Parama dėkojame




Tradiciniu tapęs koncertas vyks ir šiemet

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Ireną Jokšienę ir jos dukrelę Frėją daugelis pažįsta iš įvairių Mažeikių rajono švenčių, renginių, kur sediškės dainuoja ir duetu, ir atskirai. Kaip duetas Irena&Frėja išgarsėjo po dalyvavimo televizijos projekte „Du balsai – viena širdis“. Anot I. Jokšienės, koncertuoti tenka visur, o savam krašte mažiausiai, todėl jau trečius metus šis mažeikiškių pamėgtas duetas Sedoje rengia koncertą „Tarp Kalėdų ir Naujų“. Apie jį kalbamės su viena iš organizatorių Irena Jokšiene.

 

– Kaip ir kada susikūrė duetas Irena&Frėja?

– Mes su Frėja pradėjome kartu dainuoti, kai išdrįsome dalyvauti LRT projekte „Du balsai – viena širdis“ dalyvių atrankoje. Tiesą pasakius, tikrai nesitikėjau, kad praeisim, bet giliai širdy norėjau, kad pavyktų. Tikėjausi, kad dukra išmoks dalyvauti, laimėti, pralaimėti... O ir pačiai buvo įdomu, kas ir kaip ten daroma, kaip viskas vyksta. Tai buvo dar vienas žingsnis link žmonių, kurie pamėgo mudvi, labai palaikė ir iki šiol palaiko. Ačiū jiems už tai.

– Kiek metų jau rengiate koncertą „Tarp Kalėdų ir Naujų“?

– Koncertą rengiu jau trečią kartą. Pirmasis kartas buvo pilnas emocijų, nes tai buvo pats pirmasis koncertas, kada jau pristačiau visą savo dainų programą. Buvau iki ašarų sujaudinta ir nustebinta publikos gausos ir palaikymo... Tada supratau, kad tai vyksta pirmą, bet tikrai ne paskutinį kartą. Kasmet stengiuosi šį šventinį koncertą tobulinti, rengti jį vis kitokį.

– Koks tokio koncerto tikslas?

– Koncerto tikslą, prasmę padiktuoja patys žmonės. Paklausus, ar darom kitais metais, visa salė sakė TAIP! Mano tikslas yra atitraukti žmones nuo šventinių rūpesčių, leisti jiems pailsėti, pasikrauti energijos Naujųjų metų sutikimui, galų gale išjudinti, Savam krašte pranašu nebūsi, tad ir koncertuoti tenka visur, o savam krašte mažiausiai... Mes kviečiame svečius, atlikėjus iš kitur ir tai normalu, tad kartą per metus norisi suburti savus, kuriems mes su Frėja patinkame, kuriems patinka mūsų kartu ar atskirai atliekami kūriniai.

– Kuo šiemet šis koncertas bus ypatingas?

– Kažkas yra pasakęs, kad trečias kartas nemeluoja... Pirmieji koncertai parodė, ko nereikia ar ką reikia padaryti, kad išvengtum nesklandumų, kurių pasitaiko dirbant bet kokį darbą. Esu labai reikli sau, todėl siekiu, kad viskas vyktų sklandžiai. Šiemet koncertas ypatingas tuo, kad jau galima jį vadinti tradiciniu, todėl jis bus ilgesnis, su daugiau svečių.

– Kodėl pasirinkote būtent šį laiką koncertui, po Kalėdų?

– Data pirmam koncertui pasirinkta atsitiktinai, derinant su Sedos kultūros centro direktoriumi, bet po koncerto žmonės labai džiaugėsi, sakė, pats geriausias laikas koncertui. Atsižvelgdama į atsiliepimus, nusprendžiau be rimtos priežasties jos ir nekeisti. Esu be galo dėkinga Sedos kultūros centro darbuotojams už pagalbą organizuojant šventinį koncertą. Be jų paramos nieko nepadaryčiau.

– Be kitų atlikėjų, koncertuosite ir Jūs. Dainuojate savo kūrybos dainas. Galbūt šį kartą pristatysite naujų, dar negirdėtų savo kūrinių?

– Šiemet mano dainų repertuarą papildė dar keletas dainų, tad tikrai kai kurie girdės jas pirmą kartą. Žinoma, atliksiu ir savo mylimiausias dainas. Dainuosiu daugiau nei pernai, nes gavau barti, kad per mažai dainavau, o aš bijojau nusibosti ir didesnę dalį koncerto palikau svečiams. Frėja taip pat, mokydamasi Antano Dargio studijoje „Sekmadienis“, patobulėjo, tad nudžiugins keletu naujų dainų.

– Iš kur semiatės idėjų kūrybai?

– Ir sau užduodu šį klausimą... Nežinau, kažkas iš vidaus, kažkas iš širdies, to paaiškinti negaliu. Yra dainų iš mano gyvenimo patirties, bet yra ir sugalvotų, fantazijos vaisių. Nesijaučiu išskirtinė ar ypatinga. Tikrai tikiu, kad daugelis mes esame kūrybingi, tik bijome, nepasitikime savimi, galvojame, kad nesupras, nepriims. Taip visada galvojau ir aš, bet likimas atsiunčia žmones, kurie padeda eiti pirmyn. Žinoma, einant tuo keliu žmonės atsirenka, bet tai natūralu. Sukurta daina kūrėjui kaip vaikas – vieniems patinka, kitiems – ne, bet jis tavo ir niekas to nepakeis.

– Kokie atlikėjai šiemet dar džiugins žiūrovus? Kodėl pasirinkote būtent juos?

– Šiais metais savo dainas dovanos charizmatiškoji, balsingoji ir seniai mūsų krašte buvusi atlikėja Roma Mačiulytė; publikos numylėtinis Aidas Manikas; atlikėja Elvyra, sparčiai populiarėjanti ir pritraukianti vis daugiau gerbėjų savo nuostabiu balsu ir nuoširdžiu bendravimu su publika. Taip pat pirmą kartą dalyvaus šokių kolektyvas simboliniu pavadinimu ADES, kuris reiškia Seda, kur šis moteriškas kolektyvas ir susikūrė. Su Aidu mes jau draugaujame senokai, teko ir jo su Elvyra koncerte padainuoti kaip svečiui. Mačiau, kaip šiltai žmonės juos priima, dainos gražios, todėl, kai pradėjau planuoti koncertą, nė sekundės nesuabejojau, ką kviesti. Slapta svajojau ir apie Romos pasirodymą, žaviuosi šia stipria asmenybe. Aidas puikus vadybininkas, viską sutvarkė taip, kaip net nesitikėjau.

– Jūsų žodis skaitytojams...

– Pasinaudodama proga norėčiau pakviesti visus, kuriems norėsis pabėgti trumpam nuo kasdienybės, pasilinksminti, kartu palinguoti, atvykti į Sedos kultūros centrą gruodžio 27 d. 19 val. Tuo pačiu noriu visiems be išimties palinkėti ramybės namuose, širdyse, stiprios sveikatos, gerų emocijų, tikrų draugų, nebijoti siekti svajonių išsipildymo ir išmokti džiaugtis mažais dalykais, nes iš jų susideda didelė laimė. Kuo mažiau pavydo, pykčio... Gražių artėjančių švenčių, būkite laimingi ir iki pasimatymo!

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode