Parama dėkojame




Didės mokestis už darželį

 

Vaida GALDIKĖ

Nuo balandžio 3 d. Mažeikių rajono savivaldybės ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas įgyvendinančiose ugdymo įstaigose didės vaiko išlaikymo mokestis. Tam jau pritarė Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto bei Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitetai. Šiandien klausimas svarstomas Taryboje.

Nebeišgali nupirkti kokybiško maisto

Kaip teigė Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, visi padidėjimai tik dėl vaikų maitinimo. Pabrangus produktams, darželiai nebeišgali pagaminti kokybiško maisto.

Švietimo, kultūros ir sporto komitete vedėjas išsamiai paaiškino kainų pokyčius. Pasak jo, lopšelio-darželio grupei pusryčiai šiuo metu kainuoja 0,38 ct, dabar siūloma 0,50 ct, pietūs kainuoja 0,69 ct, bus 0,90 ct, vakarienė – 0,46 ct, siūloma 0,60 ct. „Iš viso maitinimui, kuris buvo skirtas vienai dienai, nuo 1,52 euro siūlome didinti iki 2 eurų. Taip pat siūlome atsisakyti 2,90 euro mokesčio, kuris buvo nustatytas už ugdymo aplinkos išlaikymą, ir maisto ruošimo, kuris kainavo 0,46 ct už kiekvieną dieną. Norime įvesti vieną mokestį ugdymo aplinkos išlaikymui – 0,50 ct už kiekvieną lankytą dieną. Taigi, vaikui maistas, jei jis darželį lankys 20 dienų, dabar vietoj 30,40 euro, kainuos 40 eurų. Ugdymo aplinkos išlaikymas – vietoj 12,10 euro dabar bus 10 eurų. Iš viso lopšelio-darželio grupės tėvams mokestis padidėtų 7,50 euro“, – sakė A. Stonkus.

Darželio ir priešmokyklinio ugdymo grupės bei specialiojo ugdymo grupių kainos kiek kitokios. Šiose grupėse pusryčiai šiuo metu kainuoja 0,42 ct, o nuo balandžio 3 d. kainuotų 0,62 ct, pietūs – 0,76 ct, kainuos 1,13 euro, vakarienė šiuo metu yra 0,51 ct, kainuos 0,75 ct. Iš viso dienai šiuo metu skirta 1,69 euro, bus – 2,50 euro. Ugdymo aplinkos išlaikymas taip pat būtų 0,50 ct už kiekvieną lankytą dieną. Iš viso tėvai už maistą dabar moka 33,8 euro, mokės 50 eurų, jiems mokestis išaugs iki 14,10 euro.

„Jei vaikas kurią nors dieną neateina ir pateikia pažymėjimą, už tą dieną mokėti nereikia. Pažiūrėjau statistiką, vaikų, kurie lanko visas 20 dienų, vienetai, dažniausiai praleidžia po 5–7 dienas per mėnesį“, – pastebėjo Švietimo skyriaus vedėjas bei pažymėjo, kad 24 val. darželio grupei nebelieka mokesčio už aplinkos išlaikymą, nes tai tie patys vaikai, kurie pasilieka darželyje miegoti. Pusryčiai jiems kainuoja 0,42 ct, dabar kainuos 0,58 ct, pietūs – 0,76, bus – 1,04 euro, vakarienė – 0,29, kainuos – 0,39, iš viso mokestis nuo 1,98 euro padidės iki 2,70 euro.

„Kainų nejudinome nuo 2013 metų, bet priėjome tą ribą, kad didinti reikia. Stengiamės didinti minimaliai, proto ribose. Pinigų gal dar ir trūktų, bet manome, kad šiuo metu išgyvensime su tiek, kiek prašome“, – teigė A. Stonkus

Pasak jo, Tarybos narės Linos Rimkienės siūlymu, kaina už darželį 50 proc. bus sumažinta neįgaliems vaikams, kurie turi didelių arba labai didelių specialiųjų ugdymo poreikių: „Tokių vaikų nėra daug, todėl Savivaldybei finansiškai niekas nepasikeis.“

Skundėsi, kad moka papildomai

L. Rimkienę domino, iš kokių lėšų įsigijami virtuvės indai, įranga, valymo priemonės. Kaip teigė A. Stonkus, iki šiol maisto gamybai buvo skirta 0,46 ct, dabar pinigai tik vaiko ugdymui, visa kita guls ant Savivaldybės pečių.

L. Rimkienė tai pat informavo, kad socialiniuose tinkluose dėl kainų padidėjimo darželiuose buvo paskelbusi apklausą ir nustebo, jog didžioji dalis tėvų į kainų pakėlimą reagavo labai ramiai, kai kurių nuomone, mokestis už maistą galėtų būti ir didesnis, nes už kelis eurus kokybiškai vaiko nepamaitinsi, bet, pasak jos, atsirado mamų, parašiusių, kad kai kurie darželiai ugdymo priemonėms papildomai prašo pinigų. Pinigų „prašytojais“ ji įvardijo lopšelius-darželius „Pasaka“, „Buratinas“, „Linelis“, „Žilvitis“ ir „Eglutė“. „Kaip galėtume tėvams užtikrinti, kad darželiai lėšas už ugdymo aplinkos išlaikymą labai atsakingai panaudos ugdymo priemonėms ir nebeprašys tėvų mokėti papildomai?“ – teiravosi Tarybos narė.

Švietimo skyriaus vedėjas neneigė, kad tokia situacija galima, bet imti iš tėvų papildomai jokiu būdu negalima, nebent tėvai turi fondą ir į jį geranoriškai įneša norimą sumą: „Mes nuolat rašome darželiams priminimus apie neteisėtas rinkliavas ir, jei turėtume konkrečių ir aiškių faktų, kad kažkurioje įstaigoje buvo daroma rinkliava, teisės aktų nustatyta tvarka už tai atsakytų įstaigos vadovas. Galite raginti mamas kreiptis į Švietimo skyrių, nes mes tokių dalykų tikrai netoleruojame.“

Nepaisant to, L. Rimkienė sakė, kad tėvai ugdymo kokybe, auklėtojomis labai patenkinti, nebuvo kažkokių didelių nusiskundimų ir maistu: „Todėl manau, kad padėtis darželiuose ganėtinai gera.“

Turėtų mokėti ir nelankantys

Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto nariai mokesčio didinimui taip pat pritarė, tik komiteto pirmininkė Laima Nagienė siūlė pamąstyti apie tai, kad, jei vaikas be jokios priežasties darželio nelanko mėnesį ar daugiau, vis tiek turėtų būti šiek tiek mokama, nes užima vietą, į kurią galbūt pretenduotų kitas vaikas. A. Stonkus teigė, kad apie tai buvo mąstyta ir kalbėta, tačiau, kol nėra didelės problemos dėl vietų trūkumo, į tai žiūrima atlaidžiai. „Tačiau pamąstymų apie abonementinį mokestį, siekiant drausminti tėvus, yra“, – tikino Švietimo skyriaus vedėjas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode