Sprogimas

Nauja tvarka Mažeikių mokyklose buksavo

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Pastarąsias savaites po savivaldybių, kuriose kilo problemų dėl etatinio apmokėjimo įvedimo, mokyklas vykdo vizitus Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryta etatinio koordinavimo grupė. Pirmadienį ši grupė kartu su ministre Jurgita Petrauskiene lankėsi Mažeikių Kalnėnų pagrindinėje mokykloje, mat Mažeikių rajono savivaldybės mokyklų mokytojai kone vėliausiai pasirašė darbo sutartis.

Nauja tvarka

Nuo rugsėjo Lietuvos mokyklose įvesta etatinio apmokėjimo už darbą tvarka. Anot Švietimo ir mokslo ministerijos, tuo siekiama palankesnių mokytojų darbo apmokėjimo sąlygų. Atlyginimai mokytojams skaičiuojami ne tik už pamokų krūvį, bet už visas darbo valandas. Tikėtina, kad nauja tvarka mokytojams suteiks daugiau stabilumo ir saugumo, atlygis už darbą bus socialiai teisingesnis ir nesvyruos, priklausomai nuo pamokų skaičiaus, ir ateis dirbti daugiau jaunų specialistų.

Rezultatai nuvylė

Dar rugsėjo pabaigoje dalis mokytojų, tarp jų dauguma (80 proc.) Mažeikių mokyklų, nebuvo pasirašę darbo sutarčių. Procesui pagreitinti ministerijoje sudaryta koordinavimo grupė, kuri kartu su ministre lankosi šiose mokyklose. Ministerijos teigimu, tai paspartino savivaldybėse darbo sutarčių su mokytojais pasirašymą: „Grupės vizitai į savivaldybes ir mokyklas duoda rezultatų: dar prieš savaitę Plungės ir Mažeikių rajonuose didelė dalis mokytojų neturėjo darbo sutarčių, o šiandien jas jau yra pasirašę beveik visi Mažeikių rajono ir 75 proc. Plungės rajono mokytojų.“

„Tenka apgailestauti, kad procesui paspartinti reikalingas ministerijos įsikišimas, nors savivaldybės ir mokyklos sutarčių, darbo apmokėjimo sistemos klausimus turėjo būti išsprendusios kur kas anksčiau, nekeldamos nereikalingų įtampų mokytojams. Kita vertus, džiugu, kad pagaliau baigiami sudėti visi taškai ant i“, – pirmadienį, po vizito Mažeikiuose, sakė ministrė J. Petrauskienė.

Nediskriminuos

Ministerijos atstovai pastebėjo, kad, nors ir mažėja mokinių skaičius, tačiau mokytojų darbo užmokesčio fondas nėra mažesnis negu pernai, kai mokinių buvo daugiau: „Tai lemia etatinis apmokėjimas ir nauja mokyklų finansavimo tvarka. Tiesa, gimnazijų mokytojai norėtų, kaip ir anksčiau, gauti priedus, kurie iki šiol buvo mokami tik gimnazijų mokytojams ir kuriuos kitų mokyklų mokytojai laiko diskriminuojančiais ne gimnazijų mokytojus. Visiems priminėme, kad mokyklos vadovas turi galimybę skirti pedagogams didesnį koeficientą, jei mokytojo veikla sudėtingesnė negu kitų mokytojų“, – sakė kartu su ministre lankęsis ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Kitąmet – dar didės

A. Aldakauskas pabrėžė ne tik tai, kad galima mokėti didesnius koeficientus, bet ir kad dabar įgyvendinamas tik pirmasis etatinio apmokėjimo etapas. Ministerijos duomenimis, atlyginimų fondas šiemet didėja 12  proc., o antruoju etapu nuo 2019 m. rugsėjo 1 d., net ir mažėjant mokinių, mokyklų mokytojų darbo užmokesčio fondai pasipildys papildomai dar apie 9 proc.

Sena problema

Švietimo ir mokslo ministrė pripažįsta, jog daliai iš daugiau nei 35 tūkst. šalies pedagogų tenka patirti nepatogumų. Anot jos, etatinio apmokėjimo tvarka atvėrė mokyklų ydas, kurios daug metų slėpėsi po šiais rudeniniais lapais. Pasak ministrės, ministerija mokykloms teikia teisinę pagalbą ir finansines konsultacijas, kad neaiškumai būtų išspręsti, be to, atidžiai stebės, kaip savivaldybės skirsto lėšas ir kaip keliami atlyginimai.

Mažeikiai buvo kritinėje padėtyje

„Atvejų, kuriuos matome mokyklose, kur yra krizinė situacija, nėra dauguma. Dauguma mokyklų ir savivaldybių pasitvirtino reikiamus dokumentus, sudaromos sutartys, mokytojai gauna atlyginimus“, – pabrėžė J. Petrauskienė. Ministrė keista pavadino situaciją, kai dar prieš keletą dienų kai kuriose savivaldybėse nebuvo pasirašytos sutartys. Tarp jų paminėta Plungės savivaldybė, kurios nė vienoje mokykloje dėl pasikeitusių darbo sąlygų nebuvo atnaujintos darbo sutartys su mokytojais. Komplikuota, anot jos, padėtis buvo Prienų rajono savivaldybėje – čia darbo sutarčių su mokytojais nebuvo atnaujinę 94 proc. mokyklų, o Mažeikių rajono savivaldybėje tokių mokyklų buvo per 80 proc.

Ministerijos turimais duomenimis, kitose savivaldybėse dauguma mokyklų jaučiasi visiškai pasirengusios etatiniam apmokėjimui, pradėti mokėti atlyginimai. Mokyklos turi tam pakankamai lėšų.

Situacija pagerėjo

Susitikime su rajono, Kalnėnų mokyklos vadovais bei profesinės sąjungos atstovais kalbėta apie naująją tvarką, spragas ir atsiradusias problemas, pedagogų atlyginimus ir darbo krūvį, mažėjantį mokinių skaičių.

Po vizito Plungėje ir Mažeikiuose A. Aldauskas teigė, kad visi Mažeikių ir dauguma Plungės rajono pedagogų jau yra gavę atlyginimus, jie didėja nuo 5 iki 100 eurų: „Mažeikių rajono bendrojo ugdymo mokyklose jau viskas sustyguota. Lankėmės Kalnėnų pagrindinėje mokykloje, čia 34 mokytojai iš 55 turi po daugiau negu vieną etatą, 4 – po etatą. Klausimų savivaldybių mokyklose kyla tik dėl lėšų švietimo pagalbai nuo sausio 1 d. ir dėl Meno mokyklos mokytojų krūvių – kadangi Meno mokykla išlaikoma iš Savivaldybės biudžeto, Savivaldybės administracija pažadėjo rasti papildomų lėšų, kad būtų išlaikytas toks pats mokytojų skaičius ir darbo krūvis.“ Pasak A. Aldakausko, sudėtingesnė situacija Plungės rajono mokyklose, jas labiau palietė demografiniai pokyčiai.

Gali mažėti dėl kitų priežasčių

Dėl naujos tvarkos atlyginimai mokytojams, užtikrina ministerija, tikrai nemažėja. Mokytojų atlyginimas priklauso nuo turimo krūvio, už kurio dalybas atsako mokyklos direktorius, bei turimo stažo ir kvalifikacinės kategorijos. Gali mažėti dėl sumažėjusio mokytojo darbo krūvio dėl mažėjančio klasių ir pamokų skaičiaus; nebegalioja terminuotas koeficiento didinimas, pavyzdžiui, praėjusiais metais mokytojas dirbo su 5 spec. poreikių vaikais ir dėl to jam buvo metams padidintas koeficientas.

Ministerijos teigimu, visose savivaldybėse atlyginimai didėja skirtingai dėl skirtingo mokinių mažėjimo, skirtingai sukomplektuotos mokyklos ir klasės.

Nesusikalbėjimų nebuvę

    „Nuoširdus ačiū, kad ministrė atvyko ir išgirdo, jog Mažeikiuose problemos yra sprendžiamos. Jokių nesusikalbėjimų su kolektyvu neturime, – „Būdui žemaičių“ po svečių vizito sakė Kalnėnų mokyklos direktorė Regina Arbatauskienė. – Džiaugiuosi savo kolektyvu: garbingas, supratingas, einantis į dialogą. Visus naujus įstatymus nagrinėjame, analizuojame, diskutuojame, kartu sprendžiame problemas. Atlyginimais mokytojai patenkinti, sumažėjo darbo užmokestis tik tiems, kurie turi mažiau pamokų, o kuriems nekito kontaktinių valandų skaičius, atlyginimas padidėjo.

Įvertino teigiamai

Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Ramūnas Znutas „Būdui žemaičių“ komentuodamas ministrės vizitą Mažeikiuose sakė, kad 90 proc. čia yra gerai, nes stipri profesinė sąjunga, stiprus Švietimo skyriaus vedėjas, kuris palaiko dialogą.

Jam antrindama Mažeikių rajono profesinių organizacijų susivienijimo vadovė Judyta Tekingunduz pridūrė: „Kai buvo įvedinėjamas etatinis apmokėjimas, skambinome į kiekvieną mokyklą. Vyksta įdomiai, kaip ir kiekviena revoliucija.“ 

Reforma tenkina

Pakalbintas Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus teigė, kad mokyklą ministrės vizitui parinkę patys: „Jų pareiga važiuoti ir žiūrėti, nes šitiek naujovių. Jie prašė parinkti mokyklą, mes parinkome Kalnėnus.“ Pasak A. Stonkaus, laiku nespėta pasirašyti sutartis, todėl Mažeikiai buvo kritikuojami: „Spalio 1 dieną visi pasirašę. Nesusikalbėjimai dar yra su Muzikos mokykla, bet tikimės, kad jie išsispręs.“

Vedėjas patvirtino, jog daugumai mokytojų atlyginimai kilo, kai kuriems liko tie patys, kai kuriems sumažėjo: „Bet tai ne dėl reformos. Gal tik gimnazijoms, kur sumažinti priedai. Viskas buvo daroma labai greitai.“

Atliks tyrimą

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų, per spalį mokyklos užpildys pedagogų registrą, tuomet bus tiksliai žinoma, kiek mokytojų kokiu krūviu dirba. Švietimo ir mokslo ministerija ketina lapkričio mėnesį atlikti visų šalies mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų tyrimą.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode