Parama dėkojame




Sprogimas

Teisininko konsultacija

Ilgą laiką dirbome individualios veiklos pagrindu. Dabar norime steigti įmonę, bet nežinome, kokią formą pasirinkti. Galvojame apie UAB, bet daug kas rekomenduoja MB. Gal galėtumėte patarti, kokie praktiniai jų skirtumai?

Mažoji bendrija yra sparčiai populiarėjanti įmonės teisinė forma. Tai, kaip ir UAB, ribotos civilinės atsakomybės juridinis asmuo, kas reiškia, jog standartiškai nemokumo atveju skolos bus dengiamos iš įmonės turto, tačiau mažąją bendriją įsteigti žymiai pigiau, nes nereikalaujama sudaryti 2500 Eur dydžio įstatinio kapitalo, o nario įnašas gali būti nebūtinai pinigai.

Kitas praktinis MB pranašumas prieš UAB – direktoriaus pozicija. Uždarosios akcinės bendrovės direktorius dirba pagal darbo sutartį, todėl visus privalomus mokesčius valstybei reikia mokėti nuo pirmos dienos. Tuo tarpu mažosios bendrijos direktorius dirba civilinės sutarties pagrindu ir nėra laikomas įmonės darbuotoju, todėl mokestiniai klausimai sprendžiami kiek kitaip, ypač tais atvejais, kai mažosios bendrijos narys (savininkas) kartu yra ir direktorius.

Tačiau uždaroji akcinė bendrovė dažnai turi kitokią reputaciją įvairiose institucijose. Mūsų klientai ne kartą yra pastebėję, kad, pavyzdžiui, kai kurie bankai uždarąsias akcines bendroves vertina patikimiau negu mažąsias bendrijas. Tai, ko gero, siejama su potencialiai didesniu įmonės turtu (įstatiniu kapitalu), bet šioje vietoje verta paminėti, kad dėl mažosios bendrijos valdymo patogumo ir paprastumo kai kurie klientai svarsto galimybę arba jau keičia įmonių teisinę formą iš UAB į MB, todėl esminis klausimas, kurį rekomenduojame išspręsti prieš steigiant įmonę – kiek lėšų esate numatę skirti įmonės steigimui, įskaitant ir pradinį kapitalą. Tikėtina, kad, atsakius į šį klausimą, atsakymą, kokią teisinę formą pasirinkti, rasite savaime.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38 543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode