Parama dėkojame




Jurginų šventėje – dainos ir šokiai, tautodailininkų darbai ir vynas

 

Sediškiai jau turbūt neįsivaizduoja kiekvienų metų rudens pradžios be spalvingos, linksmos ir nuotaikingos rudens šventės „Sedos jurgino“. Šiemet ji vyko rugsėjo 8-ąją, o gamta padovanojo gražią, šiltą ir vasarišką dieną.

Sveikinimai ir linkėjimai

                     

Šventę vedė Gabrielė ir Gediminas. Gabrielė dar priminė, kad 2015-ųjų rugsėjį čia, Sedoje, iš daugybės tūkstančių jurginų žiedų buvo sukurtas „Žiedų žiedas“ ir pasiektas Lietuvos rekordas, kurio dar nepavyko niekam aplenkti.

     Sedos seniūnė Audronė Dipševičienė pasveikino atvykusius iš visos Lietuvos: „Ši diena ypatingai graži ir labai tinkanti jurginų šventei, tad kurkite kuo įvairesnes kompozicijas ir toliau auginkite jurginus.“

     Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotojos Irenos Macijauskienės teigimu, nors vasara ir nenori užleisti savo pozicijų, tačiau į duris vis tiek beldžiasi ruduo: „Ši rudens diena vasariškai graži ir šilta, todėl linkiu gražios, šiltos ir kartu rudeniškos šventės, plačios šypsenos, o širdyje visada būti jauniems.“

     Savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė įteikė Sedos kultūros centro direktoriui Gintautui Griškėnui gėlių puokštę ir palinkėjo gražios ir saulėtos šventės.

     Seimo nario Valiaus Ąžuolo padėjėja Reda Šiaulienė perdavė Seimo nario linkėjimus, palinkėjo ir toliau tęsti šią tradiciją, gražios šventės, geros muzikos ir trankių šokių.

     Sedos parapijos klebonas kun. Modestas Ramanauskas sakė dalyvaująs jau 5-oje jurginų šventėje: „Neįmanoma palyginti, kuri šventė gražesnė, taip kaip neįmanoma palyginti, kuris jurgino žiedas gražesnis. Žvelgdamas į paprastą jurgino žiedą, matau jame kur kas daugiau: gėlė yra gėlė tik žydėdama, žmogus yra žmogus tik mylėdamas. Taigi su Dievo palaima auginkite šias gražias gėles ir renkite įspūdingas jurginų šventes.“

Tegul žydi jurginai

Sedos pučiamųjų orkestro „Griaustinis“ vadovas Kęstutis Dvaržeckis taip pat sveikino su šia nuostabia švente ir palinkėjo, kad jurginai Sedoje žydėtų ir žydėtų.

Pasak Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos prezidento Modesto Česnausko, metai prabėgo labai greitai: „Kaip ir kasmet, taip ir šiemet kviečiame degustuoti vynus ir įsigyti simbolinę taurę, o surinktos lėšos bus skiriamos Sedos kultūros centrui, kuris organizuos kalėdinius renginius Sedos vaikams.“

     G. Griškėnas džiaugėsi, kad tokią gražią dieną susirinko tiek daug žiūrovų, bei padėkojo ilgamečiams jurginų augintojams Irenai ir Vaclovui Akavickams, alsėdiškei Birutei Platakienei, Linai ir Erikui Ruginiams iš Platelių, sediškėms Stanislavai Kekienei, Zinai Januškevičienei ir kitiems. I. Akavickienė ragino auginti jurginus ir nepamiršti šios gražios šventės, tada ir gyventi bus linksmiau.

Meninių kolektyvų pasirodymai

                     

Šventę pradėjo Sedos pučiamųjų orkestras „Griaustinis“ ir Mažeikių moksleivių namų šokių studijos „Saulė“ šokėjos. Po nuotaikingo jų pasirodymo į sceną kilo Sedos kultūros centro kolektyvai: folkloro ansamblis „Rėmolee“, šokių kolektyvų „Mitrulis“ ir „Jurginas“ šokėjai.

Romantiškojo „Sedos romansų“ kolektyvo vadovės Linos Rupšienės teigimu, kaitri saulutė ir spalvingi jurginų žiedai prišaukė gerą nuotaiką, jų kolektyvas bandys savo dainomis ją išlaikyti, o žiūrovai galėtų pritarti.

                      Svečių pasirodymus pradėjo liaudiška kaimo kapela „Subata“ iš Rietavo kultūros centro, vadovaujama Aidos Liutikienės. Programą vedė „Subatos“ atstovė Regina: „Kas galit – dainuokit, kas galit – pašokit, o svarbiausia – nepagailėkit plojimų, nes tai didžiausia dovana muzikantams.“ O savo koncerto pabaigoje „Subatos“ muzikantai Sedos moterims dovanojo dainų popuri apie moteris.

                      Šiaulių rajono savivaldybės Drąsučių kultūros centro kapela „Ringuva“, suburta (vadovas Kęstutis Rupšys) 2004-aisiais, bet jau turi daugybę apdovanojimų, o per metus surengia apie 20 koncertų.

                      Šmaikščiausi iš svečių, ko gero, buvo keturių vyrų ansamblis iš Panevėžio rajono „Nešpėtni bernai“. Vienas jų atstovas ir konkursėlį telefonu bandė organizuoti, ir pasaką apie paršelį pasekė, o nulipę nuo scenos, vyrai išradingai atliko prancūzišką šokį „Dramblys“. Taip pat skambėjo lietuviškasis „Suk suk ratelį,“ graikų „Sirtakis“, prancūziškasis kankanas bei daug kitų linksmų melodijų.

                     Linksmą, įspūdingą ir ypač nuotaikingą šventę „Sedos jurginas 2018“ baigė fejerverkai, o sukurtomis jurginų kompozijomis dar buvo galima gėrėtis keletą dienų.

Valerija KVEDARAITĖ

Gintauto Griškėno nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode