Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių veidas keisis ar liks panašus – nulems antras rinkimų turas

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

                     

Kovo 3-iąją įvykę rinkimai mažeikiškius paliko nežinomybėj: tik po antro turo paaiškės, kas vadovaus rajonui – Vidmantas Macevičius ar Lina Rimkienė. Tarybos sąrašai taip pat kol kas preliminarūs.

                     

Šeši – į vieną

Į mero postą Mažeikiuose pretendavo 6 kandidatai, tačiau tarpusavyje susirungė pirmajame ture trys: dabartinis meras socialdemokratas Antanas Tenys, surinkęs 25,41 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų, opozicijos lyderė konservatorė L. Rimkienė – 26,47 proc. ir nepartinis kandidatas, iškeltas Partijos Tvarka ir teisingumas, nežymiai aplenkęs savo konkurentus – 27,68 proc. – V. Macevičius. Už valstietį Eimantą Salatką balsavo 11,82 proc., Lietuvos centro partijos narį Vitalijų Baltutį – 3,82, už darbietį Alvydą Gudunavičių – 2,88 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Iš politikos nesitrauks

Pakalbintas iš tolesnės kovos iškritęs dabartinis meras A. Tenys sakė, jog džiaugiasi, kad balsuoti šiemet atėjo, lyginant su 2015 m. rinkimais, daugiau žmonių. Iš politikos A. Tenys trauktis neketina: „Balsai nuėjo konservatoriams ir tvarkiečiams. Liksiu ir dirbsiu būdamas taryboje.“ Pasak A. Tenio, V. Macevičiaus laimėjimo atveju koaliciją, greičiausiai, sudarys socialdemokratai, tvarkiečiai ir žalieji.

Trys – atkrito

Kaip ir tarp trijų kandidatų mero rinkimuose, taip ir jų partijų vyko apylygė kova. Pirmoji, surinkusi 22,45 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų balsų – Lietuvos socialdemokratų partija, tik 9 šimtosiomis procento (22,36) nuo jos atsiliko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, tretieji – Partija Tvarka ir teisingumas – 19,73 proc. Po jų seka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 15,77 proc. bei Visuomeninis rinkimų komitetas „Mažeikių pavasaris“, surinkęs 7,47 proc. balsų. Darbo partija, Lietuvos centro partija bei Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis nesurinko reikalingų 4 proc. balsų ir negaus mandatų į tarybą.

Mandatai

Lyginant su dabartine kadencija, skaudžiai nukentėjo socialdemokratai: ne tik netęs darbo mero pareigose jų kandidatas, dabartinis meras A. Tenys, bet ir penkiais mandatais mažiau taryboje turės partija (iš 12 liko 7). Konservatoriai, turėję 4 vietas, dabar gaus 6, tvarkiečiai partiečių skaičių taryboje padvigubino: nuo 3 iki 6. Valstiečiai gavo 5 mandatus. Du mandatus iškovojo „Mažeikių pavasaris“.


Lyderių nuomonės

„Džiaugiuosi, kad Mažeikių rajono savivaldos rinkimuose dalyvavo, nors ir keliais procentais, daugiau rinkėjų nei praėjusiais, kurie atėjo išreikšti savo nuomonę ir palaikymą vienos ar kitos partijos, komiteto, kandidato į merus. Mažeikių socialdemokratai turėjo ir turi mūsų krašto rinkėjų pasitikėjimą – 7 mandatai į tarybą (daugiausiai iš visų), todėl tikime, kad einame teisinga kryptimi, – „Būdui žemaičių“ sakė LSDP Mažeikių skyriaus pirmininkas Vaidotas Balzeris. – Ne vienus metus dabartinio konservatorių kandidato į merus kurstoma nesantaika, netiesos skleidimas, įžeidinėjimas, neigiamo požiūrio į Savivaldybę kaip įstaigą, darbuotojus formavimas – davė savo vaisių – likome mero rinkimuose treti. Ar tokio būsimo mero reikia rajonui? Ne. Džiaugiuosi, kad vadovaujant socialdemokratui merui AntanuiTeniui, rajonas nepalyginamai daug kartų pasikeitė į gerąją pusę, nei valdant jo pirmtakui konservatoriui. Darbų ir iššūkių visada didės, todėl Mažeikių socialdemokratai ir toliau sieks, kad Mažeikiai būtų rajonas, kuriame gera gyventi.“

Partijos Tvarka ir teisingumas Mažeikių skyriaus pirmininkas, Seimo narys Kęstutis Bartkevičius rinkimų rezultatais patenkintas: „Turėjome 3 vietas, dabar 6 mandatai. Darome viską, kad mūsų kandidatas laimėtų mero rinkimus – neiškvėpus reikia finišuoti. Kol nepraėjo politinės pagirios, labai negalvojame, bet permainos bus, nes 4 partijos gavo apylygį rinkėjų pasitikėjimą. Mes palaikymą turime iš abiejų pusių. Reikia laukti, kas bus meru. Reikia ištiesinti finišo tiesiąją. Merui neturėti daugumos – pats blogiausias scenarijus.“

LVŽS Mažeikių skyriaus pirmininkas Rimantas Gramas rinkimų klausimo aptarinėti nebuvo linkęs: „Šis klausimas, manau, bus aptariamas, kai bus išrinktas rajono meras. Dar truputį kantrybės. Tai jis, tikimės, pakvies partijų išrinktus narius į koaliciją.“

„Mažeikių pavasario“ lyderis Virginijus Sungaila, iš ketvirtos vietos peršokęs į pirmą, „Būdui žemaičių“ sakė, jog, kiekvieną dieną vis kitaip vertinantis rinkimus: „Šis laikotarpis iki pirmo posėdžio gan meniškas. Norint sudaryti koaliciją, reikia daug improvizacijos ir reikia dar turėti lošėjo savybių norint sužaisti gerą politinę partiją, kad žiūrovas, t. y. rinkėjas, būtų sužavėtas ir nustebęs. Šito aš ir laukiu. Rezultatai mane nuvylė, nes dėl Savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo R. Sakalausko paskelbtos dezinformacijos apie 500 milijonų eurų tunelio statybai mes praradome vieną vietą. Tai parodė mūsų apklausa po rinkimų, kai mes ieškojome priežasties, kodėl negavome trijų mandatų. Per pirmą posėdį paprašysime Savivaldybės stipriausio ekonomisto, kad jis pateiktų tuos skaičiavimus. Taip pat Savivaldybės ekonomikos virtuozas R. Sakalauskas turės paaiškinti, kodėl mažeikiškiai turės mokėti po 20000 eurų už tunelio statybą, nes jis taip viešai teigė. Dar esu nustebęs, kad socialdemokratai gavo tiek daug mandatų. Nieko neveikti 4 metus ir gauti 7 vietas per daug. Galime pasidžiaugti tik tuo, kad „Mažeikių pavasaris“ aplenkė tris parlamentines partijas. Šie rinkimai buvo labai nuobodūs ir pasyvūs. Debatai man priminė tiesiog paprastą pasisėdėjimą ir pilstymą iš tuščio į kiaurą. Vyko lenktynės, kuri komanda daugiau ir neskoningiau įžeis ar užgaus priešininką. Mes buvome priėmę sprendimą, kad nesivelsime į tokias „buitines batalijas“ ir stengsimės savo politinį orumą iškelti aukščiau už kalbėjimą dėl kalbėjimo. O ar rinkimai pateisino lūkesčius, bus atsakyta per pirmąjį posėdį.“

Preliminari nauja taryba

Nors kitos kadencijos tarybos narių sąrašai VRK paskelbti, suformavus koaliciją ir pasidalinus postus, gali šiek tiek kisti. Pateikiame naujos Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narių sąrašus:

Lietuvos socialdemokratų partija: A. Tenys, Bronius Kryžius, Laima Nagienė, Jonas Jurkus, Irena Macijauskienė, Rūta Matulaitienė, Deivydas Vyniautas.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai: L. Rimkienė, Paulius Auryla, Odeta Jasmontienė, Darius Ereminas, Pranas Trakinis, Nerijus Baužys.

Partija Tvarka ir teisingumas: V. Macevičius, Saulius Šiurys, Sigutė Bernotienė, Česlovas Čyžas, Jonas Žičkus, Vytautas Visminas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Eimantas Salatka, R. Gramas, Andriejus Virkutis, Paulius Pocevičius, Milda Šukienė.

Visuomeninis komitetas „Mažeikių pavasaris“: Virginijus Sungaila, Ona Kelpšienė.

P.S. V. Macevičius ir L. Rimkienė į „Būdo žemaičių“ pateiktus klausimus neatsakė.

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

 
 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode