Parama dėkojame




Sprogimas

Kalėdinė knygų mugė

 

Gruodžio 8-ąją Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje pirmą kartą vyko kalėdinė knygų mugė „Kalėdų džiaugsmas – su knyga.“ Visą dieną bibliotekos pirmame ir antrame aukštuose vyko įvairiausi knygų mugės renginiai.

Sveikinimai mugės dalyviams

Sveikinimo žodžius susirinkusiesiems tarė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, Viešosios bibliotekos direktorė Alina Bernotienė ir leidyklos „Andrena“ vadovė, buvusi mažeikiškė Nijolė Petrošienė. Jie linkėjo visiems įsigyti gerų knygų, dalyvauti įvairiuose ir vaikams, ir suaugusiesiems skirtuose renginiuose: knygų pristatymuose, edukaciniuose užsiėmimuose bei pramogose.

Mugės dalyvius taip pat pasveikino dainų autorė ir atlikėja kraštietė Jūratė Miliauskaitė. Ji vėliau pristatė savo pirmąją knygelę vaikams „Maža boružėlė“.

Apdovanojo aktyviausius skaitytojus

Mažeikių bibliotekininkės Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais organizavo gražią akciją skaitytojams „Šimtas knygų – Lietuvos šimtmečiui“. Norintieji dalyvauti akcijoje turėjo perskaityti visą šimtą knygų. Tarp didžiulio būrio tokių skaitytojų buvo ir 22 vaikai. Bibliotekos direktorės teigimu, labai džiugu, kad mūsų vaikai dar ne visą laisvalaikį praleidžia prie televizorių ar kompiuterių.

Akcijos globėjų Seimo narių Kęstučio Bartkevičiaus ir Valiaus Ąžuolo padėjėjai Česlovas Čyžas ir Reda Šiaulienė kartu su bibliotekos darbuotojomis įteikė glėbius dovanų „šimtmečio“ mažiesiems skaitytojams. R. Šiaulienė Seimo nario V. Ąžuolo vardu bibliotekos direktorei įteikė atminimo dovanėlę, nes, pasak jos, be bibliotekos darbuotojų įdėto triūso nebūtų buvę šios gražios akcijos.

Po apdovanojimų vaikai žiūrėjo Vilniaus vitražinių lėlių teatro „Vaivorykštė‘‘ spektaklį „Neprarask vaivorykštės“, režisierius Petras Mendeika.

Pramogų vaikams buvo ir daugiau. Mažieji knygų mugės lankytojai galėjo dalyvauti leidyklos „Raidynėlis“ organizuotame edukaciniame užsiėmime „Iškirpk ir aprenk lėlę tautiniais drabužėliais“, Mažeikių moksleivių techninės kūrybos centro organizuotose kūrybinėse dirbtuvėlėse ar pasiautėti kartu su vaikų švenčių ir laisvalaikio studijos „Burės“ personažais.

Romanuose kunkuliuoja aistros

Suaugusiems skaitytojams pristatyti mažeikiškio Vygando Ostrauskio romanai „Sic transit...“ ir „... Gloria mundi“. Dalyvavo autorius ir leidyklos „Kauko laiptai“ vadovas rašytojas Viktoras Rudžianskas.

Romane „Sic transit...“ vaizduojama Mintautų savivaldybės ir jos aplinkos žmonių aistros: bekompromisė meilė ir karjerizmas, intrigos ir pasitikėjimas fortūna, įspūdingos sėkmės, meilės, sukrėtimų bei pralaimėjimų scenos.

Romanas „...Gloria mundi“ yra „Sic transit...“ tęsinys, tačiau jį galima skaityti ir kaip savarankišką kūrinį.

Istoriko Rimanto Matulio knygos „Lietuvių tautos kilmė“ pristatyme taip pat dalyvavo pats autorius ir leidyklos „Charibdė“ vadovė Rita Kubilienė.

1990 m. išleistoje knygoje surinktos žinios apie gentis, tautas ir įvairius etninius junginius, kurie suformavo lietuvių tautą Rytų Europos plotuose. Aprašomas kiekvieno etninio junginio kelias nuo pirmųjų paminėjimų istoriniuose šaltiniuose iki išnykimo ir įsiliejimo į lietuvių bei jai giminingas tautas.

Detektyvo įvykiai gali virsti tikrove

Kalėdinę knygų mugę Mažeikių bibliotekoje vainikavo buvusios mažeikiškės Lijanos Simanonytės knygos „Išlikti. Vieno miesto detektyvas“ pristatymas. Kadangi autorė jau daugelį metų gyvena toli nuo Lietuvos, knygos pristatyme dalyvavo jos mama Alma Simanonienė ir leidyklos „Andrena“ vadovė N. Petrošienė. Vaizdo įraše autorė teigė, kad tai jos pirmasis bandymas sudėlioti mintis į ilgesnį kūrinį. „Visuomet mėgau rašyti ir tai virto mano pabėgimu nuo kasdienybės. Tikiuosi, kad ir skaitytojams ši knyga padės atitrūkti nuo rutinos, užsimiršti, pasinėrus į veikėjų santykius ir išgyvenimus.“

Knygos centre – nedidelio Lietuvos miesto gyvenimas, kuriame persipina įvairiausių žmonių išgyvenimai ir potyriai – nuo pirmosios meilės iki žudančių aistrų, nuo nereikšmingų įvykių iki skausmingų netekčių. Tai labai tikroviškas detektyvas, kuriame vaizduojami įvykiai gali virsti šiandienos realybe bet kuriame Lietuvos mieste.

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode