Petreikis
Karalaitee

Naujųjų šventei – ištaiginga ir lengva vakarienė

 

Po persivalgymo periodo ieškome lengvų, bet kartu ištaigingų patiekalų, rašoma LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai. Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad nors ir žengsime į Kiaulės metus, norintys neapsunkinti savo skrandžių, turėtų rinktis patiekalus iš paukštienos.

Paukštiena dėl gausaus baltymų kiekio ir kitų organizmui naudingų medžiagų laikoma viena sveikiausių mėsų. Ji yra kur kas liesesnė ir turi mažiau kalorijų. Tai ypač aktualu šventiniu laikotarpiu, kai darosi sunku pakilti nuo stalų po gausių vaišių.

Vytenio kepta silkė su svognais

Vytenio silkės receptas tiesiog legendinis, ne jis vienas apie tą ypatingą žydišką silkę yra pasakojęs. Žydų palikimas mūsų virtuvėje yra labai ženklus. Ir už silkę turime būti jiems dėkingi. Štai, prašom, žydiška Vytenio mums nupasakota silkė.

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Patarė, ką šventiniam stalui gali pasigaminti veganai: saldžiam pyragui tiks ir burokėliai

Yra labai daug būdų, kaip pagaminti patiekalus, savo skoniu primenančius ar net labai panašius į įprastus ir dėl to neturi nukentėti gyvūnai, sako prieš pusantrų metų veganiškai maitintis pradėjusi tinklaraščio „Follow your spoon“ autorė Paulė Tamašauskaitė. „Nekišu savo nuomonės ir nekritikuoju žmonių dėl to, ką jie valgo – tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – sako ji.

Kokius lietuviškus supermaisto produktus grąžinti į dienos racioną 2019 metais?

Garbiniuotieji kopūstai, kininio ožerškio uogos, ispaninio šalavijo sėklos – supermaisto titulą užsitarnavę tolimų šalių produktai, kuriuos pamėgo ir lietuviai. Tačiau mitybos specialistai teigia, kad šiuo metu tendencijos po truputį keičiasi vietinių ūkininkų naudai – į madą grįžta sezoniniai, gimtoje šalyje užauginti ekologiški produktai. Kokius primirštus lietuviškus produktus turėtume grąžinti į dienos racioną?

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Aštrus jautienos troškinys

Paruošimo laikas:

Apie 45 min.

Porcijų skaičius:

6

Ingredientai:

Alyvuogių aliejus, 1 v.š.

Susmulkintas svogūnas, 0,5 vnt.

Perspaustos česnako skiltelės, 3 vnt.

Pomidorų pasta, 2 v.š.

Trinta pievagrybių sriuba

 

Paruošimo laikas:

Apie 30 min.

Porcijų skaičius:

10

Ingredientai:

Pievagrybiai, 500 gr.

Svogūnai, 2 vnt.

Sultinys (tinka tiek daržovių, tiek paukštienos ar mėsos), 600 ml

Bananų džemas

Paruošimo laikas:

Apie 30 min.

Porcijų skaičius:

2

Ingredientai:

Nulupti prinokę bananai, 500 gr.

Cukrus, 250 gr.

Šis tas apie sumuštinius: kokius valgysime ateityje?

 

Sumuštiniai šiandien yra neatsiejama daugelio mitybos raciono dalis. Jie populiarūs visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis: apklausos rodo, kad 41 proc. lietuvių pusryčiams dažniausiai renkasi šį patiekalą. Tačiau pastaruoju metu sumuštiniai išgyvena tikrą revoliuciją – dėl besikeičiančių mitybos įpročių, tiek jų sudėtis, tiek formatai smarkiai keičiasi. Kokius sumuštinius ir kodėl rinktis populiariausia ir kokia ateitis jų laukia?

Rudeninis arbatos gėrimas

 

Paruošimo laikas:

Apie 20 min.

Porcijų skaičius:

12

Ingredientai:

Arbatos pakeliai, 5 vnt.

Verdantis vanduo, 5 stikl.

Nesaldintos obuolių sultys, 5 stikl.

Spanguolių sultys, 2 stikl.

Cukrus, 0,5 stikl.

Italija lėkštėje: spagečiai su jūros gėrybių padažu

 

Spagečiai su jūros gėrybėmis yra vienas tų patiekalų, kurių paragavęs suprantu, kad vėl esu Italijoje, portalui LRT.lt sako Vilniuje gyvenatis Federico Baglini. Lankantis Italijoje jis siūlo užsukti į žuvies turgų – jame galima išvysti nesuvaidintą itališką gyvenimą, o grįžus namo pasigaminti tipišką itališką patiekalą – spagečius su jūros gėrybėmis. 

Itališka pica namuose – išbandykite originalų neapolietišką receptą

 

Pizzaioli (picos kepėjai) Neapolyje kartais vadinami ekstremistais, portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Kodėl? Nes picą jie gamina pagal labai griežtą receptą, paaiškina jis ir priduria, kad modifikuoti neapolietiškos picos receptą prilygtų nusikaltimui. Anot F. Baglini, būtent todėl tikrą itališką picą galima rasti tik Neapolyje, čia ji yra ypatingo skonio.  

Gardėsiai iš už Atlanto: amerikietiškų blynelių receptas

 

Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė pranešime žiniasklaidai dalinasi amerikietiškų blynelių receptu.

Šviežių sezoninių daržovių derlius: ką naujo išmėginti

 

Lysvėms bei parduotuvių lentynoms puošiantis gausiu sezoninių daržovių derliumi, verta išmėginti naujus patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimos narius ir svečius. Ką spalvingo, šviežio, o svarbiausia naudingo pasigaminti iš sezono gėrybių, prekybos tinko „Maxima“ pranešime žiniasklaidai dalinasi maisto gamybos ekspertas.

Šerbetiniai šaltibarščiai

 

Reikės:

   1 litro „Vilkyškių“ kefyro (2,5 proc. riebumo)

   4 agurkų

   500 g keptų burokėlių

   50 g ridikėlių daigų

   1 ryšelio krapų

   1 ryšelio svogūnų laiškų

   6–8 ledo kubelių

8 priežastys, kuo ypatingas graikinis jogurtas

 

Graikinis jogurtas skiriasi nuo kitų jogurtų, nes iš jo specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos. Išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės – natūralus pieno cukraus. Graikinis jogurtas – populiarus pieno produktas. Tačiau ar jis jums naudingas?

Powered by BaltiCode