Parama dėkojame




Paskutinis posėdis

 

Penktadienį įvyko paskutinis šiais metais Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdis. Iš 27 Tarybos narių dalyvavo 24, apsvarstyti 22 klausimai ir pateikta viena informacija. Klausimas dėl bazinių kainų skirtumo už gydytojų specialistų konsultacijas asmenims, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu arba draustiems (su/be siuntimo) ne eilės tvarka, arba užsienio valstybių piliečiams, Taryboje nesvarstytas, mat, pasak Mažeikių rajono savivaldybės mero Antano Tenio, po Valstybinės ligonių kasos, Vyriausybės atstovės išaiškinimo kilo klausimų.

Sutiko sprendimo nepriiminėti

„Būdas žemaičių“ rašė, kad VšĮ Mažeikių ligoninė iš pacientų, norinčių pas gydytojus patekti ne eilės tvarka, ims priemoką. Buvo siūloma, kad pacientams, turintiems siuntimą, už ligoninės gydytojų specialistų teikiamas konsultacijas ne eilės tvarka tektų sumokėti 9,27 euro priemoką. Sprendimo projektui buvo pritarta Savivaldybės Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų bei Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitetuose.

Tarybos narys Sigitas Kaktys pritarė šio klausimo išėmimui ir teigė, kad ligoninėje yra daug gilesnių problemų: „Stebėtojų taryba ir Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas yra arba suklaidinti, arba jiems trūksta kompetencijos,  nes ligoninėje šiuo metu yra galimybė mokėti gydytojams už atliekamą darbą ir, šią sistemą patobulinus, galbūt nereikėtų kurti papildomų norminių aktų, norint išlaikyti ligonių srautus ir sukaupti daugiau lėšų. Pritariu, kad klausimas bus išimtas, ir manau, kad šią problema svarstyti reikėtų aktyviau ir giliau.“

Dirba per du rajonus

Posėdyje, be, kaip įprastai, Vyriausybės atstovės Telšių apskrityje Loretos Bagdonavičienės ir LR Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus, dar dalyvavo LR Seimo narys Valius Ąžuolas. Pastarasis dėkojo Savivaldybei, kad ji stengiasi išsaugoti švietimo įstaigas, ir kaip pavyzdį pateikė Krakių mokyklą. „Šiuo klausimu jūsų Savivaldybę visada pateikiu kaip pavyzdį, nes jūs mokyklą uždarote tik tada, kai darbuotojų tampa daugiau negu mokinių. Per metus į mane taip pat kreipėsi daug gyventojų su įvairiomis problemomis. Viena iš dažniausių problemų – prasta kelių būklė. Teko labiau pasigilinti, dėl ko taip yra. Kadangi dirbu per du rajonus – Akmenės ir Mažeikių, nutariau palyginti žvyravimo, duobių lopymo įkainius, tačiau susidūriau su problema, nes iš Mažeikių rajono savivaldybės negalėjau gauti įkainių. Man atsisakė pateikti sutartį, nes ji, pasirodo, slapta. Kilus įtarimams, kreipiausi į atitinkamas instancijas, kurios turi ištirti, ar nebuvo nusižengta įstatymui. Tikiuosi, jei bus nustatyti pažeidimai, sutartis bus nutraukta ir paskelbtas naujas konkursas, nes, kaip bebūtų, kai kurie įkainiai šiandien primena „auksinio šaukšto“ istoriją ir yra tikrai liūdnoki“, – kalbėjo V. Ąžuolas. Seimo narys taip pat užsiminė, kad kitais metais apie 25 proc. didėja Savivaldybės biudžetas, tad, pasak jo, bus galima nuveikti daugiau gerų darbų. „Tikiuosi, kad ateinančiais metais taip pat dirbsime kartu“, – sakė V. Ąžuolas.

Pritarta biudžeto pakeitimams

Vienas iš svarbesnių Tarybos posėdžio klausimų – rajono biudžeto pakeitimas. Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Julijos Balvočienės, padidinta dotacija 0,6 tūkst. Eur jaunimo teisių apsaugos funkcijai vykdyti, taip pat įvykdyti pakeitimai tarp žemės ūkio funkcijų vykdymo ir Savivaldybės mokyklų asignavimų: „Sumažintos pajamos už prekes ir paslaugas pagal įstaigų pateiktus prašymus bendrai – 63,1 tūkst. Eur sumai. Pagrindiniai pakeitimai atlikti pajamoms savarankiškoms funkcijoms atlikti. Peržiūrėti visi asignavimai, nustatyti netekę paskirties ir perskirstyti kitoms reikmėms. Atliktas tikslinimas ir dėl pajamų plano vykdymo prognozės. Sprendimo projekte buvo siūloma 1396,8 tūkst. Eur padidinti biudžeto pajamas. Daugiausia gyventojų pajamų mokestį – 1134,1 tūkst. Eur, tačiau po Ekonomikos komiteto įvykdyti dar keli pakeitimai, kuriais gyventojų pajamų mokestį siūloma mažinti 8,4 tūkst. Įvykdžius visus pakeitimus, 2017 m. Savivaldybės biudžeto apimtis po visų pakeitimų sudarys  54207,417 tūkst. Eur.“

Pristatyta dviračių trasa

Pritarta projektui „Priemonių, gerinančių ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą tuberkulioze sergantiems asmenims, įgyvendinimas Mažeikiuose“. Kaip teigė Mažeikių rajono savivaldybės Strateginio vystymo  ir investicijų skyriaus vedėja Sandra Ramanauskienė, projekto vertė – 20,022 tūkst. Eur. „Jis bus įgyvendintas per dvejus metus. Savivaldybės prisidėjimas sudarys tik 1,5 tūkst. Eur. Projekto veiklos – maisto talonų mokėjimas tuberkulioze sergantiems asmenims, taip pat vykdančiojo personalo administracinės išlaidos ir apmokėjimas už laiką, kada jie vyks pas ligonius arba priiminės juos kabinete“, – informavo S. Ramanauskienė.

Taryboje taip pat pritarta Mažeikių rajono savivaldybės strateginiam veiklos planui 2018–2020 metams, Mažeikių rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentui bei kitiems siūlymams.

UAB „Verslo projektavimo centras“ projekto vadovas Algis Erlickas pristatė informaciją apie galimybių studiją „Dviračių trasa Mažeikiai–pajūris“.


Vaida GALDIKĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode