Sprogimas

Opozicija Savivaldybės vadovus pasikvietė „ant kilimėlio“

 

Vaida GALDIKĖ

Praėjusią savaitę Mažeikių rajono savivaldybės tarybos opozicijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Mažeikių skyriaus atstovų – susitikime su Savivaldybės vadovais skambėjo ne tik aršūs pasisakymai, priekaištai, bet ir įžeidinėjimai, grasinimai teismais. Opozicija kėlė Mažeikių rajonui opias problemas dėl Mažeikių ligoninės likimo, maitinimo paslaugų kokybės, daugiafunkcinio sporto centro statybos, daugiabučių kiemų sutvarkymo ir kt.

Įžvelgė problemas ligoninėje

Daugiausia emocijų sukėlęs klausimas – VšĮ Mažeikių ligoninė sveikatos priežiūros organizavimas, ligoninių reforma, maitinimo paslaugų kokybė. „Mus, kaip opoziciją, neramina viešojoje erdvėje pasirodantys pranešimai, kad regioninė Mažeikių ligoninė gali būti reformuota ir po reformos tapti Telšių regioninės ligoninės filialu. Tikriausiai neverta tikėtis kažkokio papildomo ar gero dėmesio iš aukščiausios valdžios atstovų, kai ligoninės direktoriaus veiksmai, anot vieno portalo, tiriami FNTT (ligoninėje patikrinimą atlieka Viešųjų pirkimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tiria VšĮ „Kretingos maistas“ veiklą, – aut. past.), mat už indų nunešimą per tris metus išleista 150000 eurų“, – kalbėjo opozicijos lyderė Lina Rimkienė.

Opozicijos atstovas Sigitas Kaktys įžvelgė ir kitas ligoninės administracijos problemas. Pasak jo, ligoninės ekonominiai-finansiniai rezultatai ganėtinai geri, bet reikėtų atkreipti dėmesį ir į personalo vadybą, dėl ko gydytojai iš ligoninės emigruoja į Telšius ar net į kitas šalis. „Į Tarybą atėję siūlymai dėl darbo užmokesčio, priemokos gyventojams parodė, kad su ta įstaiga nėra viskas gerai. Ligoninėje darbo užmokestis nediferencijuojamas, neskatina žmonių sąžiningiau, atsakingiau dirbti, dėl ko susiformuoja dirbtinės eilės. Kai žmonėms mokama už darbą, jie žiūri, kaip tą darbą padirbti, o ne kaip prasėdėti valandas. Ligoninės administravimas ligotas, sergantis ir jį reikia gydyti“, – savo nuomonę išsakė S. Kaktys.

Kitas opozicijos narys Paulius Auryla teigė, kad tiek Savivaldybėje, tiek kitose įstaigose labiausiai pasigenda skaidrumo, aiškumo: „Pats būdamas komiteto narys, kol neištardau, negaunu atsakymo, tai įsivaizduoju kokius kryžiaus kelius reikia nueiti žmonėms, norint ką nors išsiaiškinti.“

Opozicija beraštė?

Savivaldybės meras Antanas Tenys tikino, kad dėl ligoninės kartu su įtaigos vadovu į LR Sveikatos apsaugos ministeriją buvo nuvykęs 2014 metais, kai buvo pradėta visos Lietuvos sveikatos reforma, kuri tęsiasi ir šiandien. Į ministeriją vėl numatyta vykti vasario 13 d.

Opozicijos pasisakymai ganėtinai įsiutino VšĮ Mažeikių ligoninės direktorių Albiną Lidžių: „Apie kokį FNTT jūs kalbate? Viešųjų pirkimų tarnyba daro patikrinimą, prie ko čia FNTT? Iš kur jūs tai ištraukėte?! Jeigu žinočiau, kas bus rytoj ir kas yra ministro galvoje, būčiau turtingiausias žmogus pasaulyje. Aš nesu Dievas. Baltojoje knygoje nurodyta, kad visos apskričių ligoninės yra atraminės regioninės ligoninės. Mūsų ligoninė yra regioninė, tas pasakyta jau prieš 3 metus ir S. Kaktys turėtų tai žinoti. Mane stebina žmogaus neraštingumas ir nežinojimas, kas vyksta sveikatos sistemoje, nors ir pats ten dirba. Mes unikalūs tuo, kad Mažeikių rajonas didesnis už Telšius ir mūsų finansiniai rezultatai, funkcionavimo rodikliai daug geresni nei Telšių ligoninės, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta ir mes nesame atraminė ligoninė. Kol kas niekas neaišku, tik dabar steigiamas komitetas ar komisija, kuri teiks ministrui pasiūlymus, kaip pertvarkyti ligoninių tinklą. Mūsų potencialas daug didesnis už Telšių. Nuo to laiko, kai tapome paprasta regionine ligonine, niekas nepasikeitė – tik tiek, kad išeina gydytojai. Per 2017 metus praradome 7 gydytojus: 3 išėjo į Telšius, vienas mirė, kiti dirba privačiai.“

A. Lidžius replikuodamas S. Kakčiui tvirtino, kad Telšiuose darbo apmokėjimas organizuojamas pažeidžiant visus sveikatos ministro įsakymus, todėl ji nėra mums pavyzdys.

Vėl laimėjo konkursą

Nemažai neigiamų atsiliepimų sulaukęs „Kretingos maistas“, deja, vėl tieks maistą mūsų ligoniams. Kaip susitikime informavo A. Lidžius, vasario 2 d. buvo pasirašyta nauja sutartis su ta pačia įmone, mat ji laimėjo konkursą su mažiausia kaina. „Mes vadovaujamės Viešųjų pirkimų įstatymu. Buvo kreiptasi į viešųjų pirkimų specialistus, konsultantus, ar, be kainos, galima pridėti ir kitus rodiklius. Rekomenduota, kad skaidriausia būtų nurodyti žemiausią kainą. Ruošdami specifikaciją daug saugiklių įdėjome ir dėl nekokybiško maisto“, – aiškino A. Lidžius. Pasak jo, Mažeikiuose mokama mažiau nei Jurbarke ar Plungėje. Jurbarko ligoninėje maitinimo paslaugos kainuoja 3,68 euro, Plungės – 3,86 eurus, Mažeikių – 3,45 euro, dabar kaina dar mažesnė.

Įžvelgė vangumą

L. Rimkienės tokie vadovų pasisakymai nesužavėjo: „Aš matau begalinį Savivaldybės vangumą.“ Ji taip pat Savivaldybei priekaištavo ir dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios neigiamos informacijos apie Mažeikius, dėl daugiafunkcinio sporto centro statybos, Butų ūkio akcijų, kelių būklės, Savivaldybės administracijos darbo, netgi dėl to, kad beveik visi skyrių vedėjai yra socialdemokratai, ir kt. Pasak mero, dėl neigiamos nuomonės viešojoje erdvėje kalta pati opozicijos lyderė. „Ačiū jums už tai, kad vietoj to, jog kažką Mažeikiuose kurtumėte, viską peikiate, ką mes bedarytume, viskas yra blogai. Vien tik kaltinimai, jokių siūlymų“, – neslėpdamas ironijos kalbėjo A. Tenys.

Kalbėdamas apie daugiafunkcinį sporto centrą meras minėjo, kad viskas užsitęsė dėl viešųjų pirkimų. Sausio 18 d. buvo paskelbtas naujas konkursas rangos darbams atlikti. Sąmata palikta tokia, kokia buvo. L. Rimkienė nuogąstavo, jog dėl to galima negauti finansavimo iš Vyriausybės. A. Tenys buvo kitokios nuomonės: „Jei kainą mažintume, apie projektą vėl galėtume pradėti kalbėti tik kitais metais, be to, kokį objektą mes tada turėsime? Tai ne vienadienis pastatas, ne kažkokia palapinė, jis turi normaliai funkcionuoti.“ 

Gali nelikti kaimo mokyklų

Susitikime taip pat kalbėta apie kitas Mažeikių rajonui aktualias temas – švietimą, kultūrą. Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus informavo, kad numatomos liūdnos tendencijos: „Jei neleis sudaryti jungtinių klasių, pagal numatomą tvarką tokios klasės galės būti tik pradinės, palaidosime visas kaimo mokyklas, išskyrus Tirkšlius. Pas mus mokinių mažėjimas mažesnis nei Marijampolėje, bet yra. Šiuo metu bloga padėtis yra Krakių, Balėnų, Pikelių ir iš dalies Ruzgų mokyklų, visos yra minuse. Norint jas išlaikyti iš savivaldybės biudžeto reikia 288 tūkst. eurų. Mieste mokyklos komplektuojamos normaliai, mažiau vaikų Sodų pagrindinėje mokykloje“, – teigė A. Stonkus.

Prašė tvarkyti kiemus

Opozicija taip pat prašė daugiabučių namų kiemų tvarkymui numatyti ir skirti ne mažiau kaip 50 proc. lėšų, gautų už teršalų išmetimą į aplinką iš AB „ORLEN Lietuva“, skiriant ne mažiau 750 000 eurų jau 2018 metais, mat poreikis didžiulis. „Jau ne kartą sakiau, kad iš šių pinigų duobių tvarkyti negalima. To neleidžia teisės aktai. Norėti galime labai daug, bet reikia žiūrėti į realias galimybes. Mes suprantame, kad poreikis yra, ir darysime, bet ne iš šių pinigų. Šiuo metu turime didžiulių problemų su gatvių apšvietimu, vien Užlieknei reikia 130 tūkst. eurų. Tas pats ir mieste su Žagarėlės g., S. Nėries ir kitomis gatvėmis, kur išvis nėra jokio apšvietimo. Kalbant apie gatves, praėjusiais metais sutvarkėme tris pravažiavimus, šiemet galbūt išeis keturis, gal penkis. Visur tikrai nesutvarkysime, bet stengsimės padaryti kiek įmanoma daugiau“, – kalbėjo A. Tenys.

Atlieka savo darbą

Meras tikino, kad norėtų iš opozicijos gauti konstruktyvių pasiūlymų, į kuriuos tikrai bus atsižvelgta: „Neprašome mūsų glostyti ir vadinti angeliukais, bet tam tikra politinė kultūra turėtų būti, visgi gyvename tuose pačiuose Mažeikiuose ir dirbame tiems patiems žmonėms. Mes darysime tiek, kiek leis finansinės galimybės.“ L. Rimkienė tvirtino, kad opozicija nuolat kreipiasi, siūlo ir reikalauja, tačiau ne visada į tai atsižvelgiama: „Jokiu būdu nepriimsiu, kad mes blogai dirbame, kad privalome bėgti ir nupūtinėti dulkes nuo jūsų aplankų. Manau, kad opozicija daro tai, ką turi daryti – vykdyti kontrolę ir tą daro tinkamai, mūsų reikalas tinkamai informuoti gyventojus apie savo ir jūsų veiklą.“

„Norėtume, kad jūs informuotumėte teisingai, neiškraipydami faktų, o tą mes seksime ir ten, kur bus melagingi parodymai, prižadu, kreipsimės į tam tikras institucijas“, – pagrasino A. Tenys.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode