Sprogimas

Nesibaigiantis spalvų šėlsmas

Vytas ALEKNAVIČIUS

Tie, kam nusibodo bespalvė žiema ir jau yra pasiilgę vasaros šilumos bei spalvų, gali apsilankyti Mažeikių viešojoje bibliotekoje. Čia atidaryta mūsų kraštietės Eugenijos Ivaškevičiūtės tapybos darbų paroda „Spalvų šėlsmas“, kuri sėkmingai keliauja po Lietuvą.

Nusako pavadinimas

Pavadinimas labai tiksliai nusako ekspozicijos turinį ir temperamentą. Viena moteris parodoje netgi pasiskundė, kad negali būti patalpoje, nes paveikslai energetiškai ir spalviniai labai aktyvūs. Įvairaus formato abstrakcijose žiūrovas gali pamatyti meistriškai įvaldytą ir perteiktą gamtos grožį, kompozicinius atradimus bei grafines dermes.

Kupinas permainų

E. Ivaškevičiūtės gyvenimas kupinas permainų. Gimė ir augo šalia Ukrinų esančiame Sudintų kaime (Židikų seniūnija), ant upės Varduvos kranto. Vėliau gyveno Burniuose, abu tėvai bajorai, ūkininkavo, o po karo gyveno Kėdainiuose, Kaune. Vaikystėje abi su seserimi Aldona patyrė ir šilto, ir šalto: tėvų meilė, karo ir pokario sunkumai, bet niekada neprarado išdidumo, savigarbos.

Parodos autorė išbandė ne vieną darbą. Baigusi Kėdainių gimnaziją, mokėsi Kauno 4-ojoje technikos mokykloje, įgijo braižytojos-dešifruotojos specialybę, dirbo Baltarusijoje ir Latvijoje, sudarinėjo topografinius žemės ūkio žemėlapius. 1977 m. baigė Vilniaus dailės instituto Kauno vakarinio skyriaus interjero ir įrenginių specialybės kursą, įgijo dekoratyvinės dailės (tekstilės) dailininko specialybę. Dirbo Kauno parduotuvių interjerų ir vitrinų apipavidalinimo darbus. Tapyti pradėjo vyresniame amžiuje, kai atrado tam laiko. Jau spėjo suruošti per 20 personalinių ir bendrų su kitais dailininkais parodų įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, bibliotekose, bažnyčiose, kultūros centruose.

E. Ivaškevičiūtė – aktyvi visuomenininkė, dalyvauja Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos veikloje, ištikima draugė savo draugams, aktyvi kultūrinių renginių dalyvė.  

Jos paveikslai atskleidžia didelę dailininkės energiją, neeilinę asmenybę, gerą, kilnų žmogų. Galima pasakyti, kad juose džiazą groja spalvos, linijos, taškeliai. Paveiksluose dažniausiai vaizduojamos gėlės, visi paveikslai alsuoja paslaptimis, sodrios spalvos, stipri dinamika. Dailininkė nuolat ieško savęs, mokosi ir kaskart atranda kažką naujo.

2014 m. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filiale svečiavosi seserys kaunietės Aldona Ivaškevičiūtė-Blažienė ir E. Ivaškevičiūtė. Tuomet dailininkė E. Ivaškevičiūtė Ukrinų bibliotekai padovanojo keletą savo darbų.

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode