Parama dėkojame




Domėjosi kultūros ir paveldosaugos klausimais

Birželio 15 d. Mažeikių rajone viešėjo LR Seimo narys, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Seimo nariai Jonas Jarutis, Valius Ąžuolas bei Kęstutis Bartkevičius, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis, Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Audrius Skaistys bei Telšių skyriaus vedėjas Antanas Eičas ir skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Ričkuvienė.

Savivaldybėje

Savivaldybėje su Savivaldybės vadovais ir administracijos specialistais kalbėtasi apie kultūros įstaigų situaciją, apie saugomų kultūros paveldo objektų mūsų rajone priežiūros skaudulius ir džiaugsmus.

Svečiai pristatė keletą naujienų. Planuojama decentralizuoti Lietuvos kultūros tarybą ir įvesti moksleivių Kultūros pasą. Seimo nario R. Karbauskio teigimu, įkūrus 10 regioninių kultūros tarybų, bus sudarytos galimybės regionams savarankiškai spręsti jiems svarbius kultūros ir meno projektų įgyvendinimo klausimus įtraukiant bendruomenes, kūrėjus, savivaldos institucijas į sprendimų priėmimo procesus. Tai padės užtikrinti kultūros prieinamumą ir jos įvairovę regionuose, mažinti kultūrinę atskirtį, nes finansavimas regionams turi ženkliai padidėti. „Taip pat labai svarbi naujovė – moksleivio Kultūros pasas. Planuojama per kalendorinius metus vienam mokiniui skirti 15 eurų su kultūra susijusiems renginiams. Šia priemone, skirta mokinių kultūros pažinimo įpročiams ugdyti ir jų kultūros patirtims plėsti, nuo rugsėjo galės naudotis pradinukai, o nuo 2019 m. sausio 1 d. – visi Lietuvos moksleiviai“, – sakė Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis.

Viekšniuose

Po susitikimo Savivaldybėje svečiai ir Savivaldybės vadovai lankėsi Viekšniuose, apžiūrėjo į Kultūros paveldo objektų registrą įtrauktą malūną, susitiko su Viekšnių miesto bendruomenės atstovais. Gausiai susirinkę gyventojai išsakė savo problemas, su kuriomis susiduria gyvendami kultūros paveldo saugomose teritorijose. Pasak jų, dėl saugomų teritorijų nuostatuose galiojančių reikalavimų Viekšnių miesto istorinėje dalyje negalima atlikti norimų darbų. Dažniausiai jie susiję su gyvenamųjų namų ar kitų pastatų rekonstravimu, statybos projektų parengimu. Pernelyg griežti reikalavimai trukdo jiems tinkamai realizuoti poreikius, gražinti gyvenamąją aplinką. Jų teigimu, mieste daugėja netvarkomų namų, žmonės bijo čia įsigyti nekilnojamąjį turtą ir mieliau kuriasi kitose vietovėse. Bendruomenės atstovai atvykusiųjų prašė padėti ieškoti šių problemų sprendimo ir teigė, kad Viekšniuose yra likę tik keletas saugomų pastatų.

Atvykę Seimo nariai ir departamentų vadovai suteikė vilties ir patikino, kad organizuos atsakingų institucijų susitikimus ir ieškos sprendimų.

Parengta pagal Savivaldybės informaciją

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode