Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikiškiai – projekto „Tu pasaulyje“ dalyviai

Gražina VERŠINSKIENĖ

Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos jaunimas jau penktą kartą dalyvavo Erasmus+ švietimo mainų programoje Latvijoje, Lyvanuose. „Projekte dalyvauja Estijos, Lenkijos ir Latvijos vaikų ir jaunimo centrų jaunimas, kadangi Mažeikiuose tokio atskiro centro nėra, tai Latvijos nevyriausybinės organizacijos vaikų ir jaunimo centro „Dari Vari“ lyderis Edgarsas Muktupavelsas pasiūlė mūsų mokyklai, ir mes sutikome“, – suteikta galimybe džiaugiasi komandos lyderė Eridana Tallat-Kelpšienė.

ES programa Erasmus+ pavadinta Erazmo Deziderijaus Roterdamiečio – Nyderlandų dvasininko, vieno garsiausio humoristo, filosofo ir teologijos mokslų daktaro – vardu. Jis kritikavo tamsumą, visuomenės trūkumus, aukštino laisvą, protingą žmogų. 

Dėmesys patyčių problemai

Kiekvienas vykstantis projektas turi temą. „Atvažiavome su idėja, kaip vaikus ir jaunimą atitraukti nuo kompiuterių, išmaniųjų technologijų, tačiau išėjo, kad jiems skaudžiausia – patyčios. Būtent šią problemą ir analizavo jaunųjų kūrėjų grupės, sudarytos iš atskirų šalių dalyvių, bei sudėjo į keturis filmukus, kuriuos galima peržiūrėti https://www.youtube.com/channel/UCLhcWJ_EsHfvOml9MvVj8Zg“, – šio projekto temą pristatė komandos lyderė E. Tallat-Kelpšienė.

Džiaugiasi įgytomis kompetencijomis

Viltė Radzytė džiaugiasi, kad darbas komandoje suteikė daugiau pasitikėjimo savimi bei praplėtė akiratį, koks yra darbas komandoje. Be to, vardijo šio projekto metu įgytas naujas kompetencijas: kaip dirbti su informacinėmis technologijomis, kuriant trumpametražius filmus. „Man, kaip lankančiam teatrinio meno dalyką, šis projektas „Tu pasaulyje“ – tai nauja patirtis. Reikėjo pačiam dalyvauti scenose, vaidinti, sukurti savo filmo tikrą scenarijų“, – pratęsė mintį Rokas Jagminas. Kalbėdama toliau apie įgytas kompetencijas Viltė nukrypo į socialinę: „Vykome į senelių namus, kurių gyventojams nuvežėme pačių pagamintus stalo žaidimus. Prisistatėme, padainavome – smagu buvo matyti senų žmonių emocijas.“ Jaunimas vardijo įgytus ir kitus įgūdžius – tobulino ne tik užsienio kalbas, bet ir gimtąją kalbą, mat jos mokė kitų šalių jaunuolius. Mokydamiesi lyderiauti, išmoko sklandžiau, nebijodami išsakyti savo nuomonę, teikti pasiūlymus. Kultūrinės dienos metu susipažino su kitų šalių kultūra bei pristatė ir Lietuvą, ir Žemaitijos regioną, ir Mažeikių miestą bei Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklą.

Nepamirštami įspūdžiai

Pasak Roko, liko laiko ir laisvalaikiui – grojo, dainavo – tiesiog gerai leido laiką. Tai buvo gera proga susirasti draugų, tobulinti anglų kalbos žinias. Gustas Grencevičius paminėjo, kad 10 dienų pagyvenus su kitais bendraamžiais, pasikeičia požiūris į kitas šalis, sužinai, kaip tu gali savimi pasirūpinti.

Jaunimui didelį įspūdį paliko Lyvanų vaikų ir jaunimo centras, kur yra žaidimų kambarys, muzikos klasė, sporto salės, net laipiojimo siena – viskas po vienu stogu ir, svarbiausia, nemokamai. Pasak jų, Mažeikiuose to jiems labai trūksta. Mokytoja E. Tallat-Kelpšienė pažymėjo, kad jaunimas gali didžiuotis – gavo Europos Sąjungos jaunimo pasus, kurie Lietuvoje dar mažai žinomi, ypač Mažeikiuose, o juose įrašytos ir aštuonios kompetencijos, įgytos šio projekto metu. „Paskutinį projekto vakarą koncertavome Lyvanų senjorų organizacijos „Baltieji namai“ jubiliejinio gimtadienio proga. Atlikome keletą instrumentinių kūrinių, lietuvišką melodiją ir dainą bei turėjome galimybę padainuoti dainą latvių kalba, kurią jau ketvirtame projekte mokomės ir dainuojame visi kartu. Daina „Kalniem pari“ tapo projekto himnu“, – savo komanda didžiuojasi lyderė E. Tallat-Kelpšienė.

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode