Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių „Ventos“ progimnazija – pilietiškiausia iniciatyva

 

Po intensyvios kovos „Facebook“ „arenoje“ paaiškėjo pati pilietiškiausia iniciatyva konkurse „Nacionaliniai jaunimo pilietiškumo apdovanojimai“ – „Tėvyne mūsų“. Beveik dvigubai aplenkusi artimiausius varžovus laimėjo Mažeikių „Ventos“ progimnazija su iniciatyva „1000 širdžių – 100-mečio Lietuvai“. Kovo 11-osios proga mokyklos organizuotas šokis suvienijo visą jos bendruomenę: ne tik mokinius ir mokytojus, bet ir kitus mokyklos darbuotojus bei tėvus. Vienu metu iš visos širdies šoko ir dainavo beveik 1000 žmonių.

 

Ragino balsuoti

Pagal konkurso nuostatus konkurse dalyvauti galėjo tik jaunimas iki 29-erių metų, todėl iniciatyvai konkurse atstovavo 265 jaunuoliai iš Mažeikių „Ventos“ progimnazijos. Galutiniame etape vyko balsavimas konkurso „Facebook“ paskyroje, kur už „Ventos“ progimnaziją balsavo beveik 1000 žmonių – akivaizdu, kad savo jaunimo nepalaikė gal tik tie keli, kurie tiesiog neturi „Facebook“ paskyros. Mažeikių „Ventos“ progimnazijos mokinė Akvilina Pačerinskytė neslepia: „Raginome balsuoti draugus, tėvus ir net senelius.“ Taigi galima teigti, kad kuo daugiau žmonių paliečia iniciatyva, tuo noriau jie išreiškia savo palaikymą.

 

Komisijos nuomonė

Jeigu ne „Tėvyne mūsų“ komisija, atrinkusi tris iniciatyvas viešam balsavimui, bendruomenė būtų neturėjusi galimybės parodyti savo vienybės. O konkurentų šiemet buvo daug ir stiprių. Visgi komisija kaip vieną iš iniciatyvos stiprybių taip pat įvardijo šokio „masiškumą“: daugiau nebuvo nė vienos iniciatyvos su tokiu didžiuliu dalyvaujančiųjų skaičiumi. Taip pat labai svarbu, kad visa didžiulė bendruomenė galutiniam šokiui daug ruošėsi ir repetavo, kas, anot komisijos narių, rodė didžiulį pirminį įdirbį ir norą šokį pastatyti kokybiškai. Ir galiausiai labai svarbus skleidžiamas pilietiškumas, kaip teigė komisija: „Savo šokiu jie skleidžia gerą energiją visam Mažeikių miestui, o toji energija sujungia visus mintimis į vienybę. Jie sugebėjo savo pilietiškomis širdimis paliesti ne tik savo miestą, bet ir Lietuvą.“

 

Iniciatyvos išraiška

Į konkurso „Tėvyne mūsų“ pilietiškiausių iniciatyvų trejetuką pateko net du šokiai, todėl pačią pasirinktą iniciatyvos formą ir jos išraišką galima laikyti dar vienu raktu į sėkmę. Kodėl šokiai taip suburia? Anot dr. Dalios Urbanavičienės – Etninės kultūros globos tarybos pirmininkės ir tradicinių šokių ekspertės bei dėstytojos – nėra nieko labiau vienijančio, nei šokis: „Šokis renkamasis dažniau nei daina, nes sunku prikviesti žmones dainuoti, atsiranda daug barjerų: pavyzdžiui, nemoka dainuoti, o prie šokių gali prisijungti net kitataučiai. Šokis daro didelę įtaką žmonių gyvenimams. Atsiranda bendruomeniškumas, šokis susijęs su gera nuotaika.“

 

Slaptas sėkmės receptas

Būdama labai pilietiška ir draugiška mokykla, Mažeikių „Ventos“ progimnazija sutiko atskleisti slaptą pergalės receptą kitų metų konkurso „Nacionaliniai jaunimo pilietiškumo apdovanojimai“ – „Tėvyne mūsų“ – dalyviams, dar tikrai turėsite laiko juo pasinaudoti. Receptu pasidalijo mokinė A. Pačerinskytė: „Įdėkite žiupsnelį kantrybės, žiupsnį stipraus užsispyrimo, įpilkite energijos, viską sumaišykite. Receptas turi ypatingą ingredientą – tai gera nuotaika, nepagailėkite jos! Viską dar kartelį sumaišykite ir džiaukitės savo rezultatu!“ Turbūt niekas nedrįstų prieštarauti, kad šis receptas tinka ne tik dalyvaujant pilietiškumo konkurse, bet ir apskritai visais gyvenimo atvejais.

Vasara – pats geriausias metas ne tik pailsėti, bet ir kaupti naujas idėjas. Jeigu esi pilietiškas arba pažįsti pilietiško jaunimo – nedvejok: semkis idėjų iš Mažeikių „Ventos“ progimnazijos ar įgyvendink savo idėją, sek naujienas (www.tevynemusu.lt arba „Tėvyne mūsų“ „Facebook“ paskyroje) apie rudenį prasidėsiantį naują konkursą „Nacionaliniai jaunimo pilietiškumo apdovanojimai“ – „Tėvyne mūsų“ (projektas Nr. 10.1.2-ESFA-K-917-01-0014 finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis) ir būk išgirstas!

Ivona KUKOLOVIČ

Donato LIEKMANIO nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode