Parama dėkojame




Sprogimas

Fotoparoda iš kaimyninės Latvijos

 

Sausio 9 d., Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryta Latvijos fotografo Ivaro Freimanio fotografijų paroda „Pasivaikščiojimas paukščių ir žvėrių pasaulyje“.

I. Freimanis gimė 1966 m. netolimoje mūsų kaiminystėje, Salduje. Šiuo metu dirba gimtajame mieste taisydamas generatorius ir starterius automobilių remonto dirbtuvėje. Fotografuoti pamėgo jaunystėje. Iš pradžių fotografavimo meno mokėsi savarankiškai, vėliau tobulėjo skaitydamas specialią literatūrą, lankydamas paskaitas ir fotografų plenerus. Pirmoji fotosesija buvo miške, kai Ivaro draugas medžiotojas 2012 m. pakvietė jį pasigrožėti paukščiais ir žvėrimis gamtoje. Pamažu fotografavimas tapo maloniu pomėgiu. Pirmoji asmeninė paroda buvo parengta Latvijos pajūryje esančiame Paviluosto miesto kraštotyros muziejuje.

Parodoje „Pasivaikščiojimas paukščių ir žvėrių pasaulyje“ autorius eksponuoja apie 60 spalvotų nuotraukų, kurios buvo fotografuotos 2012–2017 m. Saldus rajone. Visus vaizdus sieja bendra tema – paukščiai ir žvėrys Latvijos gamtoje. Juose pastebima fotografui būdinga kantrybė ir pastabumas, fiksuojant regimą akimirką tuo metu, kai gyvas tvarinys atsiranda tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku. Suvokiama, jog kitų galimybių gali ir nebūti.

I. Freimanis viską akylai stebi ir atskleidžia savą aplinkos vertintojo vaizdą. Jo nuotraukose – natūrali gamta ir nėra jokio fotomontažo. Mėgsta fotografuoti Latvijos gamtovaizdžio kaitą, paukščių ir žvėrių įvairovę.

Fotografuojant fiksuojami reiškiniai kinta ne valandomis, bet minutėmis, sekundėmis. Savo veiklą ir ryšį su gamta autorius apibūdina kaip objektyvų poreikį ir gyvenimo varomąją jėgą.

Fotografas I. Freimanis daugumoje nuotraukų savitai įamžino tai, kas atskleidžia nepakartojamą Latvijos gamtos grožį, išskirtinumą ir unikalų natūralumą. Autorius teigė, jog laiko nėra daug ir „medžiojant“ gerą kadrą galimybės dažnai būna labai ribotos, bet toks spontaniškumas menininkui suteikia adrenalino.

Paroda veiks iki sausio 31 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode