Reklama 2
Reklama 1

Patarė, ką šventiniam stalui gali pasigaminti veganai: saldžiam pyragui tiks ir burokėliai

Yra labai daug būdų, kaip pagaminti patiekalus, savo skoniu primenančius ar net labai panašius į įprastus ir dėl to neturi nukentėti gyvūnai, sako prieš pusantrų metų veganiškai maitintis pradėjusi tinklaraščio „Follow your spoon“ autorė Paulė Tamašauskaitė. „Nekišu savo nuomonės ir nekritikuoju žmonių dėl to, ką jie valgo – tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas“, – sako ji.

Kokius lietuviškus supermaisto produktus grąžinti į dienos racioną 2019 metais?

Garbiniuotieji kopūstai, kininio ožerškio uogos, ispaninio šalavijo sėklos – supermaisto titulą užsitarnavę tolimų šalių produktai, kuriuos pamėgo ir lietuviai. Tačiau mitybos specialistai teigia, kad šiuo metu tendencijos po truputį keičiasi vietinių ūkininkų naudai – į madą grįžta sezoniniai, gimtoje šalyje užauginti ekologiški produktai. Kokius primirštus lietuviškus produktus turėtume grąžinti į dienos racioną?

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Šis tas apie sumuštinius: kokius valgysime ateityje?

 

Sumuštiniai šiandien yra neatsiejama daugelio mitybos raciono dalis. Jie populiarūs visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis: apklausos rodo, kad 41 proc. lietuvių pusryčiams dažniausiai renkasi šį patiekalą. Tačiau pastaruoju metu sumuštiniai išgyvena tikrą revoliuciją – dėl besikeičiančių mitybos įpročių, tiek jų sudėtis, tiek formatai smarkiai keičiasi. Kokius sumuštinius ir kodėl rinktis populiariausia ir kokia ateitis jų laukia?

Italija lėkštėje: spagečiai su jūros gėrybių padažu

 

Spagečiai su jūros gėrybėmis yra vienas tų patiekalų, kurių paragavęs suprantu, kad vėl esu Italijoje, portalui LRT.lt sako Vilniuje gyvenatis Federico Baglini. Lankantis Italijoje jis siūlo užsukti į žuvies turgų – jame galima išvysti nesuvaidintą itališką gyvenimą, o grįžus namo pasigaminti tipišką itališką patiekalą – spagečius su jūros gėrybėmis. 

Itališka pica namuose – išbandykite originalų neapolietišką receptą

 

Pizzaioli (picos kepėjai) Neapolyje kartais vadinami ekstremistais, portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Kodėl? Nes picą jie gamina pagal labai griežtą receptą, paaiškina jis ir priduria, kad modifikuoti neapolietiškos picos receptą prilygtų nusikaltimui. Anot F. Baglini, būtent todėl tikrą itališką picą galima rasti tik Neapolyje, čia ji yra ypatingo skonio.  

Gardėsiai iš už Atlanto: amerikietiškų blynelių receptas

 

Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė pranešime žiniasklaidai dalinasi amerikietiškų blynelių receptu.

8 priežastys, kuo ypatingas graikinis jogurtas

 

Graikinis jogurtas skiriasi nuo kitų jogurtų, nes iš jo specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos. Išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės – natūralus pieno cukraus. Graikinis jogurtas – populiarus pieno produktas. Tačiau ar jis jums naudingas?

Žirnelių, kumpio ir fetos fritatos

 

Reikės:

   2 rūkyto ar sūdyto kumpio juostelių

   80 g šaldytų žirnelių

   1 šaukštelio smulkintų mėtų arba petražolių ar krapų

   4 kiaušinių

   3 šaukštų pieno

   40 g fetos arba kietojo sūrio

   žiupsnelio druskos (pabandykite ir visai be jos!)

Desertas su rugine duona ir keptais obuoliais

 

Reikės:

   duonos „Rugelis“

   gero žiupsnio cinamono

   2 didesnių obuolių

   1 vidutinio banano

   saujos spanguolių

„Rugelis“ yra nemirtinga klasika, net aš vaikystėje šią duoną skanaudavau su sviestu ir medumi. Ir dabar siūlau į šią vien iš ruginių miltų kepamą ir skaldytais rugių grūdais papildytą duoną pažvelgti kaip į sveiko deserto ingredientą. Pabandykite ir norėsis dar – toks skanus šis „Rugelio“, bananų ir keptų obuolių desertas.

Tailandietiška aštri krevečių sriuba

 

Reikės:

   8 didžiųjų krevečių

   1000 ml vandens

   3–4 gabaliukų šviežio galangalo (imbierinių šeimos augalas)

   1 stiebo šviežios citrinžolės

   2–3 kafiro laimo lapų (nebūtinai)

   8-12 pievagrybių

   3–5 valg. š. žuvies padažo

   3–5 valg. š. šviežių laimų sulčių

Genialiai paprasti desertai iš moliūgų: šokoladainio, pyrago ir sausainių receptai

 

Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia – pats moliūgų derliaus nuėmimo įkarštis. Iš savo ūkiuose užaugintų moliūgų gyventojai dažnai gamina sriubas, troškinius ar kitus rudeniu kvepiančius patiekalus. Visgi, moliūgas puikiai tinka gaminant ne tik sočius, bet ir saldžius patiekalus. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši daržovė – puikus ingredientas šokoladainiui, pyragui ar sausainiams, o visų šių gardėsių receptai yra genialiai paprasti ir lengvai pagaminami.

Saulėta Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

 

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Powered by BaltiCode