Parama dėkojame




Sprogimas

Degalinė pripažinta neįvykdžiusi įsipareigojimų

Vaida GALDIKĖ

UAB „Circle K Lietuva“ įsipareigojimų vykdymo nagrinėjimo komisija, sudaryta Antikorupcijos komisijos ir Kontrolės komiteto reikalavimu, antradienį vykusiame posėdyje priėmė sprendimą, kad „Circle K Lietuva“ neįvykdė savo įsipareigojimų, bei sudarė neįvykdytų įsipareigojimų sąrašą, kurį pateiks degalinės atstovams.

Kaltų nerasta

Pavasarį Žemaitijos gatvėje pradėta ir sulaukusi gyventojų pasipriešinimo „Circle K“ degalinės statyba jau užbaigta, veikla vykdoma, tačiau vis dar neįgyvendinti pagal sutartį numatyti aplinkos sutvarkymo darbai. „Cirkle K“ atstovai praėjusiame posėdyje tvirtino, kad neva nežinojo, ką iš tikrųjų turėjo padaryti, tačiau UAB „Circle K Lietuva“ įsipareigojimų vykdymo nagrinėjimo komisijos narė Lina Rimkienė rado UAB „Circle K Lietuva“ raštą, kuris buvo siųstas 2017 m. rugpjūčio 28 d. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Broniui Kryžiui. Jame rašoma, kad sutartyje numatyti darbai šalių susitarimu buvo pakeisti kitais darbais: vietoj kiemuose planuojamų įrengti automobilių stovėjimo vietų visapusiškai rekonstruota gatvė, vietoj numatytų pasodinti 60 medžių pasodinta 20 medžių ir 78 krūmai, vietoj numatytos atkurti 100 kv. m vejos „Circle K Lietuva“ pasėjo 2500 kv. m, vietoj senų vaikų žaidimų aikštelių įrenginių įrengta ir bus įrengta dar viena moderni aukščiausius standartus atitinkanti vaikų žaidimų aikštelė, kuria galės naudotis aplinkiniuose kiemuose gyvenantys vaikai. „Šitas dokumentas rodo, kad praėjusį kartą „Circle K Lietuva“ atstovai mums melavo, jog neva nežino sutarties apimties ir ką iš tikrųjų turėjo padaryti. Raštas įrodo, kad viskas buvo žinoma ir sutartis arba sutarties dalys savavališkai pakeistos, – teigė L. Rimkienė.

– Manau, kad bet kokie sutarties pakeitimai turėtų būti svarstomi ir priimami Mažeikių rajono savivaldybės tarybos, nes jie turėtų būti tvirtinami to paties organo, kuris ir priėmė šitą sutartį.“ Tam pritarė ir Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Michail Norbutas.

L. Rimkienė įžvelgė ir Savivaldybės administracijos neveiksnumą, nes, remiantis sutartimi ir visais kitais dokumentais, visi aplinkos tvarkymo darbai turėjo būti padaryti ne iki degalinės atidarymo, bet dar iki pradedant ją statyti. L. Rimkienė posėdyje taip pat kėlė protokolinį klausimą, kas buvo atsakingas už šitos sutarties įgyvendinimą-neįvykdymą.

Pasak M. Norbuto, atsakingas – paskiriamas asmuo, šiuo atveju toks asmuo paskirtas nebuvo (pagal Vietos savivaldos įstatymą, atsakomybė numatoma merui. Už priesaikos sulaužymą jam gresia interpeliacija, – red. past.).

Teisės skyriaus vedėjas taip pat patikino, kad sutartis – pagrindinis dokumentas, kuriuo reikia vadovautis: „Išskyrus šitą sutartį, kitų raštiškų susitarimų nebuvo. Kai jie buvo atvykę, prašė taikos sutarties, tačiau pasakėme, kad to nebus.“

Visų komisijos narių sutarimu nubalsuota, kad pagal brėžinius sutartis neįvykdyta.

Turėtų padaryti

Nuspręsta, kad UAB „Circle K Lietuva“ pagal Detaliojo plano viešojo svarstymo priedą – kompensacinių priemonių aplinkai planą – privalėjo ir, komisijos siūlymu, turėtų įvykdyti šiuos įsipareigojimus: daugiabučių Pavasario g. 9, 11, 13, 15, 17 vidiniame kieme, daugiabučių Pavasario g. 19, 21, 23, M. Daukšos g. 28, 28a vidiniuose kiemuose įrengti 57 automobilių stovėjimo vietas, užtaisyti įvažiavimuose esančias duobes, atstatyti visus vaikų žaidimo aikštelių įrenginius, pasodinti 60 medžių (10 metų amžiaus), ~ 1000 kv. m atstatyti žalią veją, pagal technines sąlygas sutvarkyti apšvietimą.

Kol kas, pasak L. Rimkienės, UAB „Circle K Lietuva“ yra įrengusi tik vaikų žaidimų aikštelę (kitą ruošiasi įrengti) ir sutvarkiusi savo infrastruktūrą – teritoriją aplinkui, kas įprastai daroma statant tokius objektus.

Bandoma išsisukti

Iškėlęs šią problemą mažeikiškis Virginijus Sungaila „Būdui žemaičių“ sakė, kad viskas prasidėjo 2016 m. gruodžio 2 d., kai Savivaldybė išdavė statybos leidimą naujam statiniui, t. y. degalinės statybai Žemaitijos g. 57. „Nuo čia ir prasideda visa nusikalstama veika, kurią visaip bandoma pridengti. Prie naujos statybos leidimo buvo norima „pritempti“ senus dokumentus. 2017 m. balandžio 14 d. mero pasirašytame rašte rašoma, kad projektui pritarė visos suinteresuotos institucijos, bet tai netiesa. Naujam projektui nepritarė gyventojai, nes jų niekas net neklausė. Meras yra atsakingas už Savivaldybės tarybos priimtų sprendimų įgyvendinimą ir sutarčių, pasirašytų, nors ir 2001 metais, vykdymą, bet to nedaro, taip pažeisdamas įstatymus ir grubiai sulaužydamas duotą priesaiką. Aš, kaip pareiškėjas, tik iš šalies galiu stebėti sudarytos komisijos darbą, nes į ją nesu kviečiamas. Tai dar kartą įrodo, kad bijoma tiesos ir bandoma visokiais būdais išsisukti nuo neteisėtų veiksmų. Sudarytos komisijos darbe dalyvauja daug žmonių, kurie yra tiesiogiai suinteresuoti, kad tiesa nebūtų išaiškinta.“, – teigė V. Sungaila.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode