Sprogimas

Tarptautininių projektų teigiami aspektai, arba vertingos istorijos pamokos

 

Mažeikių Gabijos gimnazija nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. pradėjo vykdyti tarptautinį strateginės partnerystės projektą „F.I.L.M.“, finansuojamą Europos Sąjungos programos „Erasmus +“.

 

 

 

Pagal projekte numatytas veiklas gegužės 21–28 d. įvyko trečiasis tarpvalstybinio mobilumo vizitas. Šį kartą 6 atstovų komanda – projekto koordinatorė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir keturi pirmų klasių mokiniai – lankėsi kaimyninėje šalyje Lenkijoje, kur kartu su kitų šalių – Estijos, Italijos, Lenkijos ir Portugalijos – atstovais dalyvavo projekte numatytose veiklose: pristatė atliktas namuose užduotis (pateiktis apie filmų tipus bei filmų scenarijų rašymo taisykles), parodė savo sukurtus bei sumontuotus filmukus, dalyvavo edukaciniuose žaidimuose, dalinosi gerąja patirtimi, išmoko inovatyvių mokymo metodų, keliavo po šalį, susipažino su Lenkijos kultūra bei istorija, tobulino kalbos įgūdžius bei dalyvavo kitose įvairiose kūrybinėse veiklose. Visus sužavėjo pantomimos teatro dėstytojo pamoka, kurios metu mokiniai ir mokytojai mokėsi, kaip plastiniais judesiais, gestais, kūno išraiškos ir veido raumenų judesiais įmanoma atskleisti vidinius išgyvenimus, jausmus, būsenas, vidinį personažo gyvenimą.

Vienas iš šio projektinio vizito tikslų – susipažinti su miestu ir šalimi, kurioje vieši, todėl jau pirmąją dieną turėjome galimybę apsilankyti miesto savivaldybėje. Atstovė ryšiams su visuomene pasveikino svečius, pristatė savo miestą Tychos ir palinkėjo puikios viešnagės. Tychos miestelis, kuriame lankėmės, yra pietų Lenkijoje, 20 km nuo Katovicų miesto, priklausančio Silezijos vaivadijai, kuri laikoma labiausiai išvystytu Lenkijos pramoniniu rajonu.

Viena diena buvo skirta išvykai į Krokuvą, trečią pagal dydį Lenkijos miestą. Tradiciškai Krokuva laikoma vienu svarbiausių Lenkijos mokslo, kultūros ir meno centrų. Visus pakerėjo nepaprasto grožio architektūra, ypač Vavelis, buvusi Lenkijos karalių rezidencija. Pasak legendos, Vavelio kalvos olose gyvenęs slibinas, kurį nugalėjo riteris Krakas, todėl miestas ir pavadintas didvyrio vardu. Gidas papasakojo daug įdomių faktų apie šią vietą ir pabrėžė, jog Lenkijos istorija glaudžiai susijusi su Lietuva. Taip pat lankėmės Kazimiero kvartale, arba Krokuvos žydų kvartale, kuris išgarsėjo tuomet, kai čia buvo nufilmuotas garsusis S. Spilbergo filmas „Šindlerio sąrašas“. Aplankėme ir garsųjį Oskaro Šindlerio muziejų, kuris įkurtas originaliame tarpukario emaliuotų puodų gamyklos pastate. Dalyvavome nepaprastai įdomioje istorijos pamokoje apie II pasaulinį karą. Smagu buvo pasivaikščioti Nikiszowiec, buvusio šachtininkų miesto, gatvelėmis, apsilankyti tikroje anglies kasykloje, pamatyti ir išgirsti, kaip buvo kasama anglis ir kokiomis sąlygomis šachtose turėjo dirbti žmonės.

Visus pakerėjo kelionė į Belsko-Biala, nes būtent šio miesto kino studijoje buvo išsamiai pristatyti animacinių filmų kūrimo ypatumai. Įdomu tai, jog būtent šioje studijoje sukurtas visiems gerai žinomas animacinis filmukas „Liolekas ir Bolekas“.

Savaitė Lenkijoje pralėkė akimirksniu. Kiekvienos dienos darbotvarkė – darbai, kuriuos reikėjo atlikti pagal projekte numatytas veiklas, planai kitiems vizitams, pažintinės kelionės, įspūdžiai, nauji žmonės ir naujos patirtys.

Kiekviena tokia kelionė – tai unikali galimybė, skatinanti mokytis iš kolegų, dirbančių įvairiose Europos mokyklose, dalintis patirtimi, palyginti kultūrų skirtumus, tarpvalstybinių vizitų metu susirasti draugų bei patobulinti kalbos įgūdžius.

Šią kelionę būtų galima pavadinti vertinga istorijos pamoka „Kelionė po Lenkiją kitaip“, privertusia paklaidžioti praeities labirintais (senovinės pilys, slepiančios karalių istorijas, II pasaulinio karo atspindžiai, angliakasių gyvenimo ir darbo peripetijos) ir prisiminti skaudžius istorinius momentus. Kita vertus, keliaujant pasidžiaugti žmonijos pasiekimais, moksliniais laimėjimais ir modernių technologijų, palengvinančiomis žmogaus gyvenimą, gausa. Gyvenimas – ne filmas, atgal neatsuksi, istorijos nepakeisi, bet kas trukdo kurti naują, kitokią istoriją? Reklama: terraproject.lt

Renata VALANTINIENĖ

Projekto koordinatorė

17-390

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode