Itališka pica namuose – išbandykite originalų neapolietišką receptą

 

Pizzaioli (picos kepėjai) Neapolyje kartais vadinami ekstremistais, portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Kodėl? Nes picą jie gamina pagal labai griežtą receptą, paaiškina jis ir priduria, kad modifikuoti neapolietiškos picos receptą prilygtų nusikaltimui. Anot F. Baglini, būtent todėl tikrą itališką picą galima rasti tik Neapolyje, čia ji yra ypatingo skonio.  

Gardėsiai iš už Atlanto: amerikietiškų blynelių receptas

 

Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė pranešime žiniasklaidai dalinasi amerikietiškų blynelių receptu.

Šerbetiniai šaltibarščiai

 

Reikės:

   1 litro „Vilkyškių“ kefyro (2,5 proc. riebumo)

   4 agurkų

   500 g keptų burokėlių

   50 g ridikėlių daigų

   1 ryšelio krapų

   1 ryšelio svogūnų laiškų

   6–8 ledo kubelių

8 priežastys, kuo ypatingas graikinis jogurtas

 

Graikinis jogurtas skiriasi nuo kitų jogurtų, nes iš jo specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos. Išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės – natūralus pieno cukraus. Graikinis jogurtas – populiarus pieno produktas. Tačiau ar jis jums naudingas?

Žirnelių, kumpio ir fetos fritatos

 

Reikės:

   2 rūkyto ar sūdyto kumpio juostelių

   80 g šaldytų žirnelių

   1 šaukštelio smulkintų mėtų arba petražolių ar krapų

   4 kiaušinių

   3 šaukštų pieno

   40 g fetos arba kietojo sūrio

   žiupsnelio druskos (pabandykite ir visai be jos!)

Desertas su rugine duona ir keptais obuoliais

 

Reikės:

   duonos „Rugelis“

   gero žiupsnio cinamono

   2 didesnių obuolių

   1 vidutinio banano

   saujos spanguolių

„Rugelis“ yra nemirtinga klasika, net aš vaikystėje šią duoną skanaudavau su sviestu ir medumi. Ir dabar siūlau į šią vien iš ruginių miltų kepamą ir skaldytais rugių grūdais papildytą duoną pažvelgti kaip į sveiko deserto ingredientą. Pabandykite ir norėsis dar – toks skanus šis „Rugelio“, bananų ir keptų obuolių desertas.

Tailandietiška aštri krevečių sriuba

 

Reikės:

   8 didžiųjų krevečių

   1000 ml vandens

   3–4 gabaliukų šviežio galangalo (imbierinių šeimos augalas)

   1 stiebo šviežios citrinžolės

   2–3 kafiro laimo lapų (nebūtinai)

   8-12 pievagrybių

   3–5 valg. š. žuvies padažo

   3–5 valg. š. šviežių laimų sulčių

Genialiai paprasti desertai iš moliūgų: šokoladainio, pyrago ir sausainių receptai

 

Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia – pats moliūgų derliaus nuėmimo įkarštis. Iš savo ūkiuose užaugintų moliūgų gyventojai dažnai gamina sriubas, troškinius ar kitus rudeniu kvepiančius patiekalus. Visgi, moliūgas puikiai tinka gaminant ne tik sočius, bet ir saldžius patiekalus. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši daržovė – puikus ingredientas šokoladainiui, pyragui ar sausainiams, o visų šių gardėsių receptai yra genialiai paprasti ir lengvai pagaminami.

Saulėta Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

 

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Džiovintų vaisių ir sėklų rutuliukai

 

Reikės:

   150 g „Alvo“ ekologiškų džiovintų abrikosų

   150 g „Alvo“ ekologiškų džiovintų figų

   100 g „Alvo“ ekologiškų saulėgrąžų branduolių

   100 g „Alvo“ ekologiškų lukštentų kanapių sėklų

   1–2 šaukštų kokosų aliejaus

   1–2 šaukštų kakavos

Žirnelių, kumpio ir fetos fritatos

 

Reikės:

   2 rūkyto ar sūdyto kumpio juostelių

   80 g šaldytų žirnelių

   1 šaukštelio smulkintų mėtų arba petražolių ar krapų

   4 kiaušinių

   3 šaukštų pieno

   40 g fetos arba kietojo sūrio

   žiupsnelio druskos (pabandykite ir visai be jos!)

   pipirų

   šlakelio aliejaus

Challah arba baltos duonos pynė

 

Reikės:

   10 g sausų mielių (1,5 pakelio po 7g)

   50 g cukraus ir dar 1 šaukšto cukraus

   230 ml drungno vandens

   2 šaukštelių druskos

   590 g ir dar šiek tiek miltų

   3 kiaušinių

   60 ml ir dar šlakelio rapsų aliejaus

Džiovintų vaisių ir sėklų rutuliukai

 

Reikės:

   150 g „Alvo“ ekologiškų džiovintų abrikosų

   150 g „Alvo“ ekologiškų džiovintų figų

   100 g „Alvo“ ekologiškų saulėgrąžų branduolių

   100 g „Alvo“ ekologiškų lukštentų kanapių sėklų

   1–2 šaukštų kokosų aliejaus

   1–2 šaukštų kakavos

Makaronų ir moliūgų apkepas

 

Reikės:

   500 g virtų penne makaronų

   500 g keptų moliūgų

   120 g šaltai rūkytos šoninės

   20 g sviesto

   2 šaukštų miltų

   500 ml pieno

   šviežiai malto muskato

   1 lauro lapelio

Maisto produktų galiojimo laikas: kada išmesti nevertėtų?

 

Tam tikrų maisto produktų pakuotėse nurodyta galiojimo termino pabaiga „geriausias iki“ reiškia, kad iki šios datos produktas tikrai geras, ir nors vėliau jo savybės gali suprastėti, vartoti jį vis dar saugu, portalui LRT.lt sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Beje, priduria ji, jei tokių maisto produktų nebenorite vartoti patys, Lietuvoje juos leidžiama paaukoti labdarai.

Rudeniniai keksiukai su kriaušėmis ir avietėmis

 

Reikės:

   2 vidutinių kriaušių

   šaukšto rudo cukraus

   gero žiupsnio cinamono

   3 kiaušinių

   180 g rudo cukraus

   2 kupinų šaukštų jogurto arba grietinės (60 g)

   120 g sviesto lydyto

   270 g kvietinių miltų

   2 šaukštelių kepimo miltelių

Barbekiu patiekalų skonis priklauso net ir nuo naudojamų malkų

 

Nors barbekiu kultūra vis labiau populiarėja, daugelis vis dar klaidingai mano, kad tai tas pats, kas kepimas grilyje. Iš tiesų barbekiu kepsninėje galima iškepti beveik viską, net ir morengų pyragą ar krembriulė, sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič. Pasak jos, barbekiu gaminti patieklai pasižymi ypatingais dūmo skoniais, kuriuos lemia ne tik šefo meistriškumas, bet ir naudojamos malkos.

Rabarbarų kompotas

 

Gaivus ir aromatingas gėrimas – tikras vaisių punšas arba beveik karštas vynas. Tinka gerti šaltą, o galite ir pasišildyti juo kaip gardžia arbata.

Reikės:

   2 obuolių

   1 kriaušės

   2 l vandens

   200 g rabarbarų lapkočių

   1 cinamono lazdelės

   1 stiklinės aviečių

   1–2 stiklinių cukraus (pagal skonį)

Marinatai su prieskoninėmis žolelėmis: trys receptai tobulai grilio iškylai

 

Nėra griežtų taisyklių, kokios prieskoninės žolelės labiau tinka jautienai, kiaulienai ar vištienai, tad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti, tikina mėsos technologas Vidas Nadzeika. Maisto žinovas primena, kad kepamą mėsą ar žuvį labai pagardina marinavimas su įvairiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, todėl virtuvėje nereikėtų apsiriboti vien sausais prieskoniais.  

Powered by BaltiCode