Sprogimas

Apie kūrybinio išsilaisvinimo galimybes

Rugsėjo 27 d. Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje vyko vienas iš XIII tarptautinio konkurso „Gyvos žemės mintys“ renginių – kūrybiškumo sesija ir parodos „Uždaros teritorijos: Φ langas“ pristatymas. Jame dalyvavo vienas iš plenero meno vadovų ir dalyvių Jonas Staselis bei sesijos fasilitatorė Gerda Šeirė, kurie pasidalino kūrybinio vystymo gairėmis, raiškos bei galimybių išūkiais, laukiančiais jaunųjų kūrėjų.

„Paprastai pleneruose susirenka individualistai, juose tobulėjama, augama. Neplaukiama į „amerikas“ ieškoti kažkokių idėjų. Siekiama išsigryninti, pabūti su savimi, išmokti niekada nepabijoti nežinios. Gebėdami išlikti kūrybiški, sugebėsime konkuruoti su išmaniosiomis technologijomis bei dirbtiniu intelektu. Dirbtinis intelektas (DI) jokiu būdu ne pabaiga, bet žmogaus smegenys dirba kitaip – kūrybiškiau ir sugeba tai, ko nesugeba DI. Smagu, kai, matydami rezultatą, galime atrasti tai, kas yra visiškai nelaukta ir netikėta. Fotografavimo patirtys gali praversti ne tik fotografuojant, bet ir kiekvieno žmogaus gyvenime. Šiuo metu labai paklausios yra renginių, reklamos fotografijos ir pan.“, – vienas kitą papildydami kalbėjo svečiai.

Gimnazijos 11 klasės mokinė Aistė Butnoriūtė po renginio pasidalino savo mintimis: „Mėgstu skaityti įvairias knygas, ypač savęs pažinimo ir savirealizacijos temomis. Amerikiečių rašytojas George`as R. R. Martin`as yra parašęs: „Skaitantis žmogus gyvena tūkstantį gyvenimų, kol numiršta – neskaitantis tik vieną vienintelį.“

Šioje fotografijos sesijoje J. Staselis ir G. Šeirė skatino nebijoti išlipti iš komforto zonos ir išmėginti tuos dalykus, kurie galbūt atrodo neįdomūs. „Kai tik iškyla problema, fotografuokite ir atrasite atsakymą, tai lengviausias būdas“, – kalbėjo jie.

Pasak A. Butnoriūtės, svečiai – tai asmenybės, sugebančios priversti mąstyti ne apie išorinius dalykus, o apie savo emocinę būseną, pasaulėjautą. Gimnazistės nuomone, tokios sesijos reikalingos, ypač tiems, kurie jaučiasi nesuprasti kitų ir norintys atrasti patys save. Išgirstus patarimus bei vertingas mintis kiekvienas galės panaudoti savo kūrybiškumo raiškai.

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode