Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikiai pasiruošę ekstremaliai situacijai

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Sekmadienio popietę Mažeikių rajono savivaldybėje sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame aptarta situacija rajone ir priimti konkretūs paaiškinimai, kaip elgtis gyventojams ir įmonėms visuotinio karantino metu. Jis prasidės kovo 16 d. 00.00 val. ir tęsis iki kovo 30 d. 24.00 val.

Posėdžio metu aptarti nurodymai gyventojams karantino metu. Naujausią informaciją pateikė Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, minėtos komisijos vadovė, Savivaldybės administracijos direktorė Laima Nagienė, VšĮ Mažeikių ligoninė direktorius Sigitas Kaktys, AB „ORLEN Lietuva“ atstovai: generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Čiuta bei Kokybės, aplinkosaugos ir saugos darbe direktorius Saulius Pocevičius.

Dezinfekuojamos laiptinės

Komisijos posėdyje taip pat dalyvavo ir daugiabučių namų administratoriai, su kuriais aptarta situacija dėl laiptinių dezinfekavimo. Kai kurios laiptinės sėkmingai dezinfekuojamos jau nuo praeitos savaitės, o šiandien nuspręsta, kad dezinfekuojamos privalomai turi būti visos laiptinės.

Paruoštos patalpos

Anot L. Nagienės, patalpomis pasirūpinta: „Turėjome skambučių iš žmonių, kurie neturi atskiros patalpos. Tokiems asmenims patalpos suteiktos. Asmeniškai aš suteiksiu informaciją, ką tokiu atveju daryti.“

Jeigu asmuo neturi kur savęs izoliuoti, anot administracijos direktorės, tam paruoštos patalpos Ventos g. 16. „Namiškiai vis tiek turės pasirūpinti maistu, higienos priemonėmis, atnešti ir padėti prie durų. Jeigu skaičius labai išaugtų ir neužtektų patalpų, kiek ten turime kambarių, spręsime klausimą, kalbėsime su viešbučiais ir pirksime paslaugą iš jų“, – teigė L. Nagienė.

„ORLEN Lietuva“ remontas

Komisijos posėdyje spręstas klausimas dėl AB „ORLEN Lietuva“ remonto. Pasak įmonės atstovų, situacija normali, dirbama maksimaliu apkrovimu, veikia ekstremalių situacijų valdymo centras. „Manau, kad įmonė pasiruošusi esamai situacijai. Dėl įmonės remonto. Dėl įvesto karantino koreguojami planai. Remontas bus, darysime tik būtiniausius darbus, kad užtikrintume įmonės veiklos tęstinumą, darbus darysime tik su Lietuvos rangovais. Pradėsime kovo pabaigoje ir baigsime balandžio viduryje. Remontuosime tik dalį fabriko. Užsieniečių nebus, panikai nėra priežasties“, – spaudos konferencijoje kalbėjo įmonės atstovai.

Grįžusių asmenų skaičius neaiškus

L. Nagienė teigė, jog tikslių duomenų, apie parvykusius asmenis į Mažeikius nėra, tačiau žinoma, jog grįžo 11 vienos įmonės darbuotojų, jie yra saviizoliacijoje, išskyrus vieną asmenį, kuris iki šiol nerandamas. Tačiau yra ir daugiau nerimą keliančių asmenų: „Mes žinome, kad apie 10 asmenų yra grįžusių atskirai, kurių darbdavys yra kitoje šalyje. Jų šeimos nariai sunerimę. Kai kuriems pasiūlyta išsikraustyti iš buto, o jį užleisti tam žmogui, kuris grįžta, kad galėtų 14 dienų praleisti karantine. Rytoj tikimės gauti tikslesnius duomenis, kiek yra grįžusių į Mažeikius. Mes norime tą informaciją žinoti, nes tokiu atveju su žmogumi susisiektume telefonu, įsitikintume, ar tas žmogus tikrai žino, kas yra karantinas, ir ką jam privalu daryti – visiškai niekur neiti iš namų. Visi susirgimų nustatyti tiems, kurie jau gyveno ir grįžo iš užsienio šalies“, – teigė L. Nagienė.

Ligoninės pasirengimas

Anot Mažeikių ligoninės vadovo Sigito Kakčio, ligoninė šiuo metu pasirengusi ekstremaliai situacijai: „Mums šiek tiek palengvėjo, nes įvedus karantino rėžimą žinome, kaip elgtis. Lankytojų skaičius griežtai ribojamas, nebent lanko vaikus iki 16 metų arba grėsmingos gyvybei būsenos ligonius. Tų, kurie atvyks į ligoninę, laukia postas, matuojama temperatūra, kad neįneštų nepageidaujamo užkrato. Stabdomos planinės operacijos ir konsultacijos. Gydomi tik gulintieji ligoninėje, teikiamos būtinosios pagalbos, reabilitacijos paslaugos (būtinoji, neįgalumas). Paruošėme atskirą telefono liniją, pakabinome informaciją prie durų. Naudokitės šiais informacijos kanalais. Pati administracija dirbs nuotoliniu būdu. Stengsimės, kad dokumentus tvarkyti elektroninio parašo pagalba, be kontakto su atskirais žmonėmis. Įstaiga pereina į naują rėžimą, tikimės, kad šis procesas sėkmingai pavyks.“

Kaip teigė vadovas, ligoninės įėjimo vietos bus užrakintos. Priėmime bus įrengtos ryšio priemonės, nuotoliniu būdu, kad būtų ryšys su personalu. Jei bus panašu į šį infekcinį atvejį, personalas spės per tam tikrą laiką pasiruošti.

Keičiasi prekybos ir paslaugų įmonių laikas

„Visos parduotuvės, įstaigos, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines nedirbs“, – teigė L. Nagienė. Karantino metu vyks prekyba tik maisto produktais, o verslo atstovai bus tikrinami, ar laikosi Vyriausybės nutarimo.

Turguje maisto produktais prekyba tebevyks, tačiau Juozapinių jomarkas atšauktas.

Didžiausia rizikos grupė yra vyresnio amžiaus žmonės, todėl jei jie neturi, kas juos aprūpintų būtiniausiomis prekėmis, Savivaldybė įsipareigoja paskelbti dar vieną kontaktinį numerį, kad būtų galima kritiniu atveju jais pasirūpinti.

Savivaldybės atstovai rekomenduoja už komunalines paslaugas atsiskaityti internetu, o ne grynaisiais pinigais. Jeigu nėra galimybės susimokėti nuotoliniu būdu, rekomenduojama vengti didelio žmonių sambūrio: „Jeigu yra galimybė, atsiskaitykime už komunalines paslaugas internetu. Jei tokios galimybės nėra, tada reikėtų vengti kontakto su žmonėmis, pasistengti ateiti vėlesniu laikotarpiu. Jei ir po savaitės atsiskaitysite, manau, nebus blogai“, – L. Nagienė.

Mažeikių autobusų parko direktorius Savivaldybės atstovams užtikrino, kad visi autobusai dezinfekuojami, o išvengiant didesnės rizikos, naftos bendruomenės darbuotojams bus skiriamas papildomas skaičius autobusų: „Mieste reisų skaičiaus nemažinsime, bet maršrutų po rajoną skaičius gali sumažėti. Kadangi ugdymo įstaigos uždarytos, važiuojančių srautas mažesnis. Jeigu yra galimybė, venkite važiuoti ten, kur žmonių srautas didesnis.“

Savivaldybės darbas taip pat keičiasi. Visi galintieji, ypač auginantys mažus vaikus, dirbs nuotoliniu būdu. Anot L. Nagienės, klientų aptarnavimas nerekomenduojamas, o visą informaciją bus galima suteikti internetu.

Kovo pabaigoje numatytas Savivaldybės tarybos posėdis planuojamas trumpinti, jame sprendžiant tik su karantinu susijusius klausimus. Pasak V. Macevičiaus, spręsti procedūrinius klausimus karantino metu nebūtų protinga.

Į Civilinės metrikacijos skyrių tuokiantis bus įleidžiami tik jaunieji ir liudininkai. „Visi kiti galės palaukti lauke, jie į patalpas įleidžiami nebus, kad nebūtų susibūrimo, nes jei kažkas yra viruso nešiotojas, patalpoje yra didžiausia galimybė užsikrėsti“, – kalbėjo L. Nagienė.

Pradėti nuo savęs

Anot Savivaldybės atstovų, pirmiausia reikia pradėti rūpintis savimi ir aplinkiniais. L. Nagienė prašo laikytis saugos priemonių.

„Jeigu kyla klausimų, skambinkite, rašykite, mes atsakysime. „Fake news“ sudaro sąlygas panikai, žmonės įtampioje yra. Todėl kiekvienas turime vengti žodžių, kurie dar labiau kelia tą įtampą“, – V. Macevičius.

Anot S. Kakčio, reikia mažinti socialinius kontaktus: „Yra daug pasimetusių žmonių. Nesulaukę karantino pabaigos, ateina pas medikus ir klausia, ką jiems daryti toliau. Reikia mažinti socialinius kontaktus iki to, kad apsirūpiname būtiniausiomis reikmėmis. Kartojame tai labai daug kartų, bet žmonės elgiasi labai skirtingai ir neatsakingai.“

„Stengiamės kiekvieną minutę atnaujinti informaciją. Žiūrėkite mūsų „oficialų puslapį, Facebook paskyrą, ten pati naujausia informacija. Stengiamės išvis išvengti užkrato. Svarbu laikytis tų taisyklių, kurias komentavome. Jokios panikos šiais dienai nėra, situacija kontroliuojama“, – administracijos direktorė.

Rajono gyventojai, iškilus klausimams, kviečiami skambinti:

Savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisijos pirmininkas, Savivaldybės administracijos direktorius – +370 687 79 461;

Savivaldybės gydytojas – +370 614 56 417;

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas – +370 656 43 141;

Informacija klausimams dėl koronaviruso (visą parą) – 1808.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode