos darbams atlikti konkurso, o pateikia prašymo formą, kurioje neva gyventojas pats prašo, kad darbus atliktų UAB „Mažeikių butų ūkis“. R. Podelienė „Būdui žemaičių“ patvirtino, jog administratorius darbams atlikti privalo skelbti konkursą, ir atkreipė dėmesį, jog gyventojai turėtų būti patys aktyvesni: „Patys žmonės ant prašymo pageidauja „Mažeikių butų ūkio“. Pasak jos, butų savininkai net turi teisę patys pasirinkti įmonę, kuri atliktų jų name darbus, tik tuo atveju nebus apmokama iš kaupiamojo fondo lėšų.

Renkasi savarankiškai?

A. Barvydis  paneigė tai, jog „Admituras“ „siūlo“ savininkams rašyti prašymuose, kad darbus atliktų „Mažeikių butų ūkis“: „Visiškas pramanas, gyventojai visiškai savarankiškai renkasi rangovą. Namas prašo, mes su jų pageidaujamu rangovu susisiekiam, pasirašom sutartį.“

Paprašytas įvardinti įmones, kurios atliko darbus daugiabučiuose, A. Barvydis to padaryti negalėjo, tik pripažino, jog vis tik gal ir daugiau pasirenkamas UAB „Mažeikių butų ūkis“. „Gal dėl garantijos? Darom apklausą, gaunam pasiūlymus, pateikiam gyventojams“, – sakė „Admituro“ vadovas.

„Globą“ neigia

UAB „Admituras“ direktorius A. Barvydis Savivaldybės galimą protegavimą  paneigė: „Manyčiau, kad proteguojama Savivaldybės įmonė. Mano žiniomis, per pastaruosius 2–3 metus kelių namų butų savininkai norėjo pereiti iš „Tavo pastogės“ pas mus, tačiau Savivaldybė kažkodėl patenkino tik vieną prašymą.“ R. Podelienė patvirtino, kad prašymų būta, tik patenkintas vienas, nes kitų namų gyventojų nebuvo stabilaus sutarimo.

Už sąžiningą konkurenciją

UAB „Tavo pastogė“ direktorius Antanas Naujokas „Būdui žemaičių“ teigė, jog konkurento administruojamų namų gyventojai ateina konsultuotis įvairiais klausimais: dėl darbų atlikimo, susirinkimų organizavimo ir kt.: „Būna net nustebimų, kad taip turi būti.“ A. Naujokas, vadovaujantis bendrovei nuo 2013 m., tvirtino, jog teko patirti daug netiesos, nepagrįstų, tikrovės neatitinkančių kalbų apie įmonę: „Atėjęs radau nepavydėtiną situaciją. Įmonė buvo išparduota. Sąlygas blogino ir netinkama bendrovės buveinės aplinka, kai aplink sklido nemalonūs kvapai, pas mus užsukusius klientus lydėjo necenzūriniai žodžiai. Nuo to laiko daug kas pasikeitė į gera. Išsikeliame į naujas, tvarkingas patalpas Ventos g. 31 b.“

„Tavo pastogė“ Mažeikiuose administruoja 52 namus ir 14 namų bendrijų su ja yra sudariusios sutartis dėl šilumos ūkio priežiūros ir kitų paslaugų. Rangos darbams bendrovė skelbia konkursus. Vadovo teigimu, bendrovės administruojamuose namuose esanti mažesnė šilumos kaina.

Pasak A. Naujoko, konkurencija yra gerai: išlošia gyventojai, pasirinkdami, kur pigiau, geriau, operatyviau, tačiau ji turi būti sąžininga.

Techninės klaidos?

Abi bendrovės padarė klaidų: pernai „Admituro“ daugiabučių gyventojai permokėjo per 70 tūkst. eurų, šiemet, nuo spalio sumažėjus iki 9 proc.PVM už šildymą, „Tavo pastogė“ sąskaitas pateikė su 21 proc. tarifu. Abiejų bendrovių vadovų teigimu, klaidos ištaisytos. „Tai buvo techninė klaida, permokos jau grąžintos“, – nenoriai apie tai kalbėjo A. Barvydis, teigdamas, jog čia buvę pernai ir nėra reikalo prisiminti. A. Naujokas „Būdui žemaičių“ tvirtino, jog taip pat buvusi techninė klaida, kuri jau ištaisyta ir gyventojai nedelsiant buvo informuoti. 

Birutė Šneideraitienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode