Sprogimas

Joninių šventei lietus nesutrukdė

 

Karštuoju metų laiku visi laukiame vienos gražiausių vasaros švenčių – Joninių, dar vadinamų Rasomis. Nuo šiol pati trumpiausia naktis ir pati ilgiausia diena susikeis vietomis: naktys ilgės, o dienos trumpės. Taigi vasaros saulėgrįžos šventė buvo minima visame rajone.

Šventė Mažeikiuose

Renginį linksmai ir energingai vedė Laima Tamulytė–Stončė, dar visiems žinoma kaip mama Rock`n`Roll. P „Kai kas Jonines laiko liūdna švente, nes po jų greitai pradeda ilgėti naktys. Betgi nenusiminkime: dar turėsime du ilgus ir karštus vasaros mėnesius ir galėsime puikiai paatostogauti“, – optimizmo nestokojo renginio vedėja ir išvardino šventėje dalyvaujančius kolektyvus. Tai – Laura Remeikienė su savo grupės merginomis, humoro grupė iš Nevarėnų „Kanapis“ (vadovas Albinas Šmukšta­), o keletą dainų padainuosianti ir ji pati.

Kadangi lijo, dauguma žiūrovų koncertą žiūrėjo nuo lietaus slėpdamiesi Mažeikių kultūros centro ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios prieigose, tik patys atkakliausieji, „apsiginklavę“ skėčiais, susispietė prie pat scenos.

Šventės siela

Į pirmąjį pasirodymą nebijodamos jokio lietaus atskubėjo L. Remeikienė su merginomis. Skambėjo linksmos, ne kartą girdėtos ir mažiau žinomos dainos. Šio kolektyvo pasirodymų buvo keletas ir kiekvienas vis kitoks: spalvingus persirengėlius (varles ir pingvinus) keitė puošnūs raudonos ir juodos spalvų įmantriai sumodeliuoti apdarai, juos – stilingos vienspalvės suknelės ir vyriškų detalių turintys kostiumai.

L.Remeikienė ne tik dainavo ir dirigavo savo merginoms, bet surasdavo, kam ir už ką įteikti atsivežtas dovanas. Ne vienam žiūrovui padovanojo ir Joninių šventės simbolį – įdomiai iš sukarpyto popieriaus padarytą paparčio žiedą.

Lietuviškas vardas

Nė viena Joninių šventė neapsieina be ąžuolo lapų vainikų, kuriais apdovanojami Jonai ir Janinos. Šį kartą tarp jų buvo ir mažas berniukas. Tai nepaprastai pradžiugino šventės vedėją: „Nuostabu, kad dar yra vaikų su gražiu tikrai lietuvišku vardu.“

Nemažą juoko dozę dainuodami ir pasakodami linksmas istorijas žiūrovams dovanojo trijų vyrukų grupė iš Nevarėnų „Kanapis“.

Renginiai rajone

Be Joninių šventės mieste, renginiai vyko ir rajone. Viekšniškiai buvo kviečiami į papročiais, apeigomis, šokiais, dainomis ir linksmybėmis apipintą Joninių šventę „Laužo šviesa naktyje“. Koncertavo liaudiškos muzikos kapela „Švedė“ iš Ginkūnų, vokalinė instrumentinė grupė „Gramofonas“ iš Telšių, grupė „Lotus“ iš Klaipėdos, Ingos ir Kosto duetas „Ko stinga“ iš Viekšnių bei šoko linijinių šokių kolektyvas „Tandem“ iš Ventos.

Išvakarėse Urvikiuose vyko tradicinis vestuvinių muzikantų festivalis. Jame dalyvavo dešimt muzikinių grupių iš Žemaitijos, žiūrovai turėjo galimybę dalyvauti sporto varžybose bei laimėti nuolaidą iki 50 procentų vestuviniams muzikantams, renginių vedėjui, salės nuomai, vaišėms. Vakaro svečiai – „Nešpėtni bernai“ iš Panevėžio ir „Žemaitukai“.

Plinkšių sporto aikštėje gerą nuotaiką dovanojo Židikų kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis „Šatrija“, Sedos kultūros centro šokių kolektyvas „ Mitrulis“, Šerkšnėnų kultūros centro estradinė grupė „LIS“, Žemalės kultūros namų kaimo kapela „Šerkšnė“ bei kiti svečiai. Šventę vainikavo diskoteka su muzikantu Gediminu.

Valerija KVEDARAITĖ

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode