Parama dėkojame




Sprogimas

Mėgaujuosi tuo, kad galiu kurti

 

Rugsėjo 27 d. Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras sukvietė visus, neabejingus kelionėms, apsilankyti ir kartu paminėti Pasaulinę turizmo dieną. Vakaro metu įvyko Aldonos Butkuvienės knygos „Kalnai ant kalnų. Mažeikių krašto piliakalniai grafiniuose etiuduose ir fotografijose“ pristatymas ir tapybos darbų parodos „Baltas smilgos šokis“ atidarymas. Ta proga pakalbinome knygos autorę.

– Kaip kilo šios knygos sumanymas?

– Pasaulinė turizmo diena – šventė tiems, kurie turi ambicijų pamatyti daugiau nei įkyrėjusi ir pabodusi kasdienos rutina, kai mintyse nėra nieko daugiau, tik sukasi ir sukasi „O kalnai, tolimi kalnai... Tada imi kuprinę ir...

2017 metai buvo paskelbti Piliakalnių metais. Tuo viskas ir prasidėjo. Renavo dvaro sodyboje mano piešinių pristatymas, kurio metu kilo minčių išleisti katalogą, tačiau visi (dirbome 8 žmonių komanda) surėmę pečius sukūrėme solidų „kelionių piliakalniais Mažeikių krašte vadovą“ ir lygiai po metų jau galite skaityti.

Bandžiau sustabdyti pašėlusį laiko bėgimą ir rėkte išrėkti: štai mes – išdidūs, galingi, įdomūs savo praeitimi ir daug paslapčių dar slepiantys... Norėjau praskleisti šydą nuo 3000 m. senumo praeities, pažadinti sau vaizduotę grįžtant į praeitį, kuriant – pamaldžiai nurimti šimtamečių ąžuolų giraitėje, su vaidilutės uolumu užkurti savy ugnį norui pažinti ir pamilti savo kraštą, o svarbiausia – uždegti kitus...

„Kalnai ant kalnų. Mažeikių krašto piliakalniai grafiniuose etiuduose ir fotografijos“ – tai mano trečiasis leidinys, kurį skiriu Mažeikių kraštui, Mažeikių žmonėms. Esu dailininkė, todėl visi leidiniai iliustruoti mano piešinių, brėžinių, eskizų, tapybos darbų kopijomis. Šis leidinys su penkiolika rajone esančių piliakalnių piešiniais tarsi pretenduotų į katalogą, tačiau šalia piešinių esančios fotografijos, pratęsdamos leidinio bendrą emocinį krūvį ir įsiliedamos į pateiktą tekstą apie krašto paveldą, sukuria besidomintiems piliakalniais pažintinį kelionių vadovą.

Ciklas pavadintas Antano Baranusko dainos „Giedu giesmelę“ žodžiais „Kalnai ant kalnų“. Nebuvo ambicijų į mokslinį darbą, tačiau atkreipdama dėmesį į visų man padėjusių patarimus ir pagalbą – rezultatu džiaugiuosi. Labiausiai esu dėkinga Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistei paveldosaugai Rūtai Končiutei-Mačiulienei, be kurios paskatinimo ir nuoširdaus palaikymo šio leidinio nebūtų. Už fotografijas, draugiškus patarimus ir sugaištą laiką dėkoju Algirdui Vilkui, taip pat klaipėdiškiui archeologui, Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto lektoriui dr. Klaidui Perminui, pateikusiam leidiniui išsamius tekstus. Padavimus surinkusiam Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotojui Povilui Krikščiūnui. Atidumo, daug dalykiškų patarimų ir palinkėjimų sulaukiau iš lietuvių kalbos mokytojo eksperto, tvarkiusio tekstus, Martyno Januškos. Taip pat dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie knygelės atsiradimo.

Šiai šventei taip pat paruošiau dovaną – floristine-modernistine technika (su kuria kažkada susipažinau Vilniuje „RIGVEDOS“ kursuose) atliktus darbus. Tai įrėminti praėjusios vasaros gabalėliai. Žydinčių, su linguojančiomis smilgomis pievų fiksavimas laike arba beviltiškas noras išvaduoti smilgas iš kerėtojos garšvos burtų, pasmerkusių jas amžinam šokiui... Po pavadinimais, kurie remiasi filosofija ir simboliais – ieškojimas, noras pažinti, siekimas idėją pakylėti virš materialaus pasaulio. Tuo pačiu tai ir geras fonas bei erdvės knygos pristatymui sukūrimas.

– Ką šiuo metu dar veikiate arba planuojate?

– Mėgaujuosi tuo, kad galiu kurti ir pati sau planuoti laiką. Tas suvokimas ateina su metais ir tai didelė prabanga. Už visko slepiasi darbas, kantrybė, ieškojimas bei reiklumas sau ir kitiems. Rezultatas, arba darbo užbaigimas, visada sukelia naujų minčių. Būsiu banali, o apie naujus planus šį kartą nekalbėsiu, nes kartais pati viską kardinaliai pakeičiu... Įdomu tai, kad visada labai sunku įsukti ratą, bet paskui jis pats rieda visu greičiu pirmyn.

Vakaro dalyviai išsiskirstė, o jauki nedidukė knygelė pradėjo savo gyvenimą ir jau keliauja savąją kelionę. Ji tikrai bus naudinga populiarinant Mažeikių kraštą bei keliaujantiems po piliakalnių vietas.                

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode