Sprogimas

Kauno bažnyčioje – mažeikiškio paroda

 

Birželio 11-ąją, artėjant Gedulo ir vilties dienai, vienoje pirmųjų bažnyčių Kauno senamiestyje – Šv. Jurgio Kankinio – pristatyta mažeikiškio Gintauto Aleknos fotografijų paroda „Kur gyveno lietuviai...“. Mūsų tautos praeities vaizdai byloja apie daugelio tautų skausmą, vargą ir praradimus. Iš daugiau kaip 70 šios parodos darbų autorius ekspozijai atrinko 26.

Vėlyvosios gotikos šventovė yra viena iš penkių, 1495–1510 m. statytų paminklų, priskiriamų originaliam Lietuvos nacionalinės architektūros paveldui. Šiuo metu bažnyčioje atliekami rekonstrukcijos darbai, todėl eksponuojama ne pakabinamoji, o pastatomoji paroda.

Šv. Jurgio konvento gvardijonas br. kun. Saulius Paulius Bytautas OFM, kurį laiką misionieriavęs Tomsko ir Novosibirsko srityse, sakė, kad idėja surengti parodą bažnyčioje jam kilusi bendraujant su parodos autoriumi G. Alekna.

„Šventovė gausiai lankoma turistų, joje aukojamos šv. Mišios, į kurias susirenka nemažai žmonių, – kalbėjo kunigas. – Jau dabar girdžiu nemažai teigiamų atsiliepimų apie parodą. Tai ypatingi darbai. Labai svarbu, kad ją pamatytų kuo daugiau jaunimo, kad auganti karta apie itin skaudų mūsų tautai laikotarpį sužinotų ne tik per istorijos pamokas, bet ir iš gyvų liudijimų. Parodos autoriumi ir jo darbais gali didžiuotis ne tik Mažeikiai, bet ir visa Lietuva.“

Fotografas, ekspedicijų į tremties vietas organizatorius ir vadovas, bendrijos „Lemtis“ narys, dokumentinių filmų, laidų ir parodų kūrėjas 25-erius metus daug savo laiko ir jėgų skyrė Lietuvos tremtinių tragedijos tyrimui, atminimui: dalyvavo 47 ekspedicijose į tremtinių gyvenvietes Rusijoje, inventorizavo apie 400 kapų ir kapaviečių. Per šias keliones G. Alekna sukaupė unikalią fotografijų ir vaizdinės medžiagos archyvą, kuriuo dalijasi su visuomene.

Paroda bus eksponuojama iki liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos.

Savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode