Parama dėkojame




Sprogimas

Festivalis prasidėjo išskirtine paroda ir įspūdingu koncertu

 

Rugsėjo 21-ąją, Tarptautinio meno festivalio „Mažeikiai 2018“ atidarymo dieną, Mažeikių kultūros centro II aukšto fojė pristatyta grafikės Kristinos Norvilaitės grafikos darbų paroda. Po išskirtinės parodos pristatymo žiūrovai klausėsi įspūdingo grožio simfoninio orkestro koncerto.

Svarbus postūmis kūrybai

Parodos autorės teigimu, menininkui labai svarbus atgalinis ryšys: „Man įdomu bendrauti su žmonėmis, įdomu būti socialiai aktyviai, įdomu dalyvauti parodose, turėti savo galeriją. Dialogas skatina kalbėti, klausyti ir klausti, teikia naujų impulsų kūrybai. Vyksta nuolatinis apsinuoginimas, susidūrimas su stebėtoju, vertintoju, o tai leidžia pamatyti save kitame kontekste ir skatina augti. Atvirumas praplečia tavo ribas ir vidines galimybes: ugdo kantrybę, nuolankumą, verčia pasitempti ir eiti į priekį. Man tai labai svarbus postūmis, kurį gaunu iš išorės.“  

Ne tik kuria raižinius

K. Norvilaitės išskirtinio braižo ir emocijos lino raižiniai yra apkeliavę JAV, Izraelį, Belgiją, Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Ukrainą, Rusiją, Italiją, Ispaniją, Norvegiją ir kitas šalis. Dailininkė yra surengusi per 30 personalinių parodų, dalyvavusi daugiau kaip 100 grupinių parodų visame pasaulyje.

Savo galerijoje „Kristina Norvilaitė“, įkurtoje 2011 m., dailininkė ne tik kuria ir eksponuoja savo darbus, bet ir rengia poezijos vakarus, koncertus. Grafikės teigimu, muzika yra vaistas nuo visų rūpesčių bei nuovargio ir pagrindinis kūrybos akstinas. Galerijoje stovintis pianinas, nors ir senas, pasitaikius progai vis dar prakalbinamas prasmingais ir jautriais K. Norvilaitės vyro Petro Geniušo išgautais muzikos garsais. 

„Aš neatskiriu meno gyventi nuo meno kurti – man tai vienas neatskiriamas vienetas“, – atsisveikindama sakė dailininkė K. Norvilaitė.

                   

Nepaprastas talentas

                     

Po parodos pristatymo festivalio atidarymo koncertą pradėjo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, kuriam dirigavo jaunas ir nepaprastai talentingas dirigentas Martynas Stakionis. Jaunasis maestro yra parengęs tris premjeras Hamburgo kamerinėje operoje, dirigavo orkestrui „Kremerata Baltika“. Nuo 2015-ųjų studijuoja orkestrinį dirigavimą Vokietijoje, Hamburgo muzikos ir teatro akademijoje, Ulricho Windfuhro klasėje, o nuo 2017-ųjų dirba Hamburgo kamerinės operos muzikos vadovo asistentu.

Tai jaudina kiekvieną

                     

Koncertas prasidėjo D. Šostakovičiaus „Šventine uvertiūra“ simfoniniam orkestrui A-dur op.96. Garsūs plojimai nuaidėjo ir po solisto (fleita) Giedriaus Gelgoto pasirodymo. Ypač žiūrovus sužavėjo dviejų kontrabosininkų – Augustino Treznicko ir Dainiaus Rudvalio – simfoninio kūrinio atlikimas. Žiūrovus pamalonino ir moteriškas talentas – sopranas iš Norvegijos – Vera Talerko.

     Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotojos Irenos Macijauskienės teigimu, turėtume sugrįžti į praeitį ir suprasti tai, ką šiandieną išgirdome ir pamatėme, o išgirdome pačius gražiausius kūrinius, lyg stebuklą, kuris jaudina kiekvieną. Vicemerė padėkomis ir gėlių puokštėmis apdovanojo solistus ir dirigentą.

Valerija KVEDARAITĖ

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode