Parama dėkojame




Sprogimas

Ambicijų karo įkaitai – darbuotojai

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

 Švietimo ir mokslo ministerijai įvedus etatinį pedagogų apmokėjimą, švietimo profsąjungos kreipėsi į politikus, prašydamos, jų manymu, trūkstamų lėšų Mažeikių muzikos mokyklos darbuotojų algoms. Mokyklos direktorė stojo prieš, teigdama, kad minėtų pinigų jiems nereikia.

Kreipėsi į Švietimo skyrių

Penktadienį vykusiame Mažeikių rajono savivaldybės Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto posėdyje pristatytas klausimas dėl neformalaus ugdymo įstaigų pareigybių didžiausio leistino skaičiaus patvirtinimo. Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus akcentavo, kad švietimo profsąjungos prašo papildomų lėšų Muzikos mokyklos pedagogų atlyginimams. „Muzikos mokyklos direktorė turi prašymą papildomų pinigų“, – sakė A. Stonkus.

Direktorė Vaida Mikalauskienė buvo kitos nuomonės: „Ne mokykla prašo, o profsąjunga. Mes gavome 38,17 etato ir į juos mes išsitekome ir lėšų užteko. Ir valdymui, ir pedagogams – viskam užteko, bet profsąjungos sumanė, kad jiems mažai, jie sugalvojo be mano žinios, nuėjo pas vedėją, paprašė pinigų ir tarsi gavo. Pagal jų duomenis, trūksta 0,66 etato, 860 eurų mėnesiui, 10 900 eurų metams.

Be mano žinios, aš nebuvau kviečiama į susirinkimą. Trečius metus dirbu, ji (Judyta Tekingunduz, – aut. past.) visada gauna šiuos pinigus. Noriu paklausti komiteto, kaip toliau bus su Muzikos mokykla, jei mes paliksime šitą nesąmonę?“

V. Mikalauskienė teigė, kad profsąjungos nori saviems, kurie gyvenime esą niekada konkursui neruošė vaikų, nevažiavo į jokius seminarus bei konkursus, visiškai nieko nenorėjo daryti: „Ir dabar už gražias akis turiu jiems pakelti atlyginimą?“

Direktorė teigė, kad darbuotojams, kurie turi visą etatą (tarp tokių esanti ir jos pavaduotoja), už papildomą darbą negalinti išprašyti pinigų, tam prieštaraujančios profsąjungos.

Įžvelgė pažeidimų

Po posėdžio pakalbinta Mažeikių rajono profesinių organizacijų susivienijimo vadovė Judyta Tekingunduz „Būdui žemaičių“ paaiškino, kad šiemet startavo nauja darbo apmokėjimo sistema – etatinis apmokėjimas, kuris susideda iš trijų dalių: kontaktinės valandos, valandos, skirtos kontaktui aptarnauti – privalo būti 30 proc. ir iki 50 proc. taip vadinama trečioji kišenė, t. y. darbas bendruomenei.

Pasak jos, Muzikos mokykla vykdo labai daug bendruomenei reikalingo darbo: „Įvairūs projektai, festivaliai, dainų šventės ir t. t., ir paaiškėjo, kad joje yra tik 17 val., o darbuotojų yra 38. Kadangi biudžetas buvo skirstomas vasarį, ten tokių lėšų nebuvo. Švietimo ir mokslo ministerija įvairiuose susitikimuose akcentuoja, kad šias lėšas papildomai, bent toms ugdymo įstaigoms, kurias savivaldybė pati išlaiko, privalo duoti. 840 eurų mėnesiui, 3,5 tūkst. reikia prisidėti. Pati didžiausia nesąmonė ir prasidėjo nuo to, kad nebuvo įteikti darbuotojams pranešimai apie pasikeitusias darbo sąlygas iki rugsėjo 1 d. Jie įteikti tik spalį, kai jau gavo pirmąjį atlyginimą.“

J. Tekingunduz pastebėjo, kad Muzikos mokykloje nėra ir privalomo darbo apmokėjimo aprašo, kaip tos lėšos bus skirstomos.

Kreipsis į ministeriją

„Žmonės nebesutinka ir su siūlomais etatais. Ministerija griežtai pranešė, kad turi būti 24 kietosios etatinės valandos, o visos kitos – antros ir trečios kišenės. To negali padaryti, nes nėra pinigų, – sakė Mažeikių rajono profesinių organizacijų susivienijimo vadovė. – Kai mes lankėmės mokykloje, mūsų buvo paklausta: „Ar jūs paprašysit pinigų?“ Taip, mes tą ir padarėm, aš ir mokyklos profesinės sąjungos pirmininkė. Buhalterė suskaičiavo, kiek tiksliai reikia, aš kreipiausi į Savivaldybę kaip profesinės sąjungos pirmininkė. Situaciją žino Švietimo ir mokslo ministerija ir aš prašysiu atvykti grupę ir patikrinti, kaip naudojamos lėšos ir kiek savivalda prisideda prie savo išlaikomų mokyklų.“

J. Tekingunduz tvirtina, kad Muzikos mokykloje vyksta negražūs dalykai: „Atsirado nepotizmas, kai savųjų sąskaita norima gyventi gerai.“ Pati būdama politikė J. Tekingunduz mano, kad to inicijavimas gali būti iš kai kurių politikų.

 

Ketinama kreiptis į atitinkamas institucijas. „Turėtų būti vadovo veikla vienam mėnesiui stabdoma, – sakė rajono profesinių organizacijų susivienijimo vadovė, kuri svarstant klausimą nebuvo pakviesta į posėdžių salę. Beje, prieš posėdį pakeista darbotvarkė: klausimas iš galo perkeltas į trečią poziciją.

Komitetas pritarė direktorei ir Muzikos mokyklai finansavimo neskyrė.

Po dvi pareigybes komitetas patvirtino Choreografijos bei Sporto mokykloms, Moksleivių namams, Moksleivių techninės kūrybos centrui, po vieną – Dailės bei Viekšnių Vinco Deniušio meno mokykloms.

Tirs komisija

Paprašytas pakomentuoti situaciją Švietimo skyriaus vedėjas A. Stonkus „Būdui žemaičių“ teigė dar negalintis komentuoti: „Mero potvarkiu bus sudaryta komisija, kuri tirs šitą situaciją. Kai turėsime atsakymus į visus klausimus, mielai pakomentuosime. Dabar galime pasakyti tik tiek, kad tai rimtas konfliktas tarp direktorės ir mokyklos kolektyvo, kilęs dėl nenoro ar nemokėjimo susikalbėti ir rasti bendrus sprendimus.“

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode