Sprogimas

Lietuvos 100-mečiui – didingas Valstybės dienos paminėjimas

 

Praėjusį penktadienį Mažeikių rajonas, kaip ir visa Lietuva, šventė Liepos 6-ąją – Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dieną. Ši diena minėta Viekšniuose, Krakiuose, Mažeikiuose. Auksodės kaimo bendruomenei ypatinga šventė – 15 metų gimtadienis.

„Tautiška giesmė“ Mažeikiuose

Renginį vedė Mažeikių kultūros centro Juozo Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro vadovas Martynas Januška. Teatro aktoriai parodė programą „ Karaliau, tu nurodei kelią“. „Ši šventė reiškia Valstybės dienos įprasminimą. Jau tada – XIII a. pradžioje – Mindaugas sugebėjo nugalėti daug priešų. Jis buvo ir karalius, ir krikštytojas,“ – kalbėjo viena iš skaitovių.

Mažeikių tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“ (vadovė Zita Gužauskienė) atliko dainą „Lietuva“. Vėliau prie „Atminties“ prisijungus Mažeikių trečiojo amžiaus universiteto (TAU) chorui „Melodija“ (vadovė Janina Grušienė) nuskambėjo daina „Tu vėjo paklausk“.

Susirinkusiuosius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Sigutė Bernotienė. Dainas žiūrovams dovanojo, pasak šventės vedėjo, visada jaunas ir balsingas Mažeikių kultūros centro vokalinis ansamblis „Gijundra“, grojo liaudiška kapela „Pagunda“ (abiejų kolektyvų vadovė Genovaita Jomantienė). Dainavo dainų autorė ir atlikėja Vilhelmina Imbrienė. Savo kūrybos eiles skaitė menų studijos ,,Erdvė“ narės. Šoko TAU šokių kolektyvas „Serbentėlė“ (vadovė Irena Valiuvienė).

Sugiedojus „Tautišką giesmę“, meninių kolektyvų pasirodymas tęsėsi.

Po meninės programos kalbėjo Mažeikių kultūros centro direktorius Raimundas Radavičius: „Tai džiugus Lietuvai laikotarpis. Minint Lietuvos 100-metį, Vilniuje vyksta Dainų šventė, o, manau, visame pasaulyje „Tautišką giesmę“ giedojo apie 4 milijonai lietuvių.“ R.Radavičius taip pat už dalyvavimą Valstybės dienos minėjime padėkos raštais apdovanojo visų kolektyvų vadovus.

Po renginio „Būdo žemaičių“ pakalbintas J. Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro vadovas ir šventės vedėjas M. Januška sakė, jog buvo daug nerimo ir baimės, kad šventė gali nepavykti, nes į Dainų šventę Vilniuje yra išvykę dauguma kolektyvų, tačiau viskas pavyko kuo puikiausiai: „Mūsų komanda labai šauni – žmonės dirba negailėdami jėgų ir netausodami savęs. Štai G. Jomantienė su savo abiem kolektyvais šiandien koncertavo net du kartus: Krakiuose ir čia, Mažeikiuose, mero pavaduotoja S. Bernotienė, ką tik parvykusi iš Vingio parke vykusios Dainų šventės, pasakė gražią ir prasmingą kalbą. Klubo „Mano namai“ atstovai sukūrė tiesiog stebuklingą dalyką – tautinę juostą, kur reikėjo įdėti nepaprastai daug darbo ir kruopštumo. Trečiojo amžiaus universiteto kolektyvo „Serbentėlė“ šokėjos pasirodė taip puikiai, kad net jaunimas galėtų pavydėti.“

Dviguba šventė

Penktadienį Auksodės kaimo bendruomenė atšventė 15 metų gimtadienį. Žiūrovams koncertavo grupė „16 Hz“ bei grupė „LIS“. „Tautiška giesmė“ giedota kartu su operos solistu Gopalu Michailovskiu. Šventė užbaigta gegužine su muzikantu Gediminu.

Gimtadienio dovana – BARBEKIU LEGIONO staigmena žiūrovams.

Rajone

Mindauginės švęstos ir Krakių parkelyje. Žiūrovams savo dainas dovanojo autorinių dainų atlikėja Irena Jokšienė, jos dukrelė Frėja Gineitytė, muzikantas Saulius Kateiva, Purvėnų kultūros namų duetas „Svaja“ bei grupė „Euforija“. Susirinkusieji taip pat turėjo galimybę dalyvauti sporto rungtyse seniūno taurei laimėti.

Mažeikiškiai buvo kviečiami Valstybės dieną švęsti ant Rimolių piliakalnio. Programoje dalyvavo Sedos kultūros centro šokių kolektyvas „Mitrulis“, folkloro ansambliai „Rėmolee“ ir „Rėmoliokaa“ bei Mažeikių šaulių kuopa.

Koncertas Valstybės dienos proga organizuotas ir Viekšnių miesto lauko estradoje. Koncertavo Biržiškų vardo viekšniškių draugijos ansamblis, Viekšnių kultūros centro mišrus ansamblis „Vinkšna“ ir trio, Šerkšnėnų kultūros centro estradinė grupė „LIS“.

Valerija KVEDERAITĖ

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode