Sprogimas

Sausio 13-osios įvykiai paminėti renginių gausa

 

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena, kuri tradiciškai minima visoje Lietuvoje. Ne išimtis ir Mažeikių rajonas. Čia įvairiais renginiais prisiminti 1991 m. sausio 13 d. įvykiai.

Pradėta išvakarėse

Jau sausio 12 d., lygiai 8.00 val. ryto, visoje Lietuvoje languose dešimčiai minučių buvo uždegamos vienybės ir atminties žvakutės. Per 1500 mokyklų, valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų Lietuvoje ir užsienyje dalyvavo pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“.

Praėjusio penktadienio vidurdienį Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija surengė jau tradicine tapusią pilietiškumo akciją „Laisvės banga“, pagrindinėje Mažeikių senamiesčio gatvėje susikibus rankomis pajusti vienybę ir  pagerbti žuvusius kelyje Lietuvos laisvės link.

Rytmetis Sedos bibliotekoje

Sausio 11 d. rytmetį Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos miesto filiale surengtas minėjimas „Mes minime Sausio 13-ąją“. Bibliotekoje apsilankė Sedos darželio „Bitučių“ grupės vaikai su auklėtoja Astra Stonkuviene.

Renginio pradžioje bibliotekininkė Janina Kelerienė papasakojo apie įvykius Lietuvoje prieš 27-erius metus, paminėjo žuvusius Lietuvos didvyrius. Vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė pristatė skaidres su įvairiausiomis tų įvykių nuotraukomis, trumpai papasakojo apie kiekvieną matomą vaizdą. Jose vaikai pamatė ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fasadą, ant kurio buvo užkabintas plakatas su raudonu kryžiumi, reiškiančiu, kad toje vietoje buvo galima kreiptis pagalbos sužeistiesiems. Vaikai atkreipė dėmesį į nuotraukose matomus žmones, vaikščiojusius su baltais apsiaustais, pažymėtais raudonu kryžiumi – budinčius medikus, kurie teikė pagalbą sužeistiesiems. Nuotraukose taip pat užfiksuoti vaizdai su tankais, kariniais sunkvežimiais, pastatytomis barikadomis su vaikų piešiniais.

Renginys vaikams

Sausio 13-oji pradėta Mažeikių kultūros centro Pramogų salėje vykusiu renginiu „100 minučių džiaugsmo šeimai – 100 atvirukų Lietuvai“. Jame negausiai susirinkusius mažeikiškius džiugino vaidybinės studijos interaktyvus vaidinimas šeimai „Troškimų pilis“, kuriame pasirodė vaikų mėgstami animaciniai personažai – Maša ir Lokys.

Minėjimas Sedoje

Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje 12 val. aukotos šv. Mišios, po kurių – poetinė-muzikinė kompozicija, per kurią sediškiai dainomis, muzika bei eilėmis pagerbė Sausio 13-osios aukas. Parapijos klebonas kun. Modestas Ramanauskas pamokslo metu kvietė nelikti abejingiems per valstybines šventes: „Mūsų tauta yra palaiminta, nes jai teko patirti ne vieną stebuklą. Laivė – viena Dievo dovanų. Jos negalima apibūdinti žodžiais. Kai Dievas sukūrė pasaulį, kaip parašyta Pradžios knygoje, jis palaimino žmones, leido jiems užvaldyti pasaulį. Laisvė ir nepriklausomybė yra niekieno nepakeičiama vertybė, svarbesnė už bet kokį materialų darbą. Mūsų Lietuva – nedidelė valstybė, įsikūrusi gražioje vietoje, prie Baltijos jūros. Dažnai buvo kėsintasi į mūsų tautą. Kai minėsime Valstybės 100-metį, ši Sausio 13-oji įgaus dar didesnę prasmę. Per 100 metų nuo Lietuvos paskelbimo laisva valstybe  įvyko daug įvairių įvykių. Kai ateina svarbios datos, mes turėtume su liūdesiu atsidusti, tačiau kaip mažai kam berūpi, ką mūsų tautos žmonės išgyveno. Kad ir kokio amžiaus būtume, turime su pasididžiavimu sakyti: „Kokia garbinga mano tautos praeitis“.“

Dalyvavo įvairiuose renginiuose

Po minėjimo Sedoje persikelta į Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčią, kur taip pat aukotos šv. Mišios už kovojusius ir žuvusius dėl Lietuvos laisvės. Po jų Mažeikių tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“ dovanojo keletą patriotinių dainų.

Iškart po iškilmių bažnyčioje susirinkusieji galėjo dalyvauti Mažeikių muziejuje vykusiame parodos „Mes buvome ten“  pristatyme.  Renginyje vyriausiasis muziejininkas Vytautas Ramanauskas pasidalijo asmeniniais prisiminimais apie 1991 metų sausio 13-osios įvykius Vilniuje. Vėliau su savo tėvu, buvusiu tremtiniu Vincu Ramanausku atliko sovietų lageryje sukurtą dainą. Mažeikių muziejaus direktorius Vaidotas Balzeris įteikė padėką Lietuvos politinių kalinių sąjungos Mažeikių skyriaus pirmininkui Albertui Ruginiui už informacijos, atsiminimų pateikimą bei pagalbą kuriant ekspoziciją Mažeikių muziejuje „Laisvės kovos Mažeikių krašte iki 1954 m.“.

Pikeliškiai prisidėjo prie akcijos

Nuo 7 val. ryto prie individualių pikeliškių namų, daugiabučių, Vytauto Didžiojo paminklo iškeltos šalies vėliavos, kurios plevėsavo visą dieną. Uždegtos atminimo žvakės įstaigų, individualių namų bei daugiabučių languose, kurios simbolizavo gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę.

Pavakarę Pikelių Švč. Trejybės bažnyčioje Sausio 13-oji taip pat paminėta šv. Mišiomis. Įžangoje parapiją aptarnaujantis kunigas Klemensas Jaraminas laisvę lygino su sveikata: „Drįstu lyginti laisvę su sveikata: kaskart blogai pasijutę, pradedame savo sveikatą saugoti ir branginti. Kiek šiais laikais galime televizijoje, įvairiuose sambūriuose matyti spjūvių Lietuvai, dėl kurios žmonės kovojo, šalo, degino laužus, o galiausiai visiškai beginkliai stojo prieš atvažiuojančius tankus. Tas, kuris burnoja dėl valstybės problemų, keikia Lietuvą, vargu, ar ryžtųsi stoti prieš įkaušusių kareivių būrį.“ Anot K. Jaramino, Šis minėjimas turėtų mums priminti apie bendrą susitelkimą ir solidarumą, ypač, kai kalbama apie mūsų bei tolesnių kartų ateitį.

Po Šv. Mišių prie Vytauto Didžiojo paminklo pagerbtos Sausio 13-osios aukos ir skaitant pavardes kiekvienam jų uždegta atminimo žvakutė. Lietuvos laisvės gynėjai pagerbti tylos minute. Prie degančio atminimo laužo šildė ne tik ugnis, bet ir Viekšnių ateitininkų kartu su gyventojais dainuojamos dainos. „Laisvės gynėjų paminėjimo diena – galimybė būti kartu, būti suvienytiems, kurti save, tautą ir Lietuvą“, – mintimis dalijosi Pikelių bendruomenės atstovai.

Vyko ir daugiau renginių

Atminimo laužai buvo deginami ir Žemalėje, Viekšniuose, Šerkšnėnuose, Židikuose.

Penktadienį ir šeštadienį prie Mažeikių viešosios bibliotekos pastato miestiečiai galėjo uždegti žvakutę Lietuvos laisvės gynėjams, taip dalyvaudami akcijoje „Atminties trispalvė Laisvės gatvėje“.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Autorės nuotraukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode