Parama dėkojame




Birželio 14-oji – „Ištark, išgirsk, išsaugok“

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Vakar Mažeikiuose ir visame rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, vyko renginiai, skirti Gedulo ir vilties dienai paminėti. Kovotojai už Lietuvos laisvę prisiminti maldoje, pagerbti tylos minute ir įvairiais renginiais.

Bažnyčioje

Mažeikių šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje parapijos kunigas Klemensas Jaraminas aukojo šv. Mišias, kartu šią dieną prisimindamas ir arkivyskupą ir kankinį palaimintąjį Teofilių Matulionį. Dvasininkas džiaugėsi, kad ši diena yra ne tik gedulo, bet ir vilties, ir ragino švęsti dėl iškovotos laisvės.

Po šv. Mišių koncertavo Mažeikių r. savivaldybės kultūros centro tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“ (vad. Zita Gužauskienė), poetinę kompoziciją „Mus kaip žolę likimas išrovė“ atliko Juozo Vaičkaus „Skrajojamasis“ teatras (vad. Martynas Januška).

Atminties akcija

Vidurdienį prie bažnyčios tylos minute pagerbti žuvę už Lietuvos laisvę. Vėliau čia vyko akcija #IŠTARK#IŠGIRSK#IŠSAUGOK, kurios metu garsiai ištarti tremtinių bei politinių kalinių vardai, kad būtų išgirsti jų likimai ir išsaugota istorija.

Senamiestyje

Vakare aukotos šv. Mišios Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje, nuo kurios iškilminga eisena žygiavo iki geležinkelio stoties, kur vyko renginys-mitingas. Geležinkelio stotyje įkurtoje Menų stotyje vėlų vakarą vyko susitikimas su keliautoju, operatoriumi, fotografu, ekspedicijų į Sibirą vadovu, organizatoriumi ir dalyviu Gintautu Alekna.

Rajone

Renginiai, skirti Gedulo ir vilties dienai paminėti, vyko ir visame rajone: Laižuvoje – minėjimas, Lūšėje – žvakių uždegimas, gėlių padėjimas prie Lūšės geležinkelio stoties, šv. Mišios už mirusiuosius, poetinė-muzikinė kompozicija „Žemė kelsis žydėti“; Urvikiuose – Gedulo ir vilties dienos paminėjimas, sunaikintų ir išniekintų Urvikių kaimo senkapių pašventinimas, „Tremties atmintis gyva“ su folkloro ansambliu „Ašvija“ Urvikių kultūros centro aikštėje; Sedoje – filmo „Vėjų kryžkelėje“ peržiūra, prisiminimai, pokalbiai apie tremtį prie arbatos puodelio Sedos kultūros centre.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode