Sprogimas

Iškilmingame renginyje – mažeikiškių delegacija

 

Sekmadienį Šilalės rajono Pajūrio miestelyje atidaryta atnaujinta Tremtinių aikštė ir atidengtas paminklas „Žuvusiems Sibire ir žuvusiems už Lietuvą“. Šiame renginyje dalyvavo ir mažeikiškiai.

Pašventino paminklą

Pajūrio Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišias koncelebravo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Pajūrio parapijos klebonas Antanas Mačius ir kiti kunigai.

Po šv. Mišių vyko iškilminga aikštės atidarymo ir paminklo atidengimo ceremonija –  prisiminti partizanai, politiniai kaliniai bei tremtiniai. Pašventintas paminklas „Žuvusiems Sibire ir žuvusiems už Lietuvą“.

Tylos minute pagerbtas žuvusiųjų už Lietuvos nepriklausomybę atminimas, iššautos trys salvės: už laisvės kovotojus, žuvusius tremtyje ir kalėjimuose, už Tėvynę Lietuvą.

Iškilmingai pakelti vėliavas patikėta Jonui Biržiškiui, Petrui Dargevičiui, Antanui Rašinskui, sugiedotas Lietuvos himnas, svečiai prie akmenų, simbolizuojančių regionus, į kuriuos buvo ištremti Šilalės rajono gyventojai, – Krasnojarsko kraštas, Jakutija, Chabarovsko kraštas, Komija, Irkucko, Tomsko ir Permės sritys –  padėjo gėlių puokštes, uždegė žvakutes. 

Prisiminė žuvusiuosius

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, dėkodamas susirinkusiesiems ir visiems, prisidėjusiems prie aikštės atnaujinimo ir paminklo pastatymo, sakė: „Garbė būti vietoje, kur Dievas ir Tėvynė, ir žmonės liko neišduoti, ištikimi. Trečiadienį dalinomės duona Naujojoje Vilnioje, kur, tikėtina, stovi vagonai, kuriais išvežta apie 300 tūkst. mūsų tautiečių. Dalinomės duona ir kalbėjome apie badą. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje skaitėme išvežtų žmonių pavardes, daug kur prie jų parašyta: likimas nežinomas arba negrįžo. O kai grįžo, tai didelis malonumas. Čia, tarp mūsų, irgi yra grįžusiųjų. Labai gera žinoti, kad surašyti politiniai kaliniai, tremtiniai. Mes negalime jų pamiršti, jų likimus pasakojame vaikams, amūkas. Čia, Pajūryje, minime jų istoriją: negrįžusių, žuvusių, numarintų badu. Šiandien mes kalbame už tuos, kurie nesulaukė stebuklo, ir už tuos, kurie išgyveno ir prisidėjo prie šios istorijos atkūrimo.“

Šventėje prisiminimais dalijosi Seimo nariai Gintarė Skaistė, Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Povilionis, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių Šilalės filialo pirmininkės pavaduotojas Antanas Rašinskas, Pajūrio seniūnijos seniūnė Roma Veščiūnienė, administracijos direktorius  Raimundas Vaitiekus, Lietuvos politinių kalinių ir  tremtinių Šilalės filialo pirmininkė Teresė Ūksienė, dimisijos pulkininkas Petras Balsys, svečiai. Perskaitytas LR ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio sveikinimas.

Dovanojo muzikinę programą

Renginyje dalyvavo Mažeikių miesto atstovai: Mažeikių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Atmintis“ (vadovė Zita Gužauskienė), Mažeikių šaulių kuopa (kuopos vadas Pranas Trakinis).

Choras pristatė savo muzikinę programą – atliko jautrias dainas apie tėvynę bei tremtinių dainas.

„Būdui žemaičių“ pakalbinta choro vadovė Z. Gužauskienė džiaugėsi kelione į neeilinį renginį, dėkojo Mažeikių rajono savivaldybei už finansinę paramą. „Šis renginys nepaliko abejingų. Be galo džiaugiamės galimybe nuvykti į nepakartojamų įspūdžių palikusį renginį – mums tai svarbu ir reikšminga“, – kalbėjo choro vadovė.  

Programą užbaigė Karinių jūrų pajėgų orkestras (vadovas Pranas Memėnas).

Alina JONIKĖ    

Albino UIKIO nuotraukos                   

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode