Sprogimas

Seniūnai lauko keliais važinės prabangiais visureigiais

Gruodžio pabaigoje į Mažeikius atgabenti nauji automobiliai, kurių rakteliai ir dokumentai įteikti aštuonių kaimiškųjų seniūnijų seniūnams. Automobilių naudą ir reikalingumą pripažįsta visi, tačiau netgi kai kurie Tarybos nariai, pritarę automobilių įsigijimui, mano, kad jie per daug prabangūs.

Bus darbo įrankis

Tai ne pirmieji nauji automobiliai šiemet Mažeikių rajono savivaldybėje. Dar rugsėjį sudaryta sutartis dėl 11 naujų automobilių nuomos už 160 tūkst. eurų per trejus metus. Iš SEB banko išsinuomoti „Škoda“ automobiliai: septyni „Octavia“ modeliai, vienas „Superb“ ir trys visureigiai „Kodiaq“.

Iki šiol seniūnijos savo veiklai vykdyti naudojo „Škoda Oktavia“ markės tarnybinius automobilius, pagamintus 2007 metais.

Visos Savivaldybės valdomos transporto priemonės 2016 m. balanse buvo įvertintos 316 tūkst. eurų suma.

Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys teigė, kad apie automobilių seniūnijoms poreikį kalbėta seniai: „Ne kartą per gamybinius susitikimus esame gavę iš seniūnų kritikos, kad mašinos senos, jų priežiūrai skiriamos didelės išlaidos. Per paskutinius trejus metus techniniam aptarnavimui ir remontui išleista apie 30 tūkst. eurų“. Dar metų pradžioje gautas seniūnijų prašymas rasti lėšų pikapo tipo lengvųjų automobilių pirkimui. Buvo tvirtinama, kad kiekvienai seniūnijai reikalingas automobilis keturiais varomaisiais ratais, septynių sėdimų vietų, su kabliu automobilio priekabai tempti. Pasak A. Tenio, kadangi yra aštuonios kaimiškosios seniūnijos, joms visoms nutarta nupirkti po mašiną. „Naujieji automobiliai bus darbo įrankis, skirtas seniūnijoms jų funkcijų vykdymui. Nemanyčiau, kad čia prabanga, nes iš tikrųjų neskelbėme konkurso prabangioms mašinoms, reikalavimai buvo labai paprasti, kad būtų pikapo tipo, padidinto pravažumo ir su kabliu“, – sakė A. Tenys. 

 

Balsavo „už“

 

Automobilių įsigijimui pritarta praėjusių metų birželio mėnesio Tarybos posėdyje. Mažeikių rajono savivaldybės administracijai buvo leista finansine nuoma (lizingu), išperkant per ne ilgiau kaip penkerius metus, įsigyti aštuonis tarnybinius lengvuosius automobilius, kurių kiekvieno vertė neviršytų 25 tūkst. eurų su PVM. Už tokį sprendimą balsavo 22 Tarybos nariai: Sigutė Bernotienė, Leonas Mitkus, Laima Nagienė, Romas Venclovas, Darius Seilius, Andriejus Virkutis, Paulius Auryla, Jonas Žičkus, Petras Kekys, Judyta Tekingunduz, Juozas Kelmelis, Gintautas Jautakis, Audronė Šimkuvienė, Audronė Vaitiekienė, Lina Rimkienė, Virgilijus Eidimtas, Irena Macijauskienė, Martynas Matkevičius, Genoveita Gricienė, Linas Memys, Antanas Tenys ir Vytautas Visminas. Tarybos narys Sigitas Kaktys nuo balsavimo susilaikė, „prieš“ nebalsavo nė vienas.

Sutaupė pinigų?

Pasak A. Tenio, buvo svarstomi keli automobilių įsigijimo variantai: nuomoti, įsigyti lizingu ar pirkti iš karto. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius paaiškino, kad automobilių pirkti lizingu nebuvo galima, nes to neleido įstatymas. „Savivaldybės administracija, prieš organizuodama automobilių viešąjį pirkimą, papildomai išanalizavo teisinę bazę, reglamentuojančią tarnybinių lengvųjų automobilių biudžetinėse įstaigose įsigijimą, įvertino lėšų poreikį bei finansavimo galimybes. Siekdama sutaupyti (išvengti automobilių pabrangimo dėl lizingavimo) ir efektyviai panaudoti 2017 m. pabaigoje įvairiose programose netekusias paskirties savivaldybės biudžeto lėšas, Savivaldybės administracija pasiūlė Tarybai skirti visą seniūnijų automobiliams įsigyti reikalingą sumą iš karto. Papildomo Tarybos sprendimo nereikėjo, nes asignavimus turtui įsigyti Taryba paskyrė 2017 m. gruodžio 15 d. sprendimu“, – „Būdui žemaičių“ sakė B. Kryžius. Pasak jo, lėšos seniūnijų automobiliams įsigyti skirtos iš netekusių paskirties savivaldybės biudžeto asignavimų – Ugdymo kokybės ir aplinkos užtikrinimo, Veiklos valdymo, Socialinės paramos įgyvendinimo, Infrastruktūros objektų plėtros ir Turto valdymo programų. Iš viso Savivaldybės administracijai seniūnijų automobiliams įsigyti skirta 191,8 tūkst. Eur.

Buvo paskelbtas konkursas, jame dalyvavo keturios įmonės. Konkursą laimėjo UAB „Mototoja“ pasiūlytas visureigis „Toyota Rav 4“. Šiuos automobilius Savivaldybė nusipirko už 191,76 tūkst. eurų – po 23,97 tūkst. eurų už vieną. Pasak B. Kryžiaus, automobiliai drausti tiek kasko, tiek civilinės atsakomybės draudimu: „Naujose transporto priemonėse bus įmontuota speciali įranga, kuri nurodys transporto buvimo, judėjimo vietas, kuro sąnaudas ir kt. Šiuo metu vykdoma įrangos pirkimo procedūra.“

Buvo apgauti

Viešojoje erdvėje pasklido gandas, kad kai kurie Tarybos nariai apie automobilių pirkimą nieko nežinoję. Tarybos narys Paulius Auryla „Būdą žemaičių“ taip pat tikino, kad nepamena, jog birželį, pristatant klausimą dėl automobilių įsigijimo, buvo kalbėta apie džipų pirkimą seniūnams. „Pamenu, kad kalbėjo, jog mašinos reikalingos žmonių poreikiams, ir kalbama buvo, kad tai bus 7 vietų mašinos. Dabar kils klausimas, o kokie kaštai šių mašinų išlaikymui, servisui? Manau, viskas dvigubai ar netgi trigubai brangiau, tai ar tikrai mes gyvename tokiomis sudėtingomis kelių pravažiavimo sąlygomis? Juolab, kad ir žiemų su sniego gausa ar pusnimis kaip ir nenusimato. Ar yra kokia seniūnija Mažeikių rajone, kurioje labai daug vienkiemių ir prie kurių nėra jokio padoraus keliuko? Sunku man tuo patikėti, – samprotavo P. Auryla. – Žinoma,kad mašinos seniūnijoms reikalingos ir kad seniūnai negali likti be mašinų, bet ar tokios prabangios? Na, bet jei visuomenė tuo patenkinta ir daugumai atrodo, kad to reikėjo, tai puiku, man neatrodo, kad tai labai ūkiškas požiūris.“

Tarybos narė Lina Rimkienė, taip pat balsavusi už automobilių pirkimą, teigė, kad tuo metu, kai buvo pristatomas automobilių pirkimas, buvo akcentuojama, kad automobilių reikia seniūnijoms: „Tai reiškia – žmonių poreikiams, pagalbai seniūnijos gyventojams. Pavyzdžiui, mikroautobusai, pritaikyti seniems žmonėms ar žmonėms su negalia vežioti, kada galima vežti 7 ar daugiau žmonių. Jokiu būdu, balsuodama už automobilius, skirtus žmonėms, negalėjau įsivaizduoti, kad tai bus pagerintos komplektacijos prabangi dovana seniūnams. Mano požiūriu, tai švaistymasis, nes kino teatrui 300 000 eurų, mero teigimu, neturime! Užtat turime dovanoms seniūnams prieš savivaldos rinkimus, kurie vyks 2019 metais.“

Galėjo būti ir paprastesni

Šerkšnėnų seniūnijos seniūnė Alina Čekienė „Būdui žemaičių“ sakė, kad automobiliai seniūnijoms buvo labai reikalingi, mat dabartiniai beveik vienuolikos metų senumo, nuolat genda ir, kuo toliau, tuo brangesnis jų remontas. „Jei jie sugestų, iš kur gautume kitus? Su jais vežame viešuosius darbus dirbančius darbininkus, techniką, statybines medžiagas, žalienas ir kt. Visada pirmenybė teikiama ūkiniams darbams dirbti, todėl pati dažniausiai važinėju nuosavu automobiliu. Tai tikrai ne pinigų švaistymas, o realus turtas seniūnijos reikmėms ir už jį nėra permokėta. Mes tikrai toliau važinėsimės ir su senaisiais, šituos taupysime, naudosimės tik tiek, kiek reikia“, – kalbėjo A. Čekienė.

Seniūnė sutiko, kad automobiliai galėjo būti ir ne tokie prabangūs: „Galėjo būti ir nenauji, pigesni, man nesvarbu, tik kad važiuotų. Vienintelis dalykas, ko prašėme, tai aukštesnio ir su kabliu priekabai. Jokios prabangos, tik kad galėtume pravažiuoti lauko keliu. Gal tie automobiliai ir nepasiteisins, nežinau, ne mes rinkomės, bet visi žinome, kad perkant per viešuosius pirkimus nepasirinksi konkrečiai, gali tik nurodyti bendrus kriterijus. To nei mes, nei Savivaldybė negalėjo sureguliuoti. Yra Viešųjų pirkimų įstatymas, o jo mes turime laikytis.“

Vaida GALDIKĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode