Sprogimas

Gerai išmanote matematiką? Perspektyvios karjeros kryptys Jums

pinigai1Jei nuo mažų dienų pasižymėjote puikiais analitinio mąstymo gebėjimais ir mėgote matematinius uždavinius, galbūt vertėtų apsvarstyti apie šių įgūdžių monetizavimą. Yra daugybė krypčių, kur matematika yra kombinuojama su kitomis disciplinomis, kas leidžia vienu ypu susieti keletą patinkančių sričių. Apžvelgsime, kokios yra profesinės perspektyvos, jei savo darbe svajojate panaudoti matematikos žinias.

Finansų ekspertas

Pagrindinė finansų ekspertų užduotis – analizuoti informaciją, susijusią su pinigais ir vystyti finansinę strategiją. Šie specialistai dalina finansinius patarimus bei vertina galimas rizikas. Jų kasdienis darbas apima įmonės lėšų srautų vertinimą, ataskaitų rengimą bei tolimesnių veiksmų planavimą.

Norint tapti finansų ekspertu, reikalingas bakalauro laipsnis finansų, ekonomikos, matematikos ar kitoje susijusioje srityje. Taip pat reikalingi įgūdžiai dirbant su programine įranga, skirta statistinės analizės. Turėtumėte pasižymėti analitiniais gebėjimais, ypatingu dėmesiu detalėms ir iškalba, kuri reikalinga finansinių patarimų ar planų pristatymų metu.

Planuodami karjerą atsižvelkite, kad finansų sektorius yra itin perspektyvus. Sparčiai populiarėja įvairios finansinės technologijos (angl. Fintech). Šios technologijos keičia nusistovėjusią tradicinę finansų pramonę ir atneša naujų galimybių. Paprastai tariant, kuriamos platformos leidžia lengviau valdyti didžiuosius duomenis bei į pagalbą pasitelkti dirbtinio intelekto ir blokų grandinių technologijas.

Ekonomistas

Ekonomisto darbo pobūdis priklauso nuo specializacijos ir sektoriaus, kuriame dirba. Pavyzdžiui, dirbant makroekonomikos srityje susidurtumėte su paslaugų ir darbo rinkos būklės tyrimu, spręstumėte ekonomikos problemas bei formuotumėte ekonomikos politiką. Tuo tarpu dirbdamas mikroekonomikos sferoje, konsultuotumėte įmones bei kitas įstaigas dėl ekonominės padėties ir detalizuotumėte jos reikšmę finansinei strategijai.

Ekonomisto indėlis yra itin reikšmingas, kadangi dažnai specialisto įžvalgos tampa veiksmų plano dalimi. Tarkime, kad įmonė planuoja biudžetus ir pastebėjo, kad jos pramonės šakoje pasikeitė išlaidų tendencijos. Tokiu atveju verslininkai kreipiasi į ekonomistą, kuris įvertintų situaciją ir pateiktų prognozę apie tai, kokia gali būti tolesnė rinkos raida.

Dirbant ekonomistu galėtumėte atskleisti pagrindines priežastis, kurios formuoja rinkos ciklus. Todėl sudarytumėte rinkos augimo prognozes, kai auga tam tikri ekonomikos segmentai. Tai turėtų didelę įtaką verslo strategijai, kadangi priklausomai nuo pateiktų įžvalgų, būtų sprendžiama, ar verta tęsti tam tikrų produktų kūrimą, ar visgi reikėtų kitokio pobūdžio produkto.

Programuotojas

Informacinių technologijų sektorius yra ypač patrauklus tiek tarp pradedančiųjų karjeros kelią, tiek tarp patyrusių asmenų, kurie ketina keisti darbo kryptį. Kadangi technologijos užima vis didesnę kasdienybės dalį, lygiagrečiai auga ir programuotojų poreikis. Programuotojai kasdieniame darbe sprendžia problemas kurdami algoritmus. Pastarieji pateikia geriausią problemos sprendimo būdą, dėl to gerinamas programos tikslumas ir efektyvumas.

Matematikos žinios programuotojų darbe yra labai aktualios ir pritaikomos. Pavyzdžiui, jei siekiate sklandžiai parašyti kodą, Jums reikės pasitelkti logiką. Siekdami, kad kodas būtų maksimaliai funkcionalus, turėsite nuosekliai taikyti principus bei suprasti įvairių loginių teiginių sąsajas. Dėl to dirbdamas programuotoju su abstrakčiomis sąvokomis susidurtumėte kasdien.

Priklausomai nuo specializacijos, programuotojas gali dirbti prie įvairių produktų. Galėtumėte prisidėti prie tinklapių kūrimo, programėlių vystymo ar programinės įrangos plėtojimo. Kai padėsite tvirtus žinių pamatus, ilgainiui pabandykite prisidėti prie skirtingų projektų. Taip galėsite suprasti, su kokiais produktais labiausiai mėgstate dirbti ir tuo pačiu užtikrinti, kad jūsų atliekamas darbas jums yra malonus.

Matematikos mokytojas

Tai viena akivaizdžiausių krypčių, kurias pasirinkę, galėtumėte panaudoti savo matematikos sugebėjimus. Siekdami tapti matematikos mokytoju, turite pasižymėti puikiais komunikacijos įgūdžiais, empatija, kantrybe bei gebėjimu prisitaikyti prie kiekvienos situacijos. Todėl jei norite dalintis savo žiniomis su kitais, galbūt ši profesija kaip tik Jums?

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad mokytojo profesija apima tik darbą su vaikais mokykloje. Visgi yra ir kitų karjeros galimybių. Viena jų yra dirbti korepetitoriumi ir taip prisidėti prie vaikų matematikos žinių tobulinimo už mokyklos ribų. Pastebima, kad Lietuvoje net 45% besikreipiančiųjų į korepetitorių įmones pageidauja papildomų matematikos pamokų.

Dirbdamas korepetitoriumi, turėtumėte daugiau pasirinkimo laisvės nei dirbdamas mokytoju mokykloje. Galėtumėte rinktis Jums patogius susisiekimo būdus: susitikti su mokiniu realiai arba susiskambinti per susisiekimo platformas internete ir vesti pamokas nuotoliu. Taip pat galėtumėte rinktis mokinių kiekį, su kuriais pageidaujate dirbti vienu metu. Galėtumėte dirbti individualiai arba su nedidelėmis grupelėmis. Todėl nuo Jums priimtinų darbo metodų galite planuoti, kaip padėsite vaikams tobulinti žinias.

Matematikos žinios yra ypač pritaikomos skirtingose industrijose. Priklausomai nuo to, kokias žinias norite susieti su matematikos bei kokiame sektoriuje siekiate dirbti, karjerą galite rinktis įvairiose sferose. Rinkdamasis karjeros kryptį atsižvelkite į savo stiprybes ir silpnąsias vietas, nes tai padės objektyviai nuspręsti, kuriuo keliu žengti.

23-190

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode