Parama dėkojame




Sprogimas

Pagrindinė problema – gyventojų skaičiaus mažėjimas

 

Praėjusią savaitę Mažeikių rajono savivaldybės tarybos komitetuose pristatytas Mažeikių rajono savivaldybės strateginis veiklos planas 2018–2020 metams. Pagrindinis Savivaldybės prioritetas – investicijų skatinimas, verslo plėtra ir nedarbo lygio mažinimas.

Verslumo lygis neblogas

Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėjos Sandros Ramanauskienės teigimu, Mažeikių rajono savivaldybės strateginis veiklos planas (toliau – SVP) – 3 metų trukmės strateginio planavimo dokumentas, detalizuojantis Savivaldybės strateginio plėtros plano ir programų tikslų ir uždavinių įgyvendinimą.

„Apibendrinus Savivaldybės situacijos analizę, galima identifikuoti šias pagrindines problemas ir vystymosi tendencijas, turinčias didžiausią įtaką socialinei, ekonominei, demografinei, aplinkos būklei. Tai, kaip bebūtų gaila, gyventojų skaičiaus mažėjimas tiek Mažeikių mieste, tiek rajone, yra viena pagrindinių problemų, turinčių neigiamą poveikį tiek verslo konkurencingumui, tiek infrastruktūros išlaikymo santykiniams kaštams ir paslaugų miesto ir rajono gyventojams apimtims ir kainai. Svarbi problema ir aukštas nedarbo lygis, viršijantis apskrities ir šalies vidutinį nedarbo lygį, tačiau džiaugiamės tuo, kad Mažeikių rajone darbo užmokestis ne tik didžiausias apskrityje, t. y. 806 eurai, bet taip pat esame septintoje vietoje tarp 60 savivaldybių, kai mūsų kaimynai iš Skuodo yra tik 56 vietoje“, – sakė S. Ramanauskienė.

Pasak jos, Mažeikių rajone tiesioginių užsienio investicijų skaičiaus pokytį daugiausia lemia AB „ORLEN Lietuva“ investicinės veiklos pasikeitimai: „Apskritai, verslumo lygis pakankamai neblogas, registruotų ir veikiančių įmonių skaičius ne tik išlieka stabilus, bet dar ir augantis. Vis dėlto pagrindinis Savivaldybės veiklos prioritetas – investicijų skatinimas, verslo plėtra ir nedarbo lygio mažinimas. Smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, savivaldybės teritorijoje investavusieji į ekonominės veiklos paskirties objektus, jų renovavimą bei esamų gamybinio-komercinio potencialo plėtrą, steigiantieji naujas įmones, taip pat dalyvaujantieji įgyvendinant ekonominių ir socialinių programų projektus ir/ar pastarųjų 12 mėnesių laikotarpyje sukūrusieji naujas darbo vietas savivaldybės teritorijoje, galės būti skatinami suteikiant valstybinės žemės nuomos, žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių lengvatas, mažinant mokesčius ar atleidžiant visiškai. Taip pat bus skiriamas dėmesys jaunimui, padedant įgyti reikiamą kvalifikaciją bei darbo įgūdžius praktikoje.“

 

Vykdys devynias programas

 

Strateginiame plane numatyta, kad Mažeikių rajono savivaldybė 2018 m., kaip ir 2017 m., vykdys 9 strategines programas. Didžiąją dalį programų asignavimų, t. y. 74 proc., pasidalija programos: Ugdymo kokybės ir mokymosi aplinkos užtikrinimo – 38 proc. (2017 m. buvo planuota 41 proc., 2016 m. – 39 proc.), Socialinės paramos įgyvendinimo – 21 proc. (2017 m. – 22 proc., 2016 m. – 25 proc.), Investicijų – 15 proc. (2017 m. buvo 10 proc., 2016 m. – 5 proc.). Savivaldybės veiklos valdymo (2017 m. buvo planuota 11 proc., 2016 m. – 13 proc.) ir Infrastruktūros objektų plėtros, priežiūros ir modernizavimo programai 2018 m. planuojama po 9 proc. (2017 m. buvo planuota 8 proc., 2016 m. – 11 proc.) asignavimų. Kitoms 4 programoms tenka 8 proc. biudžeto asignavimų – nuo 1 proc. iki  4 proc. Iš jų daugiausiai planuojama Kultūros veiklos ir sporto plėtros programai.

Numatyta įgyvendinti projektus

Savivaldybės strateginio veiklos plano programose nustatyti ne tik tikslai, uždaviniai, priemonės, bet ir planuojami vykdyti projektai. Rašoma, kad projektu „Ventos upės slėnio sutvarkymas, įrengiant rekreacinę ir aktyvaus poilsio zoną“ bus kompleksiškai sutvarkyta Ventos upės (Mažeikių miesto ribose) pakrantė. Numatoma įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, jų apšvietimą, įrengti vaikų žaidimo ir krepšinio aikšteles, prieplauką, pavėsines, apžvalgos aikštelę, viešąjį tualetą, sutvarkyti pliažo teritoriją, atlikti aplinkotvarkos darbus. Bus sukurta arba atnaujinta apie 20 ha atvirų erdvių miesto vietovėje.

Viekšniuose numatoma tvarkyti intensyviausiai gyventojų naudojamų gatvių (Vytauto g., Žalgirio g., J. Basanavičiaus g., Mažeikių g.) atkarpas, įrengti šaligatvius ir apšvietimą, atnaujinti viešųjų erdvių želdynus, įrengti pėsčiųjų takus ir mažosios architektūros elementus, turgavietę (Vytauto g.), griauti du pastatus (Vytauto g. 29, J. Basanavičiaus g. 1), sutvarkyti Bažnyčios g. skvero teritoriją bei teritoriją prie Ventos upės ir prie paminklo Biržiškų šeimai, Birutės g. maudyklos teritoriją. Nepamirštas ir Sedos miestas, bus tvarkomos Telšių g., Dariaus ir Girėno g., Vytauto g. atkarpos, įrengti šaligatviai ir apšvietimas, atnaujinti viešųjų erdvių želdynai, įrengti pėsčiųjų takai ir mažosios architektūros elementai, turgavietė (Vytauto g.), sutvarkyta Dariaus ir Girėno g. esamo skvero teritorija, atnaujinti aktyvaus laisvalaikio infrastruktūra bei viešoji erdvė Plechavičiaus gatvėje. Apleistą, nenaudojamą katilinės pastatą (Gadono g. 3 B) planuojama pritaikyti Sedos gyventojų laisvalaikiui, bendruomenės renginiams organizuoti.

Bus rekonstruojamas Mažeikių rajono savivaldybės administracijai priklausantis pastatas, adresu: Kudirkos g. 6, Mažeikiai, įrengiant 20 socialinių būstų, 1 iš jų pritaikant neįgaliajam. Taip pat planuojama modernizuoti Mažeikių rajono nakvynės namams priklausančias patalpas, kurios bus pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – įėjimas į pastatą ir remontuojamos vidaus patalpos (judėti skirtos zonos, t. y. durys, slenksčiai, koridoriai ir sanitarinis mazgas) pritaikytos asmenims su judėjimo techninės pagalbos priemonėmis.

Planuojama, kad projekto „Pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcija ir nauja statyba Pavenčių g. Mažeikiuose“ įgyvendinimo metu bus įrengta apie 0,13 km naujų dviračių ir pėsčiųjų takų bei rekonstruota 0,26 km esamų takų, o projekto „Mažeikių m. Pavenčių gatvės važiuojamosios dalies rekonstrukcija, įdiegiant inžinerines saugaus eismo priemones“ –  rekonstruota apie 1,24 km gatvės.

Numatoma įsigyti dvi naujas ekologiškas viešojo transporto priemones – suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomus iki 34 keleivių talpinančius autobusus. Bus įrengtos 2 elektromobilių įkrovimo stotelės. Įvykdžius elektromobilių įkrovimo įrangos pirkimą, ji bus sumontuota Mažeikių miesto Sedos ir Vilniaus gatvėse.

Taip pat planuojama atnaujinti 3 bendrojo ugdymo mokyklas: Sedos Vytauto Mačernio ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijas, Kalnėnų pagrindinę mokyklą. Numatoma sukurti 15 priešmokyklinio ugdymo vietų. Sedos Vytauto Mačernio gimnazijoje žadama įrengti žaidimų aikštelę, priešmokyklinio ugdymo grupę, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje numatoma sutvarkyti vidaus patalpas, atnaujinti gimnazijos stadiono dangą. Kalnėnų pagrindinėje mokykloje – įrengti erdves priešmokyklinio, pradinio ir pagrindinio ugdymo sporto ir choreografijos užsiėmimams.

Siekiant pagerinti ugdymo paslaugų kokybę, planuojama iš dalies atnaujinti Mažeikių lopšelių-darželių „Gintarėlis“ ir „Berželis“ infrastuktūrą. Atlikti investicijas į Mažeikių choreografijos, Dailės ir Moksleivių namų pastatų infrastruktūros atnaujinimą. Bus siekiama pagerinti neformalaus švietimo paslaugas  ir kt.

Strateginiame plane numatyta įgyvendinti ir daugiau projektų, apie juos ir kitas numatytas veiklas galima sužinoti Mažeikių rajono savivaldybės puslapyje.

Vaida GALDIKĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode