Parama dėkojame




Sprogimas

Tirkšliuose paminėta Europos žydų kultūros diena

 

Rugsėjo 9 d. Tirkšliuose vykusiuose Europos žydų kultūros dienai skirtuose renginiuose prisiminta šiame miestelyje gyvavusi žydų bendruomenė, susipažinta su litvakų papročiais, tradicijomis. Šių metų Europos žydų kultūros dienos tema – „Pasakojimai“.

Renginyje dalyvavo ir grupė vilniečių, kurių kelionę į Tirkšlius organizavo Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai.

Susirinkusiesiems sveikinimo žodžius tarė, mintimis ir išgyvenimais pasidalijo KPD Registro tvarkymo, viešųjų ryšių ir edukacijos skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Narbutaitė, buvusi KPD direktorė Diana Varnaitė, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė paveldosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė, Tirkšlių seniūnijos seniūnas Juozas Kungys. Renginiu pasidžiaugė ir LR Seimo nario Valiaus Ąžuolo padėjėja Reda Šiaulienė, kuri įteikė atminimo dovanas spektaklio „Shalom, Bellissima!“ režisierei Inai Pukelytei ir paveldosaugininkei R. Končiutei-Mačiulienei.

Tirkšlių kultūros centre pristatytas Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos moksleivių sukurtas filmukas apie praėjusių metų Europos žydų kultūros dienos renginio Pikeliuose dalyvę Juzefą Statkutę (vadovai – mokytojai Silva Paulauskienė ir Algirdas Vilkas).

Pranešimą apie Tirkšlių miestelio žydų bendruomenę skaitė Mažeikių Gabijos gimnazijos tolerancijos centro vadovės Rima Skrodenytė ir Regina Dirginčienė.

Taip pat buvo galima apžiūrėti Jakovo Bunkos labdaros-paramos fondo parengtą fotografijų parodą „Kadišas Lietuvos medinėms sinagogoms“ ir Tirkšlių sinagogą.

Abejingų nepaliko Kauno teatro klubo spektaklis „Shalom, Bellissima!“, sukurtas pagal autentišką žydės Bellos Shirin gyvenimo istoriją. 17-metė Bella kartu su savo Holokaustą išgyvenusiais tėvais emigruoja  į Izraelį 1963 metais. 2004-aisiais ji vėl sugrįžta į gimtąjį Kauną ir pagaliau pasijaučia laiminga. Ką išgyveno Bella Izraelyje ir Lietuvoje? Kodėl ji nori kalbėti apie daugiakultūrę ir ypatingai gražią Lietuvą? Kodėl ji pyksta, kai lietuvius vadina žydšaudžiais? Atsakymus į šiuos klausimus žiūrovai sužinojo žiūrėdami spektaklį. Bellos istorija pasakojama žydiškos trijų patiekalų vakarienės metu. Scenarijų sukūrė ir režisavo rašytoja, režisierė, teatrologė Ina Pukelytė.

Žydų kultūros dienai skirtus renginius organizavo Savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyrius kartu su Tirkšlių kultūros centru.

Savivaldybės Kultūros ir sporto skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode