Sprogimas

Lankėsi Trys Karaliai

                     

Sausio 6-ąją minėjome Trijų Karalių, arba Kristaus Apsireiškimo, šventę. Tą dieną Trys Karaliai ir juos lydinti Betliejaus Žvaigždė apsilankė ir Mažeikiuose, Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje ir to paties pavadinimo aikštėje.

Grąžino miesto raktą

                     

Be Trijų Karalių, susitikime su mažeikiškiais dalyvavo ir linksmai nusiteikęs Kalėdų Senelis. Tiesa, be dovanų, bet padainavo žinomą dainą apie Kalėdas, paskui pranešė, kad jam jau laikas išvykti namolio – į Laplandiją, todėl rajono Savivaldybės merui Antanui Teniui norėtų sugrąžinti miesto raktą. Mažeikių šeimininku Kalėdų Senelis buvo nuo Kalėdų iki Trijų Karalių.

A. Tenys, pasveikinęs susirinkusiuosius, padėkojo eglės puošėjams, mat Mažeikių žaliaskarė surinko po vienodai balų su Klaipėdos ir Panevėžio eglėmis. Taip pat meras priminė, kad šventės jau baigėsi: „Pats laikas kibti į darbą. Puoškime ir gražinkime savąjį miestą, o Jums, Jūsų šeimoms ir Jūsų namams noriu palinkėti ramybės ir santarvės, jaukumo ir sutarimo. Būkite laimingi ištisus metus.“

Susirinkusiuosius linksmino vokalinė grupė iš Šiaulių.

Minimi nuo labai seniai

                     

Trijų Karalių, dar kitaip vadinamų Išminčiais, garbinimas turi labai seną ikonografinę tradiciją: jų vaizdavimas aptinkamas dar Romos katakombose esančiose freskose, taip pat ankstyvųjų krikščionių sarkofaguose. Kai kur Išminčiai vaizduojami garbinantys Kūdikėlį, kitur jie sudaro Kalėdų ikonografinės grupės dalį. Tuomet jie vaizduojami keliaujantys: raiti Išminčiai joja kalno papėdėje, ranka rodydami į Betliejaus Žvaigždę, kuri nušviečia jiems kelią ir veda pirmyn.

Bažnyčios tėvai ypač domėjosi šiais paslaptingais personažais ir svarstė, kiek jų buvo, iš kur atvyko, kokią misiją jie vykdė ir kokia stebuklinga žvaigždė juos vedė. Atsakymai į šiuos ir kitus panašius klausimus vėliau atsispindėjo bažnyčios liturgijoje ir ikonografijoje.

Trys Karaliai – trys pasaulio kontinentai

                    

Karalių vardai, kuriuos žinome šiandien – Kasparas, Melchioras ir Baltazaras – jiems buvo priskirti jau vėlesniais amžiais. Iš Vakarų ateina tradicijos, susijusios su Išminčių relikvijų kultu. Manoma, kad šios relikvijos buvusios atgabentos iš Persijos į Konstantinopolį, vėliau – į Milaną ir Kiolną. Pagal vieną seną tradiciją manoma, kad išminčiai buvo palikuonys iš Nojaus laikų: Semas, Chamas ir Japetas. Nuo XIV a. jie tarsi atstovauja tris pasaulio kontinentus: Melchioras – Europą (Japeto palikuonys), Baltazaras – Aziją (Semo palikuonys) ir Kasparas – Afriką (Chamo palikuonys). Būtent šio laikotarpio vaizduojamajame mene vienas iš išminčių imamas vaizduoti kaip juodaodis.

Pagarbino Kūdikėlį

                     

Apie Išminčių, arba Trijų Karalių, kurie kai kuriose šalyse dar vadinami magais, kelionę pasakoja evangelistas šv. Matas: „Jėzui gimus Judėjos Betliejuje karaliaus Erodo dienomis, į Jeruzalę atkeliavo išminčiai iš Rytų šalies ir klausinėjo, kur yra ką tik gimęs Žydų karalius, nes esą išminčiai matė užtekant jo žvaigždę ir atvyko jo pagarbinti.“

Toliau pasakojimas tęsiamas epizodu, kuriame išminčiai – karaliai – pagarbina kūdikį: „Įžengę į namus, pamatė kūdikį su motina Marija ir, parpuolę ant žemės, jį pagarbino. Paskui jie atidengė savo brangenybių dėžutes ir davė jam dovanų: aukso, smilkalų ir miros. Sapne įspėti nebegrįžti pas Erodą, jie pasuko kitu keliu į savo kraštą.“

Nuo pat pradžių buvo manoma, kad išminčių buvo trys. Šis skaičius priimtas remiantis dovanų skaičiumi, kurias išminčiai atnešė. Pasak evangelisto Mato, jei atvyksta iš „Rytų“, neretas autorius laiko juos persais – ugnies ir žvaigždžių garbintojais.

Pasak Bažnyčios Tėvų, išminčiai simbolizuoja pirmuosius pagonių tautų atstovus, atvykstančius tapti Dievo tautos dalimi. Jų atvykimas – tai tarsi visų tautų atsivėrimas tikėjimui. Taip pat jie – ir pirmieji misionieriai, kurie skelbia Kristų pagoniškame pasaulyje, o jų dovanotas auksas simbolizuoja pagarbą karaliui, smilkalai – pagarbą Dievui, mira – kaip dovana mirtingajam.

                                          

Valerija KVEDARAITĖ

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode