Parama dėkojame




Sprogimas

Iš Dūseikių globos namų – į Mažeikius?

Trečiadienį Savivaldybėje vyko pasitarimas dėl LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomo socialinių paslaugų infrastruktūros išdėstymo Telšių regione. Mažeikių rajone siūloma kurti keturis grupinio gyvenimo namus neįgaliesiems ir specializuotos slaugos-globos padalinį, kuriuose būtų apgyvendinti šiuo metu Dūseikių socialinės globos namuose esantys mūsų rajono gyventojai.

Vietovę bus galima pasirinkti

Socialinių paslaugų plėtojimą regione Savivaldybės vadovams pristatė Telšių regiono pertvarkos procesų ekspertė Laima Jurytė-Zakarauskienė. Pasak jos, ministerija turi savo planą ir viską žiūri regiono mastu, ji nori, kad nuo 2020 metų visi klientai, kuriems bus reikalinga globa, būtų savo rajonuose. „Ministerija atsižvelgdama į tai, kad šiuo metu Dūseikių socialinės globos namuose ir kitose įstaigose gyvena apie 60 Mažeikių rajono gyventojų, siūlo jums kurti keturis grupinio gyvenimo namus, kiekviename grupiniame name galėtų gyventi po 10 žmonių, ir vieną specializuotą slaugos-globos padalinį, kuriame nuolatinė priežiūra būtų teikiama 40 rajono gyventojų. Iš viso jums siūloma 80 žmonių infrastruktūra. Pastato, kuriame turėtų būti grupinis namas, apimtis turės būti nuo 150 iki 200 kvadratinių metrų. Tokių namų neturint, juos reikės statyti. Slaugos-globos padaliniui   reikėtų didelio pastato, tai gali būti buvusi mokykla, darželis, svarbu pasiskaičiuoti kvadratūrą. Iš viso reikės penkių pastatų. Vietovę pasirinkti galėsite patys, tai galės būti ir miestas, ir kaimas“, – aiškino L. Jurytė-Zakarauskienė.

Vykdant šią pertvarką, Telšių regiono pertvarkos procesų ekspertės teigimu, ministerija visam regionui preliminariai yra numačiusi 5 mln. eurų, tačiau, pasak jos, apie sumas dabar nereikėtų kalbėti, nes pirmiausia reikia nusimatyti paslaugas, poreikį, iki galo išsiaiškinti, ar visi rajonai pritartų tokiai pertvarkai, nuo to ir priklausys skiriamos lėšos.

Nėra poreikio?

Mažeikių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Kekytė abejojo, ar Mažeikių rajonui reikia tiek vietos proto ir psichikos negalią turintiems žmonėms: „Abejočiau dėl poreikio, šiuo metu šis nustatytas poreikis per didelis, bet, žinoma, negaliu pasakyti, kas bus po kelerių metų, gal jų mūsų rajone atsiras labai daug.“

L. Jurytė-Zakarauskienė sutiko, kad teisingas sprendimas įsivertinti poreikį, nes, jei bus prikurta per daug infrastruktūros, patiems reikės ją išlaikyti. „Aišku, pasilikti keletą vietų nėra nuostolinga, nes visos paslaugos liks pas jus ir, jei neturėsite, kur tų žmonių padėti, labai brangiai mokėsite išveždami į kitą rajoną“, – teigė Telšių regiono pertvarkos procesų ekspertė.

Optimaliausias variantas?

Šis siūlymas taip pat pristatytas Savivaldybės tarybos Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų komitetui. Komiteto nariams buvo siūloma apsispręsti, ar Mažeikių rajone reikalingos tokios naujos įstaigos su 80 vietų pastatais. „Jos būtų Dūseikių socialinės globos namų padaliniai, o po 2020 metų – savarankiškos mūsų rajono įstaigos. Tai ir naujų darbo vietų atsiradimas, ir paslaugų teikimas, tuo labiau, kad psichinę negalią turinčių žmonių integravimas į visuomenę galėtų būti nebūtinai Mažeikių mieste, bet ir kaimiškose vietovėse. Kaip bebūtų, įvykdžius pertvarką visi šie įstaigos gyventojai grįš į Mažeikius ir juos reikės kažkur apgyvendinti. Jei vietų neužpildytume, galėtume paslaugas ir parduoti, ligoniai galėtų atvykti ir iš kitų rajonų“, – kalbėjo Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė.

Savivaldybės mero Antano Tenio nuomone, toks pasiūlytas variantas optimaliausias, o kas bus po 20–30 metų, sunku pasakyti.

Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė JudytaTekingunduz taip pat pritarė šiam siūlymui: „Mūsų visuomenė sensta. Žmonių, turinčių psichinę ar kitokią negalią, daugėja, be to, mes turime rūpintis savo artimaisiais. Man niekada nepatiko, kad juos reikia vežti kažkur kitur. Čia jie bus arčiau artimųjų, savo pažįstamoje aplinkoje. Manau, tai vienas iš geriausių, optimaliausių variantų, padėsiančių mažinti socialinę atskirtį.“

Vaida GALDIKĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode