Parama dėkojame




Sprogimas

Pristatė pirmąją prozos knygą

 

                     Lapkričio 6 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatyta ilgametės pedagogės literatės Adelės Daukantaitės pirmoji prozos knyga „Skambutis sielai...“. Autorę susirinkusiai publikai pristatė bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dangira Undžienė.

Pradėjo netradiciškai

                     

Pasisveikinusi su žiūrovais, A. Daukantaitė pareiškė, kad susitikimą pradės netradiciškai: žemaitiškai perskaitė eilėraštį, o po to pakvietė padainuoti savo kolegę literatę, dainų autorę ir atlikėją Vilhelminą Imbrienę.

Autorė trumpai papasakojo apie save: gimė ir augo Klaipėdos rajone, Kretingalėje. Tėvas Juozapas Daukantas buvo mokytojas, o motina Serapina Daukantienė – Sibiro tremtinių dukra, tremties išvengė tik todėl, kad trėmimo dieną toliau nuo namų ganė karves. Abu tėvai ir brolis Juozas jau mirę.

Nustebino visus

                     

Pirmoji prozos knyga nustebino ne tik artimuosius, draugus ir bičiulius, bet ir pačią autorę. „Gal todėl prozos, o ne poezijos knyga, kad norėjosi labai daug ką pasakyti žmonėms, pažinti ir atrasti save, nes kiekvienas žmogus yra kūrėjas, kiekviename žmoguje slypi Visatos sąmonės dalis“, – knygos atsiradimo priežastis nusakė A. Daukantaitė. Knygos pradžioje autorė rašo: „Gyvenimas yra mokykla, o šioji – toks linksmas pantomimos teatriukas, kuriame ir mokytojas, ir mokiniai taip sumaniai vaidina... Užtepame storą grimo sluoksnį ne tik sau, bet ir vaikams nuo pat gimimo ir mokome plaukti... Šitame teatriuke žaidžiame žmones... Dvasinis ugdymas – šaltinis, kuris nuplauna žmonių grimą, padeda pamatyti save...“

Mokytoja Eleinė – pati Adelė ?

                     

Knygą „Skambutis sielai...“ buvusi ilgametė mokytoja skiria savo vaikams: Aurelijai, Almai ir Mažvydui. „Telaimina jus Dievas! Pažinkite save, klausykite širdies, nenustokite svajoję… Pildosi – patikrinta…“, – sako trijų vaikų mama.

Šią knygą autorė vadina autobiografine. Jos herojė mokytoja Eleinė – tai pati Adelė. Eleinė – maištaujanti prieš valdininkų priespaudą, ieškanti ramios vietos pasislėpti nuo gyvenimo negandų ir sapnuojanti pranašiškus sapnus. A. Daukantaitė savo knygoje kritikuoja švietimo sistemą, paliečia kai kuriuos politikus. Apie tai ji kalbėjo ir per knygos pristatymą Mažeikių bibliotekoje: „Mokytojas nėra laisvas, jam viskas nurodoma. O labiausiai švietimo šiandien reikia Seime. Ar visi seimūnai žino, kas yra Daukantas, kas yra Donelaitis, kas buvo Vydūnas? Šiandien mums reikalinga visai kitokia švietimo sistema. Tik pažiūrėkit, kaip mes vaikus auginam. O moterys... Jos laiko visus namų kampus. Šiandieną mums reikalinga tokia švietimo sistema, kad berniukai taptų vyrais, o mergaitės – moterimis. Jei nebus stipri valstybė, požiūris į savigarbą nepasikeis“, – įsitikinusi A. Daukantaitė.

Žmogus, kava ir... originalūs sveikinimai

                     

Buvusi pedagogė sulygina žmogų ir... kavą. „Žmogus – kaip kava – du viename: nuostabus aromatas ir ypatingas skonis. Aromatą mes užuodžiame. O skonį? Koks gyvenimo kavos skonis?“ – klausia A. Daukantaitė.

„Šiandieną aš jums atidaviau tai, ką turiu brangiausio – savo širdį. O gyvenimu reikia džiaugtis ir jį gyventi, o ne egzistuoti. Pirmoji mano prozos knyga „Skambutis sielai...“ – tai lyg maža mano širdies žibalinė lemputė...“ – baigė savo įdomų pasakojimą pedagogė, literatė ir tiesiog nuoširdžiai paprasta moteris – kūrėja.

Susitikimui artėjant į pabaigą viešnią sveikino jos bendraminčiai: Mažeikių krašto literatų ir menų mėgėjų sambūrio „Aura“ ir Mažeikių menų studijos „Erdvė“ atstovai, bibliotekos vardu – D. Undžienė.

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode