Parama dėkojame




Mėnesio pabaigoje – eismas naujuoju viaduku

Gražina Veršinskienė

Projekto „Viaduko virš geležinkelio Mažeikių m. Algirdo g. įrengimas“ įgyvendinimas eina į pabaigą. Virš geležinkelio, dalinančio miestą į dvi dalis, viadukas turėjo būti pastatytas iki rugsėjo mėn. Apie baigiamuosius darbus, trukdžius Budas.lt kalbasi su Mažeikių r. savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus mentoriumi Alfonsu Asausku.

Pratęstas viaduko statybos terminas

Mažeikiams svarbų projektą vykdo Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos kartu su partneriais – Mažeikių rajono savivaldybės administracija ir AB „Lietuvos geležinkeliai“. Pasak A. Asausko, tai didžiausias iki šiol vykdytas projektas Mažeikių mieste, apimantis didelę miesto dalį ir turi žymią įtaką kasdieniniam gyventojų gyvenimui, jo kokybei, todėl išvengti atsirandančių netikėtumų, kliūčių nėra įmanoma. Kalbėdamas, kad pavyko įveikti nesklandumus geranoriško ir glaudaus rangovų, projektuotojų, savivaldybės administracijos, gyventojų, įvairių įmonių vadovų bendradarbiavimo dėka, apgailestauja: „Dėl COVID-19 paskelbto karantino iš Latvijos Respublikos laiku negalėjo atvykti didžioji dalis planuotų AS „LNK Industries“ darbuotojų, sulėtėjo statybinių konstrukcijų bei paslaugų tiekimas, todėl viaduko statybos terminas pratęstas dviem mėnesiam, iki spalio 28 d.“

Laukia nemažai darbų

Vakarų gatvėje bus pakeista važiuojamoji danga, įrengti pėsčiųjų-dviračių takai. Gatvėse bus atnaujintas ar naujai įrengtas apšvietimas, įrengiamos pėsčiųjų perėjos. „Lengviau išvardinti kas nepadaryta – neužbaigti apdailos darbai (šaligatvių, vejų sutvarkymas, statybinių atliekų, šiukšlių surinkimas), šviesoforų ir kelio ženklų įrengimas, trūkumų šalinimas. Per rugsėjo ir spalio mėnesius planuojama užbaigti žiedinės sankryžos ir viaduko (transporto ir pėsčiųjų) dangų konstrukcijų įrengimo darbus, užbaigti viso statybos objekto statinių apdailos darbus, atlikti numatytus bandymus bei pašalinti atsiradusius trūkumus“, – apie numatomus darbus sako mentorius. Kartu priduria, kad pėsčiųjų viadukas su liftais, kuris bus pritaikytas naudotis žmonėms su negalia, pradės veikti spalio mėnesio pabaigoje.

Sulaukta ir nepasitenkinimo

Ne vienas eismo dalyvis pastebėjo, kad Algirdo gatvėje jau įrengtos triukšmą slopinančios sienutės. Pasidomėjus, ar viaduko kaimynystėje gyvenantys žmonės nereiškė nepasitenkinimo dėl atliekamų darbų, pašnekovas neslepia, kad buvo visko, tačiau aplinkui gyvenantys žmonės supratingi, po paaiškinimų šiek tiek aprimo. A. Asauskas mano, kad gyventojų nerimas visiškai išsisklaidys, kai objektas pradės visiškai funkcionuoti – gyvenimo kokybė triukšmo ir taršos atžvilgiu tūrėtų žymiai pagerėti. „Visi statybos etapai buvo nelengvi tiek projekto įgyvendintojams, tiek gyventojams, tačiau džiugino tai, kad statybos darbai vyko neįtikėtinai sparčiu tempu. Piktų klausimų buvo daug, na, o teigiamų atsiliepimų gal būt sulauksime ateityje“, – viliasi pašnekovas.

Numatytų lėšų neužteks

Projektas finansuojamas Mažeikių savivaldybės, Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Europos Sąjungos lėšomis. Darbams buvo skirta 16,321 mln. eurų. Mažeikių rajono savivaldybės dalis – 3,65 mln. eurų. „Projekto pradžioje planuotų lėšų, tikriausiai, neužteks, nes iki šiol atlikta nemažai papildomų darbų ir preliminari bendra suma turėtų siekti iki 3,83 mln. eurų“, – apie papildomą lėšų poreikį užsimena mentorius.

Kalbėdamas, ar lengva buvo suderinti eismo organizavimo schemą, pašnekovas pastebi, kad kiekvienas eismo ribojimas nėra džiugi procedūra, tačiau be jų neapsieinama, norint vėliau turėti geresnes eismo sąlygas. A. Asauskas primena, kad paskutinis skausmingas eismo ribojimas planuojamas nuo rugsėjo 11 d. iki rugsėjo 27 d., nes šiomis dienomis bus išmontuojama laikinoji pervaža Algirdo gatvėje, vykdomi baigiamieji viaduko statybos darbai ant jo ir po juo. Visas transportas bus nukreipiamas per Laisvės gatvėje esančią geležinkelio pervažą. Rugsėjo 28 d. planuojamas eismas jau naujuoju viaduku.

„Kantrybės, ištvermės ir supratimo iki statybos darbų pabaigos, o vėliau saugių ir laimingų kelionių atnaujintomis miesto gatvėmis“, – tiek vietiniams gyventojams, tiek svečiams linki mentorius A. Asauskas.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode