Sprogimas

9 tikro atsiprašymo taisyklės

Artimuose santykiuose klaidų, visai mažų, o kartais ir didelių, padarome visi. Tačiau kartais suklystame ir bandydami atsiprašyti – mūsų apgailestavimai, rodos, atsimuša kaip žirniai į sieną. Psichologė Harrieta Lerner siūlo devynių tikro atsiprašymo bruožų sąrašą:

1. Tikrame atsiprašyme nėra žodžio „bet“ („atsiprašau, bet...“). Žodis „bet“ iškart tarsi panaikina atsiprašymą – po jo dažniausiai seka kritika arba pasiteisinimai.

2. Tikras atsiprašymas kalba apie jūsų veiksmus, o ne kito žmogaus reakciją. Pavyzdžiui, „atsiprašau, kad pasijutai įskaudintas to, ką pasakiau vakar vakarėlyje“ nėra atsiprašymas. Geriau būtų taip: „Atsiprašau dėl to, ką pasakiau vakar vakarėlyje. Tai buvo neteisinga.“ Prisiimkite atsakomybę ir atsiprašykite dėl netinkamo savo elgesio.

3. Tikrai atsiprašant nereikia persistengti. Koncentruokitės į įskaudinto artimojo jausmus, neužgožkite jų savo išgyvenimais.

4. Tikras atsiprašymas neieško, „kas pirmas pradėjo“. Galbūt jūs kaltas tik 14 procentų, o iš tikrųjų jūsų artimasis jus išprovokavo. Bet geriau sakyti paprastai: „Atsiprašau dėl to, ką padariau šitoje situacijoje.“

5. Tikrą atsiprašymą lydi skriaudos atitaisymas. Jei jūsų sesuo primena, kad mokėjo už paskutines kelias kavas mieste, atsiprašykite ir sumokėkite už kitas kelias.

6. Tikras atsiprašymas reiškia, kad bandysite nekartoti kitus skaudinančių veiksmų. Akivaizdu, kad neužtenka jausmingai atsiprašyti, jei vėliau nė kiek nesistengiate pakeisti savo elgesio.

7. Tikras atsiprašymas neturėtų tapti priemone užčiaupti kitą žmogų („sakiau, kad atsiprašau jau dešimt kartų“). Taip pat jis neturėtų būti priemone išvengti sunkaus pokalbio.

8. Tikras atsiprašymas reikalingas ne tam, kad jūs pasijustumėte geriau. Atisprašyti už padarytas skriaudas gali padėti jums išsigydyti savo žaizdas, tačiau, jei kitas žmogus jaučiasi toks įskaudintas, kad nenori su jumis kalbėtis – neskubėkite.

9. Tikras atsiprašymas kartais reiškia, kad pasakyti „aš atsiprašau“ nėra gana. Rimtas įskaudinimas ar išdavystė kartais reikalauja ilgalaikių pastangų, kad pasitikėjimas būtų atkurtas.

Parengta pagal PsychologyToday

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode