Parama dėkojame




Mažeikių TAU nariai prisijungė prie pasaulinio siuvinėjimo projekto „25 Million Stutches“

Vienas dygsnis – tai vienas žmogus

Šio projekto tikslas – skatinti žmones kalbėti apie pasaulinę pabėgėlių krizę, kai dėl karo, skurdo ar kitų socialinių-ekonominių priežasčių žmonės yra priversti palikti savo namus bei viską, kas jiems artima.

 

 

Kaune gyvenanti taikomosios ir tradicinės tekstilės meistrė Rasma Noreikytė pasiūlė Mažeikių TAU nariams pravesti siuvinėjimo seminarą-renginį, akimirkai sustoti, prisiminti savo arba tėvų tremties istorijas, kai jiems taip pat ne savo valia reikėjo palikti savo namus. Tas istorijas prisiminus, emocijas išdygsniuoti pilkose audinio skiautėse. Vienas dygsnis – tai vienas žmogus, netekęs savo namų. Vienas dygsniuojantis žmogus – tai viena įamžinta istorija.

Projekte ir mažeikiškės

Seminaro metu R. Noreikytė Mažeikių TAU narius supažindino su šio projekto sumanytoja korėjiečių kilmės Amerikos menininke, aktyviste Jennifer Kim Sohn. Pristatė kitas pasaulio šalis, kurios dalyvauja projekte – tai didžioji dalis JAV valstijų, Australijos, Naujosios Zelandijos gyventojų, taip pat kelios Europos šalys: Italija, Prancūzija ir Lietuva. Skaidrėse parodė jau atliktus, kai kurių šalių siuvinėjimo darbus. R. Noreikytė, norintiems prisijungti prie projekto „25 Million Stutches“, išdalino specialių matmenų audinius bei spalvotus siūlus, kuriuos pasiūlė sudygsniuoti iki sausio pradžios. Į šį projektą noriai įsijungė 21 Mažeikių TAU narė, kadangi dar prisimena giminaičių emigraciją tarpukariu ir skaudžiai išgyvena daugelį šeimų palietusią dabartinę emigraciją, todėl ši tema yra labai artima. Seminaro dalyviai jau seminaro pabaigoje pasiskirstė, kas su kuo siuvinės ir kibo į darbą. Vieną audinį dygsniavo vienas žmogus arba draugų būrelis. Lektorė patikino, kad visiškai nesvarbu, kokie bus dygsniai. Tai gali būti siuvinėtos linijos ar konkretus sugalvotas piešinys. Savo pasiimtus audinius mažeikiškės baigė siuvinėti gruodžio viduryje ir Mažeikių TAU patalpose surengė savo rankdarbių parodą. Tada surinko visus audinius ir pristatė į parodą Kaune. Visi sudygsniuoti audiniai kitais metais iškeliaus į JAV Sakramento miestą, kur bus surengta bendra paroda.

Stipri žinutė

Sausio 15-ąją Mažeikių TAU nariai organizavo ekskursiją į Kauną, kurios metu aplankė Kauno pilį, pasigrožėjo Kauno senamiesčio gatvelėmis bei lankėsi Kauno kultūros centre (KKC) Rasmos Noreikytės organizuotoje parodoje „25 milijonai dygsnių Kaunui ir pasauliui“. Šioje parodoje ir yra eksponuojami mažeikiškių siuvinėjimo darbai. Šis projektas yra tarsi švelnus būdas atskleisti problemą, kuri yra tikrai skaudi. Juk būna, kad dažnas net nenori girdėti apie pabėgėlių temą, būna, kad reaguojama priešiškai. O čia ateini daryti paprastą dalyką – dygsniuoti. Tačiau tai yra stipri žinutė, rezultatas – problemos mastas išryškės bendrame projekte.

Kurs tapiserijos mozaiką Lietuvai

Apžiūrėję parodoje eksponuojamus spalvotus siuvinėjimo darbus, Mažeikių TAU nariai gavo kitą pasiūlymą – dalyvauti ir KKC tekstilės studijos „Gijų sodai“ vykdomame projekte „Tapiserijos mozaika: Lietuva – mano veidas“ kūrybinėse dirbtuvėse.

Projekto tikslas – sukurti vieną kūrinį – tapiserijos mozaiką Lietuvai, kartu skatinant visų visuomenės grupių kūrybinį aktyvumą, ugdant pilietiškumą.

Pasiūlymą Mažeikių TAU nariai mielai priėmė. Užsiėmimą vedė Aistė Ptašinskaitė, ji supažindino su tapiserijos technika. Tapiserija – tai rankų darbo austinis sieninis kilimas, atliekamas klasikine gobelenine audimo technika. Šie didelio dydžio kilimai, nuo seniausių laikų audžiami manufaktūrose tik rankomis, buvo prabangos prekė ir puošdavo tik turtingųjų dvarus ir rūmus.

Kai kurioms Mažeikių TAU narėms buvo gera prisiminti prieš daugelį metų mokykloje austas juosteles, kitoms tai buvo pirmas išbandymas. Projekto kūrybinėse dirbtuvėse dalyviai susipažino, kokia tai technika, ir išbandė sukurti mažą tapiserijos dalelę, sudėti į ją savo mintis ir jausmus Lietuvai, išreikšdami juos per siūlų spalvą. Daugeliui iš mūsų Lietuva asocijuojasi su žalia spalva, todėl mūsų darbuose buvo mažai kitų spalvų. Džiaugiamės išaudę 18 (daugiau nebuvo audimo įrenginių) mažų tapiserijos dalelių, kurios vėliau bus susiūtos į bendrą kilimą.  Savo ekskursiją Mažeikių TAU nariai užbaigė Kauno muzikiniame teatre, kuriame žiūrėjo Imrės Kalmano operetę „Misteris X“.

Regina RIMKIENĖ ir Irena MAČIULIENĖ

Nuotraukos iš asmeninio archyvo

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode