Parama dėkojame




Sprogimas

Atliekas būtina tvarkyti civilizuotai

Opi problema – atliekos. Jų gausa skatina susirūpinti ne tik dėl estetinio miesto vaizdo, bet ir dėl švaresnės aplinkos.

Mažeikių rajone komunalinių atliekų, iškeliaujančių į Jėrubaičių mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginius kiekvienais metais mažėja. Jėrubaičiuose atliekos dar kartą rūšiuojamos, atskiriamos antrinės žaliavos ir biologiškai skaidžios medžiagos. Iš pastarųjų gaminamos biodujos, o iš jų elektros energija. Žalienos vežamos į Dargių sąvartyną Mažeikių rajone, o stambiagabaritės atliekos iš gyventojų priimamos stambiagabaričių atliekų aikštelėje Mažeikiuose.
Specialistai teigia: jeigu žmonės atsakingiau rūšiuotų atliekas, ne tik atpigtų jų tvarkymas, bet jis būtų saugesnis aplinkai.

Atliekas privalu rūšiuoti


Komunalinių atliekų išvežta: 2016 m. – 13 200 t, 2017 m. – 12 900 t, 2018 m. – 12 600 t, panašus kiekis planuojamas ir šiemet.

Savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Virginijus Raudonius pastebėjo: dauguma mūsų rajono gyventojų rūšiuoja arba stengiasi rūšiuoti atliekas, tačiau nemažai ir tokių, kuriems atliekų rūšiavimas nerūpi – pasirenkamas trumpiausias ir „patogiausias“ kelias sumesti visas atliekas į vieną konteinerį.

Komunalinių atliekų turėtojai susidariusias atliekas privalo rūšiuoti: nuo kitų atliekų atskirti popierių ir kartoną, stiklo ir plastiko pakuotes, statybos ir griovimo atliekas, didžiąsias atliekas, pavojingas buityje susidariusias atliekas (dienos šviesos lempas, dažų indelius, tepalo, oro bei kuro filtrus, atidirbusį tepalą, tepalinius amortizatorius ir kt.), elektros, elektronikos ir kitas atliekas. Išrūšiuotas pakuotes bei antrines žaliavas mesti į antrinių žaliavų konteinerius, atsižvelgiant į užrašus ant konteinerių, o kitas atliekas pristatyti į stambiagabaričių atliekų priėmimo aikštelę (Algirdo g. 40C, Mažeikiuose).

Draudžiama mesti į atliekų konteinerius

V. Raudonius priminė, kad bioskaidžias atliekas – sodo (medžių, krūmų šakas, vaisius, žolę), daržo atliekas – užterštą arba netinkamą perdirbti popierių ir kartoną, skystas ir kietas maisto produktų atliekas ir pan. draudžiama mesti į komunalinių atliekų konteinerius.
Tie komunalinių atliekų turėtojai (gyventojai, sodininkų bendrijų nariai, įmonės ir įstaigos), kurių veikloje susidaro minėtos atliekos, turi naudotis savo žaliųjų atliekų kompostavimo dėžėmis ar konteineriais. Gyventojai, neturintys žaliųjų atliekų kompostavimo įrenginių, privalo šias atliekas atskirai kaupti ir pristatyti į žalienų kompostavimo aikštelę Dargių sąvartyne (Mažeikių r. sav).

Padidėja išlaidos


Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistas informavo, kad pakuočių atliekų surinkimo ir jų tolesnio tvarkymo išlaidos nėra įtraukiamos į atliekų turėtojų mokamą vietinės rinkliavos įmoką už komunalinių atliekų tvarkymą.
„Jeigu statybos ir griovimo atliekos, žalienos, pavojingos buityje susidariusios atliekos, seni baldai, buitinė technika, lengvųjų automobilių padangos išmetamos į komunalinių atliekų konteinerius arba paliekamos šalia jų, padidėja išlaidos, nes tas atliekas reikia papildomai surinkti, išrūšiuoti ir sutvarkyti, o tam naudojami visų likusių rajono gyventojų sumokėti vietinės rinkliavos pinigai“, – pabrėžė V. Raudonius.
Nebeveikianti buitinė technika (elektros ir elektronikos atliekos) gyventojų prašymu gali būti paimama iš namų nemokamai. Dėl nemokamo išvežimo kreiptis į asociaciją EGIO, tel. 8 600 90 030, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; UAB „Kaunakiemis“, tel. 8 641 99 000; asociaciją EPA, tel. 8 695 55 111.

Teikiamos ir nemokamos paslaugos

Tvarkingi mažeikiškiai pastebi ir piktinasi netvarka kolektyvinių konteinerių aikštelėse, kurias turi prižiūrėti atliekų vežėjas. Didžiausia netvarka atsiranda tada, kai prie konteinerių gyventojai sudeda statybos ir griovimo atliekas, senus baldus, buitinę techniką, lengvųjų automobilių padangas.

Griežtai draudžiama mesti į komunalinių atliekų konteinerius arba palikti šalia jų statybos ir griovimo atliekas, pavojingas buityje susidariusias atliekas, senus baldus, buitinę techniką, lengvųjų automobilių padangas.
Stambiagabarites atliekas išveža viešojo pirkimo konkursą laimėjusi įmonė UAB „Ecoservice projektai“. Gyventojų patogumui tokios atliekos pagal iš anksto paskelbtą grafiką nemokamai išvežamos pavasarį ir rudenį iš kolektyvinių konteinerių aikštelių ir individualių konteinerių. Kitu metu stambiagabarites atliekas gyventojai turi pristatyti į Algirdo g. 40C esančią stambiagabaričių atliekų priėmimo aikštelę. Atliekos iš jas pristačiusių gyventojų priimamos nemokamai. Čia galima atiduoti ir tekstilės atliekas, už tai taip pat mokėti nereikės. Kitais metais Mažeikiuose numatyta pastatyti 24 specialius konteinerius tekstilės atliekoms rinkti.

Be to, Mažeikių rajono gyventojai, pageidaujantys nemokamai gauti buitinių atliekų konteinerius, gali kreiptis į UAB „Ecoservice projektai“ padalinį Mažeikiuose, mob. 8 612 65 353. Nuo šių metų birželio mėnesio pagal gyventojų prašymus bendrovė išdavė 110 buitinių atliekų konteinerių.

Požeminių konteinerių daugės
Šiuo metu mieste yra 19 aikštelių, kuriose įrengti 34 pusiau požeminiai konteineriai. Kitais metais numatoma įrengti dar 22 aikšteles, kuriose bus pastatyta 110 pusiau požeminių konteinerių.

„Tokio konteinerio talpa 4–5 kartus viršija šiuo metu įprastų konteinerių talpą. Vienas pusiau požeminis konteineris yra penkių kubinių metrų talpos, tuo tarpu metaliniai ar plastikiniai konteineriai – tik 1,1 kubinio metro talpos. Vietoj penkių ar septynių konteinerių užtenka vieno ar dviejų pusiau požeminių, o tai mažina didelį konteinerių kiekį ir užima žymiai mažiau vietos, kurios mieste ir taip trūksta. Konteineriai įkasti į žemę apie 1,5 metro, todėl konteineriuose esančios atliekos mažiau pūva ir neskleidžia nemalonaus kvapo“, – jų privalumą vardino V. Raudonius.

Pareigūnai kontroliuoja situaciją


Kaip gyventojai tvarko atliekas, kaip laikosi Tvarkymo ir švaros ir Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių, prižiūri Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Aplinkos apsaugos inspektoriai kontroliuoja, ar šios tvarkos laikosi įmonės ir įstaigos.

Ir vieni, ir kiti pastebi, kad konteinerinės aikštelės negražiai atrodo dažniausiai ne dėl perpildytų konteinerių, o dėl neleistinų ir neišrūšiuotų atliekų, sukrautų į konteinerius ir šalia jų. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, siekdami nustatyti pažeidėjus, Mažeikių mieste naudoja mobilias kameras, kurias pagal galimybes kabina ant stulpų ar medžių. Užfiksuotas ne vienas pažeidimas: prie konteinerių atvežami ar atnešami ir paliekami baldai, stambi buitinė technika, statybinės medžiagos, padangos, metamos žalienos.

Drausminančios priemonės – baudos ir viešinimas
Savivaldybės administracija planuoja viešinti tokių pažeidimų nuotraukas Savivaldybės interneto svetainėje, feisbuko paskyroje. Be to, jiems gali būti taikomos ir kitos drausminančios priemonės.

Už tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą LR administracinių nusižengimų kodekso 367 str. numatyta nuobauda – įspėjimas arba bauda nuo dvidešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų. Už pakartotinį pažeidimą numatyta bauda nuo vieno šimto keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų. Analogiškos baudos ir už Savivaldybės tarybos patvirtintų Atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus.
„Visus Mažeikių rajono gyventojus kviečiame atsakingai tvarkyti susidariusias atliekas – kiekvienas galime prisidėti prie mūsų aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo. Visuomenė kviečiama nebūti abejinga – pastebėję daromus pažeidimus nufotografuokite pažeidėjus ir atsiųskite nuotraukas. Pranešti galima Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui, Stoties g. 18, 205B kab. (2 a.), tel.: (8 443) 90 684, (8 443)  95 326“, – tokiu būdu prisidėti prie miesto tvarkymo ragino V. Raudonius.

19-133

Budas.lt nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode