Sprogimas

Choras ,,Draugystė“ su senaisiais metais atsisveikino Kretingos festivalyje

 

Gruodžio 29 dienos pavakary Mažeikių kultūros centro mišrus choras ,,Draugystė“ atvyko į šventiškai pasipuošusią Kretingą, kuri pasitiko rekonstruota pagrindine sankryža ir įspūdingu 13,5 metro aukščio kryžiumi, pagamintu iš lengvų metalo konstrukcijų ir matinio stiklo, vakarais apšviečiamo iš vidaus. Tai architekto Algirdo Žebrausko idėja, pasiūlyta šitaip įprasminti seniausios mūrinės katalikų bažnyčios Žemaitijoje, Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai, ir bernardinų vienuolyno 400 metų jubiliejų. Kaip teigė architektas: ,,Krikščioniškoji žinia mus pasiekia per šviesą.“              

                                                            

   Tą vėlyvą vakarą jau 37-ąjį kartą kretingiškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į chorinės muzikos koncertą-festivalį ,,Su šv. Kalėdom – Naujuosius pasitinkant“, kurį tradiciškai kasmet organizuoja puikus chorų vadovas, mokytojas ekspertas, kompozitorius Aloyzas Žilys kartu su Kretingos kultūros centro bei vienuolių pranciškonų pritarimu.                                                                                                                              

19.00 val. vėsoką vakaro tylą bažnyčioje staiga sušildė smuikininkės Nidos Žvaginienės atlikta nuostabiosios Jozefo Gruberio kalėdinės giesmės ,,Tyli naktis“ melodija, kuri visą pasaulį džiugina jau 200 metų. Jaudinantį įspūdį sukūrė trys chorai, pagiedoję ją aukštai ant viškų, prie vargonų. Atrodė, bažnyčia prisipildė stebuklingo gėrio ir šviesos. Po koncerto vedėjos Dalios Bieliauskienės poetiškos įžangos ir šilto kolektyvų pristatymo kiekvienas choras atliko savo paruoštas programas. Didelio klausytojų dėmesio ir gausių aplodismentų sulaukė Kretingos mokyklos-darželio ,,Žibutė“ jaunučių – nykštukų – choras, išraiškingai atlikęs savo vadovo A. Žilio keturias giesmeles ir populiariąją amerikiečių kalėdinę liaudies dainą „Varpeliai“. Nuoširdžiai ir svajingai dvi A. Žilio, savo vadovo, giesmes pagiedojo Kretingos PŠC TAU moterų ansamblis ,,Svajonių aidas“, sulaukęs malonaus klausytojų dėmesio. Solidžiai, brandžiai, jautriai ir išraiškingai savo šventinę programą atliko Kretingos kultūros centro moterų choras ,,Svaja“ ir vyrų ansamblis ,,Žilvinas“, pasirodydami tai kartu, kaip mišrus choras, tai atskirai. Žavėjo išraiškingas akapelinis giedojimas bei įtaigi dirigento interpretacija. Jautriai jiems akompanavo koncertmeisterė Eglė Karbauskė. Žiūrovai gausiais aplodismentais ir šypsenomis dėkojo savo mylimiems dainininkams ir ilgamečiam chorų vadovui. Nuostabi gotikinės-barokinės bažnyčios akustika leido jautriai, didingai ir profesionaliai atlikti savo paruoštą programą ir Mažeikių kultūros centro mišriam chorui ,,Draugystė“, kurį Kretingos klausytojai jau gerai pažįsta ir kuriam dėmesio ir aplodismentų tikrai netrūko. Koncerto pasirodymą labai papuošė puikus koncertmeisterės Ingos Grušaitės akompanavimas. Finale jungtinis choras atliko A. Žilio nuotaikingą giesmę ,,Kalėdų gėlės“ ir koncertą-festivalį užbaigė populiariąja kalėdine giesme ,,Džiaugsmingų šv. Kalėdų“ (autorius nežinomas).

„Draugystės“ choro vardu noriu nuoširdžiai padėkoti geram mūsų bičiuliui A. Žiliui už malonų pakvietimą, už aukšto meninio lygio festivalį, už geras emocijas ir malonų bendravimą! Tegu šis festivalis niekada neturi pabaigos, kaip niekada nesustoja visagalis Laikas!                                                  

Ričardas GRUŠAS

Choro ,,Draugystė“ meno vadovas  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode